Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Joutavia tosiasioita

Ns. maahanmuuttokriittisillä on mielenkiintoinen tapa reagoida faktoihin, joilla joku kumoaa heidän puheitaan. He laittavat silmänsä kiinni, antavat saman neuvon muillekin ja jatkavat paasaamistaan entiseen malliin. Yleisen elämänkokemuksen mukaan puhuttaisiin typeryydestä, mutta tässä asiayhteydessä puhutaan tietenkin asiallisesta maahanmuuttokritiikistä. Tänään kansanedustaja Juho Eerolalle (PS) esitettiin Facebookissa asiallinen kysymys Pakolaisavun vastineesta kansanedustaja Maria Lohelan (PS) puheisiin: Näyttökuva (272)_snip Kysymys on oikein hyvä ja yleensä kansanedustajan luulisi vastaavan asiallisesti. Eerola vastasi kuitenkin näin: Näyttökuva (271)_snip Selkeä neuvo. Älä ole mitään mieltä asiantuntijoiden tekstistä, vaan sivuuta se ja usko mieluummin ns. maahanmuuttokriittisten propagandaa pakolaisia houkuttelevista ylenpalttisista tuista. Kerrataanpa ihan kiusallakin totuus näistä houkuttelevista tuista:

Kansainvälistä suojelua hakevan vastaanotosta annetun lain 20 §:n 2 momentin mukaan vastaanottorahan perusosa kuukautta kohti on:

1) yksin asuvalla ja yksinhuoltajalla 310,66 euroa, ateriapalvelut tarjoavassa vastaanottokeskuksessa 91,06 euroa;

2) muulla kuin 1 kohdassa tarkoitetulla 18 vuotta täyttäneellä 262,46 euroa, ateriapalvelut tarjoavassa vastaanottokeskuksessa 74,99 euroa;

3) perheensä kanssa asuvalla lapsella 198,18 euroa, ateriapalvelut tarjoavassa vastaanottokeskuksessa 58,92 euroa.

Ilman huoltajaa olevalle lapselle myönnetään vastaanottorahan sijasta käyttörahaa. Saman lain 21 §:n mukaan alle 16-vuotiaan lapsen käyttöraha kuukautta kohti on 26,78 euroa ja 16 vuotta täyttäneen 48,21 euroa. Käyttöraha voi olla myös tätä pienempi, jos se on perusteltua lapsen ikä ja kehitystaso huomioon ottaen.

Nämä summat ovat siis reilusti alle toimeentulotuen perusosan, joka tälllä hetkellä on 480,20 euroa kuukaudessa. Sitä vastaaottokeskuksissa asuvat pakolaiset ja turvapaikanhakijat siis eivät saa.

Entäpä sitten se perheiden yhdistämisen helppous, josta Eerola on kuulemma tänään eduskunnassakin puhunut? Tiedätte kyllä nämä tarinat parrakkaista ankkurilapsista, jotka heti maahan tultuaan saavat tuotua perässään vanhempansa, sisaruksensa ja vieläpä vaimonsa ja lapsensakin.

Kuten Pakolaisapu tuossa linkissä kertoo, niin perheenyhdistämisen mahdollisuuksia tiukennettiin rajusti vuosina 2010 ja 2012. Suomeen on tällä hetkellä äärimmäisen vaikeaa saada perhettään. Koska Suomessa oleva perheenkokoaja ei voi enää käynnistää prosessia yksin täältä käsin, on lähtömaissa olevien sukulaisten matkustettava sellaiseen maahan, jossa on Suomen lähetystö.

Tämä sanotaan selvästi Ulkomaalaislain 69 §:ssä:

Suomen diplomaatti- tai konsuliedustusto ottaa vastaan oleskelulupahakemuksen ulkomailla olevalta henkilöltä ja tarkistaa, että hakemus on oikein täytetty ja että se sisältää tarvittavat asiakirjat ja tiedot.

Lisäksi perheenjäseniltä voidaan edellyttää DNA-testiä ja joka tapauksessa päätös vaatii Maahanmuuttoviraston harkintaa. Jos aihe kiinnostaa, niin voitte lukea lisää Ulkomaalaislain 62 §:stä alkaen, mutta epäilenpä että ainakaan ns. maahanmuuttokriittisiä ei kiinnosta. Ei heitä kiinnosta sekään tieto, että viime  vuonna vain yksi ainoa alaikäinen sai vanhempansa Suomeen.

Ei heidän tarvitse kiinnostua faktoista, koska heidän kellokkaansa neuvovat olemaan piittaamatta lainsäädännön ja muiden faktojen kaltaisista sivuseikoista.