Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Palkattoman työn tiellä

– Suomen tie uuteen kasvuun käy vain ja ainoastaan työn ja yrittäjyyden kautta. Siksi nimenomaan osallistavan ja aktivoivan sosiaaliturvan kehittäminen on kestävä tie parantaa suomalaisten hyvinvointia

Näihin sanoihin päättää kansanedustaja Pia Kauma osallistavaa sosiaaliturvaa kehuvan ja perustulon mahdollisuuden tyrmäävän blogikirjoituksensa.

Kokoomuksen kansanedustaja käyttää kansanedustajan arvovaltaa ja kirjoittaa jutun ihan fiilispohjalta. Aiheesta hän ei selvästikään ymmärrä mitään. Paitsi ehkä sen, että nyt on kokoomuspiireissä muodikasta vaatia työttömiä palkattomiin töihin. Ehkä se maahanmuuttajien lastenvaunujen paheksuminen ei oiken purrut yleisöön, joten jotain uutta on kokeiltava.

Osallistava sosiaaliturvahan tarkoittaa työntekoa pelkkää sosiaalietuutta eli pahimmillaan pelkkää toimeentulotukea vastaan. Sen perusosa on yksin asuvalla 480,20 euroa kuukaudessa. Tämä tieto paljastaa Kauman loppukiteytyksestä ehkä jotain sellaista, mitä hän ei itsekään haluaisi ajattelustaan paljastaa:

Tie kasvuun käy vain työn ja yrittäjyyden kautta. Sen työn tekisivät 480,20 euron toimeentulotuella työtä tekevät ja voiton korjaisivat työn teettäjät. Siksi osallistava ja aktivoiva sosiaaliturva parantaisivat työ teettäjien hyvinvointia, mutta sen työn tekijät nuolisivat näppejään. Yhteiskunnan pitäisi maksaa mitätöntä sosiaalietuutta niille, jotka työllään parantavat harvojen hyvinvointia pääsemättä itse siitä paremmasta hyvinvoinnista osallisiksi.

Orjuudeksihan tällaista sanotaan, joten oikein hyvä että Kauma sanoo ajatuksensa julki.

Muutenkin Kauman teksti on sitä samaa mitä asioista autuaan pihalla olevat yleensä kirjoittavat:

Vastikkeellinen ja osallistava sosiaaliturva voisi olla taloudellisesti ja moraalisesti kestävä ratkaisu. (Eikö Kauma edes tiedä, että sanaparista vastikkeellinen sosiaaliturva on luovuttu ja puhutaan vain osallistavasta sosiaaliturvasta?) Tätä tultaisiin lähtökohtaisesti tarjoamaan terveille ja työkykyisille työttömille. (Kenelle muille muka? Sairaille ja työkyvyttömillekö?) Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmän maaliskuisen väliraportin mukaan osallistava sosiaaliturva voisi koostua esimerkiksi aktiivitoimista, joita toteuttaisivat kunnat, järjestöt ja seurakunnat (Myös yksityissektori on ilmaissut halukkuutensa). Näitä olisivat niin julkisen sektorin avustavat tehtävät, työpajatoiminta, työtoiminta kuin päivätoimintakin. (Kuten risusavotat, lumityöt ja muut kevyet puuhastelut)

Terveet ja työkykyiset työttömät on pantava töihin. Palkasta ei puhuta sanaakaan. Tekemätöntä työtä löytyy ja hilipatapippan Suomi nousuun.

Tällaiset ihmiset eivät tajua, että työstä maksettavaa korvausta ei sanota sosiaaliturvaksi, vaan palkaksi. Sen maksaa työn teettäjä, ei yhteiskunta sosiaalietuutena. Työtä ei tehdä sen takia, että se on kunnia-asia ja kivaa, vaan sillä on tarkoitus myös elää.

Miten näin yksinkertaisen asian ymmärtäminen voi olla niin vaikeaa?