Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Vihan vallassa

– Julkisuudessa on viime aikoina puhuttu paljon nuorten väkivaltatapauksista, joissa nuoret ovat kohdistaneet väkivaltaa muihin nuoriin tai ryöstäneet heiltä omaisuutta. Ilmiö on vakava, ja poliisi tekee tiivistä yhteistyötä lastensuojelun ja nuorisotoimen kanssa ongelman kitkemiseksi.

Tämä ilmiö on kuitenkin saanut jo uusia käänteitä: Poliisi on löytänyt sosiaalisessa mediassa julkaistuja yksityistietoja ”epäillyistä”, siis kuvia, nimiä ja osoitteita, joita huolestunut kansalainen on asiaa sen enempää miettimättä julkaissut somessa. Listalta löytyi täysin tapauksiin liittymättömiä nuoria, jotka on vedetty syystä tai toisesta mukaan tähän juttuun. Olipa kyseessä sitten syyllinen tai ei, ei näitä tapauksia näin selvitetä. Väärien tietojen tai ihmisten yksityistietojen levittäminen sosiaalisessa mediassa voi täyttää rikoksen tunnusmerkit ja syyllistytkin itse rikokseen.

Muun muassa näin kertoo Helsingin poliisilaitos Facebook-sivullaan ja hyvä että kertoo. Itsekin olen nähnyt Facebookissa leviävän nimilistan sekä päivityksena että Pastebin-linkkinä. Lisäksi on levinnyt kaksi vuotta vanha valokuva nuorisoporukasta, jonka nyt väitetään olevan rikosten takana. Kuvalla ei ole mitään tekemistä asian kanssa.

Perättömästi rikollisiksi väitettyjen nimien, yhteystietojen ja kuvien levittäminen on hyvä keino päästä oikeuteen syytettyjen penkille kunnianloukkauksesta tai yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä. Vielä parempi keino on ruveta perustamaan omatekoisia suojeluskuntia. Sitäkin netissä jo tehdään. Tai ei nettiöyhöttäjien yhteen kokoaminen verkossa vielä rikollista ole, mutta jos oikeasti lähdetään käyttämään omankädenoikeutta, niin sitten onkin kysymyksessä hyvin vakava juttu.

Mistä näitä yllyttäjiä sitten tulee? Ihan sieltä mistä aina ennenkin. Tässä esimerkki Muutos 2011-puolueen puheenjohtajan blogitekstistä

Mutta teillä on oikeus puolustaa itseänne vääryyttä ja väkivaltaa vastaan. Teillä on oikeus rangaista niitä ihmisiä, jotka ovat asettaneet teidät vaaraan, vaikka heidän piti ajaa teidän etuanne.

Puolustaaksemme itseämme meidän suomalaisten on astuttava askel taaksepäin äärimmäisen yksilöllisestä elämäntavasta ja liityttävä yhteen. Meidän on yhdessä puolustauduttava niitä vastaan, jotka tahtovat meille pahaa. Meillä on siihen oikeus.

Niinpä niin. Nämä johtajat ovat ihan liian ovelia istuakseen tuleen omilla persauksillaan. Sen he jättävät itseään tyhmempien tehtäväksi. Ja niitä tyhmempiä kyllä riittää.

Näin Aleksis Kiven päivänä siteeraan lopuksi Seitsemän veljeksen Aapoa:

– Kas niin, tässä nyt seison makkarahalko kädessä. Mutta ensin pari sanaa, sinä Jukolan kristillinen veljesparvi, ja sitten tapelkaamme kuin hullut sudet.  -Huomatkaat: mies vihan vimmassa on verta janoova peto, vaan ei ihminen; hän on umpisokea näkemään, mikä on oikeus ja kohtuus: ja kaikkein vähimmin hän voi vihansa vallassa suorittaa rakkauden asioita.