Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Katujen huligaanit

Meillä taidetaan kohta olla vähän samassa tilanteessa kuin ennen vuoden 1918 sotaa. Poliittiset järjestöt partioivat kaduilla muka turvaamassa yleistä järjestystä ja turvallisuutta, koska vastapuolikin niin tekee. Vähänkään historiaa tuntevia tämä kehitys rupeaa hirvittämään.

Juuri näin sisällissotakin alkoi. Valko- ja punakaartit alkoivat aseistautua, koska epäilivät vastapuolenkin niin tekevän.

Tällä kertaa jupakka alkoi Helsingissä tapahtuneista nuorten tekemistä pahoinpitelyistä, jotka julkisuudessa väännettiin maahanmuuttajien ja maahanmuuttopolitiikan syyksi. Sen jälkeen erilaiset hurmahenget ja kansankiihottajat värväsivät tai ainakin antoivat ymmärtää värväävänsä omatekoisia järjestyspartioita suojelemaan suomalaisia.

Taustalla oli tietenkin vain oman aatteen nostaminen näkyviin ja bonuksena olisi ehkä päästy hakkaamaan joku ulkomaalaiselta näyttävä. Kansallissosialistinen Suomen Vastarintaliike partioinnin toteuttikin ja seurauksena oli ihan odotetusti tappelu antifasisteiksi itseään nimittävien kanssa.

Minä en tiedä keitä nämä tappelevat antifasisti ovat eikä suoraan sanoen kiinnosta tietääkään. Sen tiedän varmasti, että he eivät edusta järjestäytynyttä työväenliikettä, vaan jotain ihan muuta. Itse asiassa he eivät eroa vastustajistaan mitenkään muuten kuin aatteen värin puolesta.

Minulta on kysytty mitä vikaa on kansallismielisten organisoimissa järjestysparioissa, jotka toimivat laillisesti ja onko syy vastustukseeni väärä ideologia.

Poliittitisten organisaatioiden omin päin toimivat järjestyspartiot eivät kuulu oikeusvaltioon. Katuja turvaa poliisi ja sen pitää riittää kaikille. Näennäisen rauhallisestikin toimivat kansalaisista muodostetut järjestyspartiot sortuvat ihan varmasti rikoksen teille ihan siitä yksinkertaisesta syystä, että niihin liittyvät ainoastaan ylilyönteihin ja väkivaltaan halukkaat ääliöt.

Osallistujia värvääviä johtajia ei kaduilla nähdä, koska he istuvat kotonaan turvassa. Tämä pätee ihan kaikkiin katupartioihin poliittisesta väristä riippumatta. Muistellaanpa mitä Pohjantähden räätäli Halme sanoi tappelemaan ruvenneille lakkolaisille:

– Toivoisin heikkojärkisenkin ymmärtävän, että sellainen vähentää suuresti mahdollisuuksiamme, sillä on vaikeata vedota tappelijoiden ja riehujien oikeuteen. Pyydän ajattelemaan, koska vetoaminen kunniantuntoon näyttää olevan hyödytöntä.