Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Politiikan helppoheikit

Helppoheikit kiersivät aikoinaan markkinoilla myymässä taukoamattomilla puheillaan joutavaa rihkamaa sellaisille, jotka eivät sitä tarvinneet. Puhe sujui ja kauppa kävi eikä kuluttajansuojasta ollut tietoakaan.

Kevään eduskuntavaaleihin valmistautuvat politiikan helppoheikit avaavat jo ääntään. Heidän tärkein viestinsä on osoittaa syyllisiä heikkoon taloustilanteeseen.

Julkisen sektorin osuus Suomen bruttokansantuotteesta on noussut peräti 58 prosenttiin. Yksityinen sektori ei voi elättää näin suurta julkista puolta. Kuntien ja valtion työntekijöiden määrää tulee laskea kymmenillä tuhansilla.

Näin paasasi Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä viikonloppuna. Hän tekee ilmeisen tahallaan saman virheen kuten niin monet muutkin sekoittamalla osuuden bruttokansantuotteesta ja suhteen bruttokansantuotteeseen keskenään. Ne ovat kaksi ihan eri asiaa.

Julkisen sektorin osuus bruttokansantuotteesta on edelleen noin 20 %, joten yksityissektorin osuus on 80 %. Julkisen sektorin suhde bruttokansantuotteeseen on 58 %, koska tämä luku nousee aina laman aikana. Laskettaessa yhteen julkisen ja yksityisen sektorin suhteet bruttokansantuotteeseen ei päädytä lukuun 100, vaan reilusti sen yli.

Tästä voitte lukea Tuomas Salonimen selkeää tekstiä ja perusteellisempaa selvitystä haluaville löytyy valaistusta täältä.

– Perussuomalaisten laskelmien mukaan maahanmuuton kustannukset ovat vuosittain 1-1,5 miljardia euroa, kun mukaan lasketaan virkamieskoneiston työtunnit. Kaikkea ei tietysti voida napata pois. Mutta voisi todeta, että puolet tuosta pois.

Näin löi kampoja, kuulakärkikyniä ja rukkasia vaalikarjan ostettavaksi Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini. Minua kiinnostaisi kovasti nähdä nuo laskelmat, jotka päätyvät niinkin leveään haarukkaan kuin 1 – 1,5 miljardia.

Miten yleensä mikään laskelmaksi sanottava voi päätyä noin haulikolla ammuttuun lopputulokseen? Tuosta jos napsaistaan virkamiestyötunnit mukaan lukien puolet pois, niin mitä sitten tapahtuu? Väheneekö virkamiestyö, jos samat virkamiehet rupeavat kirjoittelemaan pelkästään kielteisiä päätöksiä? Sanotaanko virkamiehiä irti, jolloin työvoimaviranomaisten työ lisääntyy ja sosiaalikulut kasvavat?

Soini vaatii kylmiä lukuja, mutta kyllä hänen ensin pitäisi esittää omat lukunsa ja niihin päätymisensä muidenkin arvioitaviksi.

Kaikkien hölösuisimpia helppoheikkejä ovat tietenkin ne lukemattomat höpöttäjät, jotka pitävät kaikkia työttömiä kotisohvilla kaljaa kittaavina laiskureina. Heidän saamiaan tukia pitää leikata, jotta vetelyksiin saadaan puhtia ja työ rupeaa maistumaan.

He voisivat vilkaista Työ- ja elinkeinoministeriön uusinta työllisyyskatsausta ja kertoa sitten vaalikarjalle miten 28 317 avoimeen työpaikkaan saadaan survottua 572 221 työnhakijaa tai edes 314 548 täysin vailla työtä olevaa työnhakijaa. Mahtuvatko niihin kaikki, jos tukia alennetaan reilusti tai vaikka otetaan kaikki tuet pois? Pistetään sama vielä kuvana:

työllisyyskatsaus syys 14

Kun törmäätte näihin helppoheikkeihin, niin kysykää mieleenne juolahtavia kysymyksiä. Jos vastausta ei tule, niin buuatkaa tällaiset kaupustelijat ulos. Saman tien voitte buuata ulos myös sellaiset toimittajat, jotka tyytyvät toistamaan näiden kauppalopojen sanomaa.