Ongelman ytimessä

– Pitkäaikaistyöttömille suunnatulla kuntouttavalla työtoiminnalla tulee olemaan suurempi rooli tulevaisuudessa, sillä ensi vuonna astuu voimaan työmarkkinatuen rahoitusuudistus. Tuolloin valtio siirtää merkittävästi erityisesti pitkäaikaistyöttömyyteen liittyviä kustannuksia kuntien vastattavaksi.

Tässä Yle:n uutisessa päästiin kerrankin ongelman ytimeen. Kuntouttavaa työtoimintaa käytetään entistä enemmän pelkästään kunnan talouden tasapainottamiseen. Valtiovalta tietää tämän oikein hyvin, koska se omilla toimillaan suorastaan pakottaa kunnat tähän näennäistyöllistämiseen. Tällä hetkellä kunta joutuu maksamaan puolet yli 500 päivää työttömänä olleiden työmarkkinatuesta. Ensi vuoden alussa aika lyhenee 300 päivään ja lisäksi kunta joutuu maksamaan 70 % yli 1 000 päivää työttöminä olleiden tuista.

Valtio siis siirtää omia työttömistä aiheutuneita kustannuksiaan kuntien vastuulle. Kunnilla on mahdollisuus vapautua maksuvastuusta “täyttämällä työllistämisvelvoitteensa” eli laittamalla työttömät palkattomiin töihin kuntouttavan työtoiminnnan nimellä. Lisäporkkanana valtio vielä maksaa kunnille 10,09 euroa/työtoiminnassa oleva/päivä.

On ihan selvää, että kuntien kannattaa kerätä väkeä risusavottaan ja muuanne “työn pariin”, kuten jutussa osuvasti sanotaan. Työttömät todellakin ovat työn parissa ja jopa tekevätkin sitä työtä, mutta palkkaa heille ei makseta. He saavat edelleenkin vain sen työmarkkinatuen ja 9 euron päivittäisen kulukorvauksen.

Keskiviikkoaamuna katsoin ikkunasta ulos sateeseen. Tien toisella puolella olevassa puistoksi kaavoitetussa ryteikössä näin joukon miehiä. Yksi heistä käytteli moottorisahaa ja toinen raivaussahaa. Viisi miestä hilasi puunrunkoja ja oksia kasoiksi. Meneillään oli siis ihan perinteinen risusavotta. Tunnistin nämä oksia ja runkoja kasoihin raahavat miehet samoiksi, jotka kaksi viikkoa sitten näin haravoimassa kunnanmäen rinteitä.

Heille oli siis löydetty uusia työtehtäviä, joita heillä ei saisi lain mukaan teettää. Laissa on yhä edelleen korvaavan työn kielto, jonka mukaan kuntouttavana työtoimintana ei saa teettää sellaista työtä, joka muuten pitäisi tehdä palkkatyönä.

Tiedän, se risusavotta olisi ihan hyvin voitu jättää tekemättä tänäkin syksynä. Kunnan kannalta olisi kuitenkin sulaa hulluutta käskeä riuskat miehet taukotupaan pelaamaan korttia, kun heitä voidaan käyttää siistimään yleisiä alueita. Samalla säästyy merkittäviä summia kunnan työmarkkinatukiosuuksista ja jokainen mies tuottaa kunnalle 10,09 euroa päivässä.

Tällaiseksi on maailma mennyt. Kaikkein huonoimassa asemassa oleville pitäaikaistyöttömille on langetettu vastuu sekä raskaimmista töistä että kunnan talouden tasapainottamisesta. Onneksi jo Ylekin myöntää reilusti, että kyseessä on käytännössä puhtaasti kuntatalous.

Toivottavasti asia myönnetään yleisemminkin, jotta enää ei tarvitsisi kuunnella korviaraastavan falskeja  selityksiä elämänhallinnan parantamisesta, urapolun etsimisestä ja syrjäytymisen ehkäisemisestä. Jos joku vielä yrittää sellaisia minulle tarjota, niin ohjaan tarjoajan selityksineen suoraan näiden palkattomasta risusavotasta urapolkua etsivien miesten juttusille. Seurauksista en vastaa.

Nyt joku taas kysyy, että mitä sitten pitäisi tehdä. Vastaus on helppo: palkkatuettu työ. Kunta saa valtiolta palkkatukea ja voi pienellä lisäsatsauksella maksaa oikeaa palkkaa. Verotulot jäävät kunnalle ja palkka menee varmasti ihan jokapäiväiseen kulutukseen paikallisissa liikkeissä. Palkkatuki kestää vain määräajan, mutta palkallinen pätkätyökin motivoi varmasti paremmin kuin vuosia kestävä palkaton työ.

Kommentit (19)
  1. Jos joskus käsky käy, tällaiseen joudun ja huomaan korvaavani ihan oikeata työntekijää niin olisikohan mahdollista haastaa ihan kokeilumielessä kaupunki oikeuteen tai vaikka ihmisoikeustuomioistuimeen asti? Jälkikäteen tietenkin, tiedä vaikka saisi sitten palkan jälkijunassa. Ei vain voi käsittää mihin tämä maa on menossa.

    1. Kaikki on mahdollista, kun vain sopiva henkilö toimeen löytyy, jolla on tarvittavat välineet toteuttaakseen sen mitä toteutettavaksi on tarkoitettu.

  2. Eikö korvaavan työn kieltoa pysty kiertämään esim. väittämällä, että “emme olisi kuitenkaan voineet palkata tähän hommaan ketään”? (joten olipa kiva, että yhteiskunta järjestää ilmaista väkeä)

Kommentointi suljettu.