Orjatyön hinnasto

– Meillä on esimerkiksi Meijerin piste, jossa voi hyödyntää omaa osaamistaan. Siellä on muun muassa puupaja ja metallipaja, sanoo kuntouttavan työtoiminnan ohjaaja Arja Lehtinen.

– Jokainen saa tehdä jotain, ja tekemistä löytyy varmasti. Pyrimme myös kuuntelemaan ihmisen omia toiveita, Lehtinen toteaa.

Näin kuittaa Huittisten kaupunki eilisen Ajankohtaisen kakkosen esittelemän yhden kuntouttavassa työtoiminnassa vuosia viettäneen työttömän ilmiselvän  kyykyttämisen ja nöyryyttämisen.

Työtoiminnan ohjaaja on varmasti oikeassa. Jokaiselle löytyy jotain sellaista työtä, jota laissa olevan korvaavan työn kiellon takia ei kuntouttavana työtomintana saa teettää. Kieltoa uhmaavaa työtä kuitenkin teetetään ja sitä jopa myydään ulkopuolisille. Myytävä työ on lisäksi hinnoiteltu tarkasti.

Hinnasto löytyy Huittisten kaupungin omilta verkkosivuilta.  kutyn hinta huittinen Kaupunki siis myy kuntouttavassa työtoiminnassa olevien työpanosta yksityisille ja yrityksille. Yksityiset saavat orjan kympillä tunniksi ja yritykset kahdella. Autot pestään, pienkoneet huolletaan ja polkupyörien kumit paikataan tarkan hinnaston mukaan.

Jos työtön joutuu matkustamaan työn takia omalla autolla, niin kaupunki rahastaa siitä 45 senttiä kilometriltä. Kaikki tämä raha tulee kaupungille eikä se työt tekevä kuntoutettava näe siitä vilaustakaan. Hän saa vain Kelan työmarkkinatuen ja yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen. Tämänkin kulukorvauksen maksaa Kela.

Yksityiselle myyty kuntoutettava työtön tuottaa tunnissa kaupungille saman verran kuin hän itse saa Kelalta päivässä. Yritykselle työtä tekevä tuo kaupungin kassaan rahaa kaksi kertaa oman päivittäisen kulukorvauksensa verran tunnissa. Tämä on pelkästään työstä kaupungille perittävä korvaus. Sen lisäksi työtön tuottaa kaupungille selvää rahaa 10,09 euroa päivässä valtion työllistämiskorvauksena.

Suurin hyöty tulee vapautumisesta kaupungin osuudesta työmarkkinatukeen. Kaikkein heikoimassa asemassa olevat pitkäaikaistyöttömät kantavat merkittävän vastuun kaupungin talouden tasapainottamisesta. Orjakauppa on niin kannattavaa, että se ei yhtä vastaan hangoittelevaa änkyrää kaipaa. Hänet voidaan istuttaa nöyryytysmielessä täyttelemään sanaristikoita vuosikausiksi, niin oppii olemaan.Tai kaikesta päätellen onneksi ei opi olemaan, vaan tuo epäkohdat esille omalla nimellään ja naamallaan.

Huittisissa ei varmaankaan kannata ruveta pesemään autoja tai korjaamaan pienkoneita yritysmielessä. Kaupungin ylläpitämä orjatyökeskus pitää huolen siitä, että samoille markkinoille on turha yrittää. Asian luulisi kiinnostavan myös kilpailuviranomaisia.

Kommentit (108)
  1. Sami Louekari
    12.11.2014, 11:53

    Kiitos taas Saku. Tälle hommalle on kertakaikkisesti saatava loppu ja heti. Ihmeen hiljaa ay-liikekin on. Ja tosiaan kilpailuviranomaisetkin. Näemme kohta varmaan Suomessakin sen, mitä Britanniassa on tapahtunut: työntekijöitä heitetään firmoista pihalle ja tilalle otetaan kuntoutettavia orjia.

    1. Luulisi, että asia kiinnostaa jo ahneuden nimissä EK:ta, perheyrittäjienliittoa, pienyrittäjienliittoa. Eli niitä, joiden bisneksiä mennään sohlaamaan.

  2. “Ihmeen hiljaa ay-liikekin on”

    Miten niin ihmeen hiljaa? Kyllähän nuo jatkuvasti ovat ottaneet kantaa näihin uudistuksiin ja aktiivisesti niitä on heiltä kyseltykkin eri elimissä kun pakkotyölakeja on säädetty. Linja on ollut se että hyvä juttu ja enemmän tämmöstä niin työtön ei syrjäydy.

Kommentointi suljettu.