Härskiä säästämistä

Uusi pesulapalvelu työllistää Vantaan työttömiä.

Näin otsikoi Vantaan Sanomat juttunsa, jossa kerrottiin päiväkotien pesulapalvelun ja tekstiilien korjauspalvelun aloittamisesta niin sanottuna työllistämistoimena.

Tästä taas varmasti monet ilahtuvat. Näin kaupunki työllistää pontevasti, työttömät saavat palkkatyötä ja kaupunki säästää huomattavasti pesulakustannuksissa. Tulevaisuudessa toimintaa tullaan vielä laajentamaan kiinteistönhuollon puolelle.

Työllistää kyllä, mutta palkkaa eivät työntekijät tule saamaan. Työ teetetään palkatta kuntouttavana työtoimintana ja työkokeiluna. Myös oppisopimuskoulutusta käytetään hurskaana tavoitteena saada kouluttautuneille ihmisille tulevaisuudessa alan oikea työpaikka.

Tämä sanotaan ihan selvästi Vantaan kaupunginhalllituksen 17.11.2014 pidetyn kokouksen esityslistalla asiassa 12. (Kokouksen esityslista löytyy, kun kirjoitatte hakukenttään kaupunginhallituksen kokouksen 17.11.2014.)

Pistetään pari selventävää kuvaa listatekstistä:

Näyttökuva (38)_snip Pesulapalvelut ovat siis nykyisin kalliita ja ratkaisuksi keksittiin tietenkin palkattoman työn teettäminen kuntouttavana työtoimintana ja työkokeiluna. Jatkossa toimintaa laajennetaan samalla palkattomalla konseptilla laitos- ja kiinteistönhuoltoon.

Tuo puhe koulutuksesta on nykyisillä työttömyysluvuilla pelkkää krumeluuria. Ei kenelläkään tule olemaan mitään mahdollisuuksia alan palkkatöihin niin kauan kuin työttömiä riittää tekemään töitä palkatta. Toimintaa tullaan laajentamaan koskemaan koko kaupungin toiminnan pyykkihuoltoa:

”…työryhmä esitti pyykkihuoillon toteuttamistavaksi 1-2 keskitettyä pesulaa, joissa yhdistellään kuntouttavaan työtoimintaan, työkokeiluun, palkkatukityöhön ja oppisopimuskoulutukseen perustuvia toimintamalleja.” 

Tärkeintä on, että ei tarvitse maksaa palkkaa. Tietenkin ihan normaalin liturgian mukaan löytyy työllisyyspolkuja, mutta kaikkein tärkeintä on säästäminen. Koko hankkeeseen saadaan vielä ESR-tukea, mutta eivät siitä ne pesulatyötä palkatta tekevät hyödy. Se menee suunnittelukustannuksiin. Näyttökuva (39)_snip Korutonta kertomaa.

Muiden kuntien lailla Vantaan kaupunki aikoo säästää käyttämällä härskisti hyväkseen työttömien palkatonta työpanosta. Tämä toiminta naamioidaan työttömien auttamiseksi ja urapolkujen etsimiseksi. Ne työtä tekevät saavat vain työmarkkkinatuen ja yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen.

Tämä tosiasia jätetään tietenkin kertomatta. Vantaan kaupungin omissa pesuloissa tällä hetkellä palkkaa vastaan työskentelevät voivat odottaa irtisanomistaan. Vain hullu maksaa palkkaa, kun työntekijöitä saa ilmaiseksi. Kukaan ei pysty kilpailemaan tällaisen palkattomalla työvoimalla pyörivän jättipesulan kanssa. Tällä tavalla tulee puhdasta jälkeä pyykin lisäksi myös palkallisten henkilöiden nimiluetteloissa.

Tulevaisuudessa sama koskee myös kiinteistönhuoltoa. Päättäjäistä ainakin osa luulee ihan vilpittömästi tekevänsä palveluksen työttömille. Suurin osa taas ei ajattele mitään. Korkeintaan he ilahtuvat saatavista säästöistä. Härski tapa saada säästöjä ei heitä kiinnosta.

Kommentit (27)
 1. helena saukonpää
  23.11.2014, 11:34

  Kummallista,että tässä kohtaa ei alan YRITTÄJÄT pidä kaupunkia kilpailijana omalla liiketoiminta-elueellaan!! Yleensähän Kokoomuksen suusta on kuuluvasti vaadittu kuntien tai valtion yhtiöiden tai toimintojen yksityistämistä ja rehtiä kilpailuttamista kaikkien yritysten kesken …myös kunnallisen sisäisentoiminnan piirissä.

  Nyt toivon,että KATEUS iskee toisiin yrittäjiin jotka saavat orjia ja säästävät palkkakustannuksissa ”heitä kohtaan epäreilun” kilpailutilanteen muodossa.

  KOKO TOIMINTA ON ORJAKAUPPAA JA LAITONTA sanotaan siitä mitä tahansa.

  1. Antikommunisti
   23.11.2014, 13:37

   Niin luulisi kokoomustahon alkavan pitämään yrittäjien ja palkkaa vielä saavien puolta ja kieltää moisen kilpailutoimintaa rajusti vääristävänä toimintana.

   Ja jos niin eivät tee. Niin siitä voi minun mielestä vain yhden ja ainoan oikean johtopäätöksen. Ja se on se, että myös kokoomus joka on siis tai siis pitäisi olla yrittäjien ja palkkaa saavien asialla.

   Niin he ovat myös päättäneet ottaa ilon irti tulevaisuuden orjatyövoimasta, jota työttömistä on järjestettävissä helposti lakipykäliä muuttamalla. Niin tai mitä oikeastaan puhun tulevaisuuden orjatyövoimasta? Sehän on täällä jo tänään aivan juuri nyt.

   1. ”Työttömät kouluttautuvat kyseessaä oleviin ammatteihin”
    Minkä ihmeen takia?, ottaako Vantaa heidät sitten palkkalistoilleen vai tulevatko he jatkamaan kuntouttavaa työtoimintaa kun heillä on jo ammattipätevyys kun ei palkallista työpaikkaa saa.Toisilta viedään leipä suusta ja kaupungin herrat naureskelevat säästöillään!!!!Palkankorotuksien toivossa.
    Ja puhdasta jälkeä syntyy!!!!

 2. Jari Kähkönen
  23.11.2014, 15:38

  Näinhän se käy. Jo silloin muinoin 1900-luvun alussa, kun Irlannin tasavalta oli katolinen teokratia niin yleisesti kunnottomiksi tai kurittomiksi todetut tytöt ja naiset laitettiin Magdalena-koteihin tekemään palkatonta pakkotyötä kirkon hyväksi esim. pesulassa. Kuurasivat siellä käsipelissä paikkapaikoin ihan suuria määriä laitostenkin pyykkiä. Olikohan se muuten ensisijassa koneellistuminen vai moisen kohtelun kokonaisvaltainen aikaansa sopimaton sietämättömyys kun tuonkin sitten lopetti?

  1. Markku Perttula
   24.11.2014, 11:25

   Ei se olis muuten Irlannissakaan loppunut, mutta pesukoneet tulivat ja veivät piikojen työt.

Kommentointi suljettu.