Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Nöyryyttävää työtoimintaa

Eilen näin kirkokylän puistossa tutun joukon miehiä haravoimassa sulavaa lumihyyhmää. Nämä kuntouttavassa työtoiminnassa olevat aktivoitavat työttömät jatkoivat oikullisen marraskuun sään keskeyttämää lehtien haravointia. Välillä näin heidät perinteisessä risusavotassa etsimässä urapolkua takaisin työelämään räntäsateisessa ryteikössä.

Tämä palkatta tehtävä työ näytti ihmisarvoa alentavalta pilkanteolta juuri siksi, että se on palkatonta. Palkallisenahan tällainenkin työ menettelisi, mutta epäilenpä rupeaisiko kunta sitä vakituisilla työntekijöillään edes teettämään. Reilun viikon maassa ollut ohut lumikerros oli vasta ruvennut sulamaan, joten joka haravanvedolla kulkeutui vähintään yhtä paljon sohjoa kuin lehtiä. Tätä tavaraa irtolavalle nostelevat miehet olivat läpimärkiä ja rukkaset olivat varmasti kastuneet jo ensimmäisen työminuutin aikana.

Tämä ei ole enää kuntouttavaa työtoimintaa, vaan nöyryyttävää työtoimintaa. Ihan kuin joku haluaisi näyttää kaikelle kansalle mihin kaikkeen työttömät voidaan alistaa. Heidät passitetaan samanlaisiin liiveihin puettuina keskellä päivää kylän näkyvimmälle paikalle tekemään järjettömältä näyttävää työtä. Veroa maksavat kunnon kansalaiset voivat heidät nähdessään iloita siitä, että nyt on sosiaalipummeille löytynyt järkevää tekemistä sen sijaan että he makaisivat kotisohvilla syrjäytymässä.

Jos nämä miehet olisivat yhdyskuntapalveluun tuomittuja rikollisia, niin heitä ei voitaisi kohdella näin. Enintään kahdeksan kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen tuomittu voidaan tietyin edellytyksin tuomita yhdyskuntapalveluun tekemään yleishyödyllistä työtä. Palvelupaikan järjestäjänä voi olla julkisyhteisö eli valtio, kunta, kuntayhtymä, seurakunta tai julkisoikeudellinen yhdistys tai muu voittoa tavoittelematon yhteisö, kuten järjestö, urheiluseura tai säätiö.

Järjestäjänä ovat siis samat tahot jotka voivat järjestää kuntouttavaa työtoimintaa. Rikoksesta tuomittua ei kuitenkaan saa tuomita julkiseen häpeärangaistukseen. Se kiellettiin jo vuonna 1889 asetuksessa rikoslain voimaanpanosta. Asetuksen 4 § sanoo näin:

Siitä päivästä alkaen, jolloin rikoslaki kävi voimaan, on huomioon otettava:

1. että vanhemmassa laissa rangaistukseksi säädettyä rauhattomuutta, suomitsemista, kaularaudan käyttämistä pakkotyössä, julkipanemista häpeämään, rikoksen kuuluttamista kirkossa, muuta häpeärangaistusta ja anteeksianomusta ei enää saa kellekään tuomita, eikä myöskään, jos joku näistä rangaistuksista on rikoksentekijälle tuomittu, sitä täytäntöön panna; sekä myös ettei rikoksentekijän ruumista enää saa määrätä häpeällisesti haudattavaksi hautausmaahan tahi sen ulkopuolelle eikä sellaista määräystä täytäntöön panna;

Nämä miehet eivät olekaan rikollisia, vaan he ovat syyllistyneet vielä pahempaan eli pitkäaikaistyöttömyyteen. He ovat aktivointitoimenpiteiden kohteita, eivät rikollisia. Nykyinen työvoimapolitiikka ei ainoastaan salli julkisia häpeärangaistuksia, vaan näyttää suorastaan kannustavan niihin.

Ei, tällä kertaa en mennyt jututtamaan heitä. Suoraan sanoen en oikein uskaltanut, koska miehet näyttivät sen verran rantusti puhuteltavilta. Ehkä samasta syystä paikalla ei näkynyt myöskään ketään työnohjaajaa tai neuvojaa, joita ilman nämä työttömät eivät virallisen totuuden mukaan osaa tehdä mitään.

Tähänkin asiaan tullaan palaamaan seuraavassa valtuuston kokouksessa, jossa on tarkoitus saada selvitys kuntouttavan työtoiminnan järjestämisestä kunnassamme.