Nöyryyttävää työtoimintaa

Eilen näin kirkokylän puistossa tutun joukon miehiä haravoimassa sulavaa lumihyyhmää. Nämä kuntouttavassa työtoiminnassa olevat aktivoitavat työttömät jatkoivat oikullisen marraskuun sään keskeyttämää lehtien haravointia. Välillä näin heidät perinteisessä risusavotassa etsimässä urapolkua takaisin työelämään räntäsateisessa ryteikössä.

Tämä palkatta tehtävä työ näytti ihmisarvoa alentavalta pilkanteolta juuri siksi, että se on palkatonta. Palkallisenahan tällainenkin työ menettelisi, mutta epäilenpä rupeaisiko kunta sitä vakituisilla työntekijöillään edes teettämään. Reilun viikon maassa ollut ohut lumikerros oli vasta ruvennut sulamaan, joten joka haravanvedolla kulkeutui vähintään yhtä paljon sohjoa kuin lehtiä. Tätä tavaraa irtolavalle nostelevat miehet olivat läpimärkiä ja rukkaset olivat varmasti kastuneet jo ensimmäisen työminuutin aikana.

Tämä ei ole enää kuntouttavaa työtoimintaa, vaan nöyryyttävää työtoimintaa. Ihan kuin joku haluaisi näyttää kaikelle kansalle mihin kaikkeen työttömät voidaan alistaa. Heidät passitetaan samanlaisiin liiveihin puettuina keskellä päivää kylän näkyvimmälle paikalle tekemään järjettömältä näyttävää työtä. Veroa maksavat kunnon kansalaiset voivat heidät nähdessään iloita siitä, että nyt on sosiaalipummeille löytynyt järkevää tekemistä sen sijaan että he makaisivat kotisohvilla syrjäytymässä.

Jos nämä miehet olisivat yhdyskuntapalveluun tuomittuja rikollisia, niin heitä ei voitaisi kohdella näin. Enintään kahdeksan kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen tuomittu voidaan tietyin edellytyksin tuomita yhdyskuntapalveluun tekemään yleishyödyllistä työtä. Palvelupaikan järjestäjänä voi olla julkisyhteisö eli valtio, kunta, kuntayhtymä, seurakunta tai julkisoikeudellinen yhdistys tai muu voittoa tavoittelematon yhteisö, kuten järjestö, urheiluseura tai säätiö.

Järjestäjänä ovat siis samat tahot jotka voivat järjestää kuntouttavaa työtoimintaa. Rikoksesta tuomittua ei kuitenkaan saa tuomita julkiseen häpeärangaistukseen. Se kiellettiin jo vuonna 1889 asetuksessa rikoslain voimaanpanosta. Asetuksen 4 § sanoo näin:

Siitä päivästä alkaen, jolloin rikoslaki kävi voimaan, on huomioon otettava:

1. että vanhemmassa laissa rangaistukseksi säädettyä rauhattomuutta, suomitsemista, kaularaudan käyttämistä pakkotyössä, julkipanemista häpeämään, rikoksen kuuluttamista kirkossa, muuta häpeärangaistusta ja anteeksianomusta ei enää saa kellekään tuomita, eikä myöskään, jos joku näistä rangaistuksista on rikoksentekijälle tuomittu, sitä täytäntöön panna; sekä myös ettei rikoksentekijän ruumista enää saa määrätä häpeällisesti haudattavaksi hautausmaahan tahi sen ulkopuolelle eikä sellaista määräystä täytäntöön panna;

Nämä miehet eivät olekaan rikollisia, vaan he ovat syyllistyneet vielä pahempaan eli pitkäaikaistyöttömyyteen. He ovat aktivointitoimenpiteiden kohteita, eivät rikollisia. Nykyinen työvoimapolitiikka ei ainoastaan salli julkisia häpeärangaistuksia, vaan näyttää suorastaan kannustavan niihin.

Ei, tällä kertaa en mennyt jututtamaan heitä. Suoraan sanoen en oikein uskaltanut, koska miehet näyttivät sen verran rantusti puhuteltavilta. Ehkä samasta syystä paikalla ei näkynyt myöskään ketään työnohjaajaa tai neuvojaa, joita ilman nämä työttömät eivät virallisen totuuden mukaan osaa tehdä mitään.

Tähänkin asiaan tullaan palaamaan seuraavassa valtuuston kokouksessa, jossa on tarkoitus saada selvitys kuntouttavan työtoiminnan järjestämisestä kunnassamme.

Kommentit (39)
 1. Loistava kirjoitus taas. Kiitos. Tämä on häpeällistä.

  1. Yhsyn tähän ja kiitos täältäkin tästä kirjoituksesta. Olisi kyllä hauska tietää moniko oikeasti päättävässä asemassa vaikka eduskunnassa, kaupungeissa, kunnissa jne lukee näitä juttuja?

   Ja mitä mieltä ovat tietty? Siitä voisi syntyä mielenkiintoisia keskusteluja. Mutta eipä taida olla niistä siihen keskusteluun. Ei ainakaan oikeuden mukaiseen…

   1. pitkäaikaistyötön
    28.11.2014, 18:04

    Nykypoliitikkojen enemmistö on 30-kymppisiä märkäkorvia, joille politiikka on ensisijaisesti tapa ansaita rahaa, varmistaa omat asemat ja päästä telkkarin viihde-ohjelmiin pätemään. Ensi keväänä työlliset äänestävät samat kyvyttömät jatkamaan hyvinvointivaltion tuhoamista.

    Automaation, globalisaation ja kapitalismin aiheuttamia ongelmia ei tarvitse ajatella kun on olemassa työttömät, joita kurittaa. Kaikkihan me tiedetään, että automaatio on työttömien syytä, koska he eivät kyenneet tekemään työtä koneita tehokkaammin, ja globalisaatio on työttömien syytä, koska he eivät halunneet tehdä työtä halvemmalla kuin kaukoidän lapset. Kapitalismikin on työttömien syytä, koska se perustuu työttömien haluun elää toisten kustannuksella. Miksi tehdä työtä kun voi investoida ja kasvattaa pääomalle tuottoa?

    1. Pohjanmaan poika
     29.11.2014, 06:13

     Voisiko olla niin ettei se ole ikä- vaan säätykysymys. Ne ei edusta kansaa eivätkä ole koskaan edustaneet. Olen vähän yli 30 ja minusta tuntuu että siellä istuu lähinnä kuusikymppisiä ja sen takia mikään ei muutu.

     1. Itse olin aikaisemmin työtön nyt työllistän itseni sillä, että tarjoan työttömille kuntouttavaa työtömintaa ja työkokeilua. En maksa yhtään mitään työttömistä ne tulevat ilmaiseksi minulle töihin. Työ on saman ojan kaivamista ja täyttämistä uudelleen ja uudelleen. Talvella kaivetaan lumeen oja jonka jälkeen oja täytetään lumella uudelleen ja uudelleen. Koska maa on talvella jäässä kaivetaan vain lunta ja sitä riittää.

      Ajatella, että valtio maksaa minulle tästä hommasta 20€ / työtön /päivä. 4000€ /kk minus verot ovat tuloni. Minulla ei ole muuta kuin toiminimi eli yksityisyrittäjä. Suosittelen muitakin työttömia tehkää toiminimi ja sitten rupeatte tarjoamaan töitä te-toimiston kautta työttömille. Mitään ei tarvitse maksaa te-toimisto maksaa teille siitä, että otatte työttömiä ilmaiseksi töhin. Ilmaiset työt eivät lopu koskaan Suomesta vaan se lisääntyy jatkuvasti. Koska ei juuri kukaan enää halua maksaa palkkaa. Miksi maksaa palkkaa kun yhteiskunta maksaa siitä, että ottaa työttömiä ilmaisiin töihin?

      Vinkkejä niille työttömille, jotka haluvat alkaa työttömien työllistäjäksi. Määritelkää toimialanne niin laajaksi että se kattaa kaikki työt. Alla ohjeet miten perustatte toiminimen ja sitten on yritys pystyssä. Sitten vain te-toimistolle ilmoitus ja sopimus, että tarjoatte kaikille työttömille kuntouttavaa työtömintaa ja työkokeilua. Alkakaa yrittäjiksi ja tienatkaa rahaa kuten moni tekee rahaa työttömille. Työttömyydella rahastavat pyörittävät miljardien eurojen bisnestä, eikä se maksa heille yhtään mitään.

      http://yrityksen-perustaminen.net/toiminimen-perustaminen/

      Nytkin olisi tarjolla 50 työttömälle ojankaivuuta ja saman ojan täyttämistä 8 tuntia /päivä ja 40 tuntia viikossa. Jos et suostu saat karenssia ja sossu vähentää -40% toimeentulotuestasi. Siksi työttömien on pakko tehdä aina ilmaiseksi töitä. Minä ja monet muut saamme toimeentulon siitä, että työllistämme ilmaiseksi ilmaisia orjia ilmaiseen työhön. Miettikää, että hallitus on mahdollistanut tällaisen laillisen kusetuksen, jota voi kuka tahansa käyttää hyväkseen niin paljon kuin pystyy? Käytä systeemiä hyväksesi ja ryhdy työttömien työllistäjäksi ei maksa mitään ja te-toimisto maksaa sinulle siitä 20€ / työtön / päivä. 10 työtöntä tekee jo 200€ / päivä. Viikossa 1000€ kuukaudesa 4000€. Työttömien määrän voi itse valita ja vaikka 20-100 ottaa kerralla ja siitä maksetaan sinulle.

      Miettikää tätä järjestelmää tähän on tultu, että yrittäjille/yrityksille/muille maksetaan siitä, että ne ottavat työttömät ilmaiseksi töihin ja työ on todellakin tyhjänpäiväistä.

 2. Mikko Vehniäinen
  27.11.2014, 19:34

  Jos pitkäaikaistyöttömien sekä nuorisotyöttömien puolesta olisi tehty yhtä näyttävästi työtä,kuin nyt tehdään Tasa-arvoisen Avioliittolain hyväksymisen puolesta, niin käsitykseni mukaan asialle olisi voitu tehdä jotain todella myönteistä. Tuntuu todella kauhistuttavalta ajatella kuin kohta kokonainen sukupolvi työnnetään yhteiskunnan ulkopuolelle. Ja kun työttömyys ei yksin kohdistu siihen yksilöön ,vaan heijastuu laajalti koko perheyhteisöön. Minkälaisen tulevaisuuden nuori ihminen rakentaa kun ei saa ensimmäistäkään työpaikkaa? Päättäjät herätkää näkemään todellisuus ,mihin olemme menossa. kun massatyöttömyys sen kun vain lisääntyy. Ja tällä asialla en aliarvioi ,enkä vähättele Tasa-arvoisen Avioliittolain merkitystä, mutta nykyajassa on nähtävä karu todellisuus mitä tapahtuu tuhansissa kodeissa joissa työttömyys on jokapäiväinen ongelma!

  1. Työttömien pitäisi sitten aktivoitua huomattavasti enemmän peräämään tasa-arvoista kohtelua työmarkkinoilla.
   Sitä pitää vaatia ja olla aktiivinen, jotta asiat muuttuvat.

   Jos KAIKKI, jotka tuntevat olevansa pakotettuina kuntouttavaan työtoimintaan, aloittaisivat protestiksi istumalakon siellä, niin varmaan siitä syntyisi etusivun asia.

   1. pitkäaikaistyötön
    28.11.2014, 18:18

    Periaatteessa olen samaa mieltä, mutta realiteetti on se, että nykyajan orjat on ”kahlehdittu” työmarkkinatuella ja heitä ”ruoskitaan” karenssiuhkauksilla. Heidät on jo sinne kuntouttavaan työtoimintaan pelolla laitettu. Mistä sitä rohkeutta vastarintaan kaivetaan pelolla alistetuista ihmisistä?

    1. Pohjanmaan poika
     29.11.2014, 06:18

     No, jos ei muu auta niin tulee uusi 1918.

  2. Työttömyys kohdistuu myös lapsiin (Räsänen,Risikko ym.päättäjät),ei ole mahdollisuutta lapsilla
   harrastuksiin ehkä ei ole edes leipää suuhun, mutta ministerit ovat katsoneet että kuntouttava työtoiminta auttaa asiaa.Heilläkun ei ole
   asiasta minkäälaista kokemusta.Olisi kannattavaa että päättäjät tulisivat tänne rikkaruohotasolle ja eläisivät toimeetulon varassa .
   Ei kuntouttava työtoiminta luo työpaikkoja pikemminkin se hävittää palkkallisia työpaikkoja entisestään.

   1. Pohjanmaan poika
    30.11.2014, 04:44

    Ei luo, ei. Ainut mikä niitä luo on kommunismi. Marx oli oikeassa siinä että koneet vie muuten työt. Mutta ei ottanut huomioon erästä seikkaa joka kaataa sellaiset hankkeet ja johtaa sitä kaatumista odotellessa totalitarismiin. Se seikka on ihminen, tämä ohitettiin kätevästi yli-ihmisuskolla (homo sovjetcus). Tämä 2000-luvun pelleily on nyt sitä samaa osastoa, vielä on yli-ihminen luomatta ja lopputulos tuomittu epäonnistumaan taas kerran.

Kommentointi suljettu.