Epäpoliittisia soihtuja

Soihduin varustautunut kulkue aikoo edetä Presidentinlinnan sijaan Hietaniemen hautausmaalle. Perillä tarkoitus on laskea kynttilöitä ja seppeleitä haudoille. Tapahtumakutsua on levittänyt oikeistomielinen Kansallinen Vastarinta. Liike ei kuitenkaan toimi tapahtuman järjestäjänä ja kulkueen on ilmoitettu olevan poliittisesti sitoutumaton. Paikalle ovat tervetulleita kaikki halukkaat, mutta poliittisten tunnusten käyttö on kielletty.

Näin kirjoitti Iltalehti odotettavissa olevista itsenäisyyspäivän mielenilmaisuista. Toimittaja ei ollut viitsinyt tutkia asiaa sen vertaa, että olisi kirjoittanut tapahtumaa mainostavan liikkeen nimen oikein. Kansallinen vastarinta on verkkosivu, jota julkaisee Suomen Vastarintaliike. Se on avoimesti kansallissosialismin nimeen vannova ääriliike, jonka tavoitteena on väkivalloin perustaa yhteispohjoismainen, kansallissosialistinen ja sotilaallisesti organisoitu johtajavaltio.

Vastarintaliikkeen jäsenet ovat syyllistyneet mm. taannoiseen pride-kulkueen kaasuiskuun, Dan Koivulaakson pahoinpitelyyn kaasulla ja Jyväskylän kirjastohyökkäykseen. Facebookissa näin osuvan kommentin:

Iltalehti näyttää ennättäneen fasismin arkipäiväistämisessä tasolle, jolta katsoen avoimen kansallissosialistinen ja henkilöihin kohdistuneeseen poliittiseen väkivaltaan toistuvasti syyllistynyt Suomen Vastarintaliike on vain “oikeistomielinen”. Ja avoimesti fasismille myönteisissä tai suorastaan sitä ajavissa toimintaympäristöissä huseeraavat organisaattorit (esim. juhlapuhuja, Sarastuksen Timo Hännikäinen) voidaan esittää puhtoisen isänmaalliseen tapaan toimivina kunnon poikina (mitä he tietysti ajavatkin takaa julkikuvaansa muokatessaan) ja tapahtuma täten “poliittisesti sitoutumattomana”.

Seuraavaksi siteeraan lyhennellen Varisverkoston blogia:

“Tapahtuman pääjärjestäjinä toimivat mitä ilmeisimmin Timo Hännikäinen (Sarastus-verkkolehti) ja Suomen Sisu. Tapahtuman domain 612.fi on rekisteröity Timo Hännikäisen nimiin. Kun tapahtuma ilmestyi sosiaaliseen mediaan, niin Suomen Sisun entinen pitkäaikainen puheenjohtaja Teemu  Lahtinen oli ensimmäisenä jakamassa tapahtumaa Suomen Sisun sosiaalisen median profiilien lisäksi.

Tapahtumaa ovat mainostaneet muun muassa kansallissosialistinen Suomen Vastarintaliike, uusfasistinen Mustasydan, kulttuurikonservatinen Sarastus-nettilehti ja äärikansallismielinen Suomen Sisu. Lisäksi tapahtuman mainoksia on jaettu muun muassa Hommafoorumilla ja fasistisessa Poliittisen korrektiuden parhaat -facebookryhmässä.

Tapahtuman järjestäjä Timo Hännikäinen toimii myös järjestämänsä tapahtuman juhlapuhujana. Hännikäinen on pitkän linjan kulttuurikonservatiivi, jonka teoksia kustantamo Savukeidas on julkaissut. Lisäksi tapahtumaan aikoo osallistua myös muita Suomen äärioikeiston keulahahmoja, muun muassa jo mainittu perussuomalaisten kansanedustajaehdokas ja Suomen Sisun aktiivi Teemu Lahtinen.”

Saahan vapaassa maassa marssia kuka tahansa ja minkä tahansa puolesta. Reilua olisi kuitenkin kertoa suoraan minkä puolesta milloinkin marssitaan. Jos järjestäjiä ujostuttaa, niin median tehtävä olisi ottaa taustoista selvää.

En tiedä mitä Hännikäinen juhlapuheessaan sanoo eikä se minua kiinnostakaan. Olen kerran lukenut yhden hänen “juhlapuheensa”, jonka hän piti viime toukokuussa yön kestäneessä yksinpuhelussaan rasisimia ja fasismia vastustavan Fb-yhteisö Paljastettu 3:n seinällä. Siinä on juhlapuhetta kerrakseen. Jaanpa koko jeremiadin teidän kanssanne:

hännikäinen a1

hännikäinen1

hännikäinen2

hännikäinen3

hännikäinen4

hännikäinen5

Kommentit (25)
 1. Timohan tuntuu olevan varsinainen sana virtuoosi. Vahvistaa käsitystäni, että face ei ole terveen ihmisen paikka.

  1. teppo palmroos
   6.12.2014, 20:22

   Sanavirtuoosi on yhdyssana.

   1. Kielioppiahan tässä tarvitaan. Olet hyvä mies Teppo, älä anna sen nousta päähäsi.

 2. lady manhattan
  6.12.2014, 14:12

  “Ollos huoleton, poikas valveill’ on”. Mitä nyt pikkasen sekava.

Kommentointi suljettu.