Laitonta sopimista

Kuntouttava työtoiminta on sosiaalihuoltolain mukainen sosiaalipalvelu, johon sovelletaan sosiaalihuoltolain lisäksi mm. lakia sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista. Sen mukaan sosiaalihuollon asiakkaalla on oikeus saada sosiaalihuollon toteuttajalta laadultaan hyvää sosiaalihuoltoa. Laadultaan hyvä sosiaalihuolto tarkoittaa mm. sitä, että palvelun tarjoama tuki ja ohjaus tapahtuu sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön toimesta.

Näin ohjeistaa sosiaali- ja terveysministeriö kuntia uusimmassa ohjeessaan. Ministeriön ohje on tarkoitettu muistuttamaan kuntia kuntouttavan työtoiminnan lainmukaisesta järjestämisestä. Laki kuntouttavasta työtoiminnasta määrää tarkasti mitä aktivointisuunnitelmaan on kirjattava silloin, kun toimenpiteeksi sovitaan kuntouttava työtoiminta.

Millaista sitten on tuo “laadultaan hyvä sosiaalihuolto” käytännössä? Tästä olkoon  varoittavana esimerkkinä Huittisten kaupungissa äskettäin laadittu aktivointisuunnitelman päivitys, jolla jatkettiin asiakkaan kuntouttavaa työtoimintaa.

 

ktt sopimus

Mikähän tässä mahtoi mennä pieleen?

Vastaus on, että suunnilleen kaikki. Ensin pari muotoseikkaa. Sopimus on päivätty 15.12.2014, mutta asiakkaan mukaan se tehtiin 16.12. Samalta päivältä hän menetti työmarkkinatuen, koska hänen katsottiin olleen luvatta poissa kuntouttavasta työtoiminnasta.

Hän oli siis samaan aikaan sekä luvatta poissa että sopimassa kuntouttavan työtoiminnan jatkosta.

Sopimistilaisuudessa oli asiakkaan lisäksi läsnä vain työnohjaaja eli esihenkilö, jolta puuttuu sosiaalialan koulutus. Ministeriön määräyksen mukaan laadultaan hyvä sosiaalihuolto tarkoittaa mm. sitä, että palvelun tarjoama tuki ja ohjaus tapahtuu sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön toimesta.

Paikalla ei siis ollut sosiaalilan ammattilaista eikä TE-toimiston edustajaa. Kuntouttavasta työtoiminnasta annetun lain 2 luvun 7 §:n mukaan aktivointisuunnitelman laatimiseen osallistuu se työ- ja elinkeinotoimisto, jonka toiminta-alueeseen kunta kuuluu. Sopimuksesta puuttuvat kokonaan allekirjoitukset. Lain 3 luvun 8 §:n 5 momentin mukaan aktivointisuunnitelman allekirjoittavat työ- ja elinkeinotoimisto, kunta ja henkilö.

Nämä lain edellyttämät muotomääräykset on siis ohitettu. Mennäänpä sitten itse sopimuksen sisältöön. Lain 3 luvun 9 § määrää näin:

Jos aktivointisuunnitelmaan sisällytetään kuntouttava työtoiminta, on siitä kirjattava suunnitelmaan ainakin seuraavat asiat:

1) kuntouttavan työtoiminnan kuvaus ja toiminnan järjestämispaikka;

2) kuntouttavan työtoiminnan päivittäinen ja viikoittainen kesto;

3) kuntouttavan työtoiminnan jakson alkamisajankohta ja pituus;

4) henkilölle kuntouttavan työtoiminnan ohella tarjottavat muut sosiaalipalvelut sekä terveys-, kuntoutus- ja koulutuspalvelut; sekä

5) ajankohta, jolloin viimeistään arvioidaan kuntouttavan työtoiminnan vaikutuksia henkilön työllistymismahdollisuuksille ja päätetään jatkotoimista sekä aktivointisuunnitelman uudistamisesta.

Toiminnan kuvaus on kirjattu puutteellisesti. Sopimuksessa on kerrottu vain toiminnan järjestämispaikka, mutta toimintaa ei kuvailla mitenkään. Päivittäinen ja viikottainen kesto on merkitty asianmukaisesti, samoin jakson alkamisajankohta ja pituus.

Kaikki muu sitten jääkin puuttumaan. Sopimuksessa ei mainita mitään työtoiminnan ohella tarjottavista muista sosiaali-, terveys-, kuntoutus- ja koulutuspalveluista, vaikka kuntouttavan työtoiminnan tarkoitus pitäisi olla sosiaalinen ja terveydellinen kuntouttaminen. Tämän sopimuksen tarkoitus näyttää olevan asiakkaan säilöminen päiväkeskukseen. Edes vaikutusten arviointiajankohtaa ei ole kirjattu, vaikka laki selkeästi sitä edellyttää.

Tällaisia sopimuksen irvikuvia siis tehtaillaan jatkuvasti. Huittinen on tässä vain esimerkki, ihan samaa liukuhihnatavaraa tuotetaan kaikkialla.

Minun neuvoni on, että asiakkaan kannattaa osallistua työtoimintaan sopimuksen mukaisesti, mutta itse sopimus kannattaa lähettää Aluehallintoviraston arvioitavaksi saatekirjelmänä vaikkapa tämä juttuni.

Kommentit (36)
 1. Entäs jos pätevä sosiaalityöntekijä nimenomaan haluaa että työtön työnhakija määrätään kuntouttavaan? Vaikka vastoin työttömän omaa tahtoa. Vaikka työtön itse tietäisi, että touhu on hyödytöntä työllistymisen kannalta.

  1. Saako sosiaaliasiamieheltä mahdollisessa kantelussa Aluehallintovirastoon neuvontaa?

  2. pitkäaikaistyötön
   4.1.2015, 19:39

   Sitähän ne kunnan lakeijat nimenomaan haluaa. Sosiaalitoiminta on valjastettu kuntatalouden pelastajaksi. Lääketieteellinen kuntoutus korvataan sosiaalisella aivopes… kuntoutuksella ja kunta ainoastaan “voittaa” kuin Charlie Sheen konsanaan.

   On vain pelattava mukana järjettömässä systeemissä. Työttömyysturvan säilyttämiseksi pitää leikkiä mukana vaikka lakia rikottaisiin. Valitusajan puitteissa voi valittaa ja vaatia korjausta. Sen jälkeen voi kannella. Se, mitä voi tehdä, on se, että tuo esiin kärsivällisesti sen, mitä laissa määrätään. Ei pidä menettää malttiaan. Ei pidä vahvistaa minkäänlaista kieltäytymistä. Allekirjoittaa laittomat paperit kun sitä vaaditaan. Toimii jälkikäteen lain mukaisesti.

   1. Kyllä on taas niin lapsellisia suunnitelmia tämän blogin työttömillä ammattiruikuttajilla. Voin kertoa jo etukäteen, ettei valituksillanne tule olemaan pienintäkään vaikutusta kuntouttavan työtoiminnan järjestämiseen. Vuosien varrella olen kohdannut monenlaisia valituskirjelmien tehtailijoita, joiden tekemät valitukset eivät ole johtaneet koskaan mihinkään. Näiden elämäntapatyöttömien ajatuksena on jarruttaa työllistämistä täysin turhilla valituksilla, vaikka jokainen asioita ymmärtävä tajuaa, ettei valituksilla ole mitään menestymisen mahdollisuutta.

    Aluehallintovirastoissa elämäntapatyöttömien tekemät aiheettomat valitukset siirretään suoraan Ö-mappiin, jonne ne tietysti kuuluvatkin. Kuntouttavaa työtoimintaa on järjestetty vuodesta 2001 alkaen. Eipä ole kertaakaan nähty sellaista, että AVI olisi todennut, että asiassa olisi toimittu jotenkin väärin.

    1. anti-Timppa
     6.1.2015, 11:45

     Jos kukaan ei valita, niin silloin valituksista ei todellakaan ole hyötyä. Mutta jos mahdollisimman moni alkaa tehdä valituksia, niin todennäköisyys sille että siitä on hyötyä kasvaa. Timppa on ilmeisesti juuri niitä työohjaajia, joiden intresseihin kuuluu ettei valituksia tehtäisi, ja että työttömät vain pysyisivät hiljaa ja olisivat nöyriä käskyjen tottelijoita jotka unohtavat Suomen lait.

     Timpalle kysymys: valituksia ei tehtäisi ollenkaan, jos työnohjaajat toimisivat lainmukaisella tavalla. Mikseivät he niin?

     1. elämäntapatyötön
      6.1.2015, 12:03

      Jos työhistoriaa on 35 vuotta on elämäntapatyötön???
      “jarruttaa työllistämistä” onko kuntouttava työtoiminta “Timpan” mielestä työllistämistä???

    2. Saku Timonen
     6.1.2015, 13:43

     Timpan uholla on enemmän uskottavuutta omalla nimellä ja tittelillä kirjoitettuna. Tästä lähtien Timppa ja muut työnohjaajiksi itsensä esittelevät poistetaan blogista, jos noin räväköitä mielipiteitä ei uskalleta esittää omana itsenä.

     1. Miksi ihmeessä näitä poistamaan pitäisi lähteä? Aika peruskauraahan nuo puheenvuorot ovat. Ihan hyvä että vihdoin julkisuuteen tulee enemmän näitä reikäpäiden puheita mitä olen itsekkin kuullut eri kursseilla. Yleisesti ottaen normaalit ihmiset eivät edes usko kun heille kertoo näiden kotifilosofien puuhasteluista ja sanomisista työpajoilla. Nythän nämä idiootit tekee sen julkisesti ilman tajua siitä että suurin osa ihmisistä on samoilla linjoilla työttömien kanssa että työtä tehdään sen palkan takia ei suinkaan terapian vuoksi. Julkisuus on hyvä asia enkä minä usko että kukaan työtön moisesta jaksaa enää loukkaantua tai pahemmin noteerata kyllä siihen ilkeilyyn pitäisi olla jo tottunut. Korvasta sisään toisesta ulos ja räkäinen naura vain perään.

      1. Saku Timonen
       6.1.2015, 17:54

       Ajattelinkin lähinnä, että jos tuollainen orjapiiskurin prototyyppi ei ole trolli vaan oikea työnohjaaja, niin hänellä lienee rohkeutta esiintyä ihan omalla nimellään. Jos ei ole, niin silloin hän ilmiselvästi tietää itsekin toimivansa hyvin arveluttavalla tavalla.

     2. sauhuttelija
      6.1.2015, 16:46

      Tän maailman Timpoille on tärkeää se, että työttömät pomppivat käskystään. Käskyissä ei tarvitse olla järkeä, eikä voi ollakaan. Timppojen osaaminen kun on niin vähäistä.

      Nytkään ei ymmärtänyt lukemaansa, vaikka ihan hopealautasella tarjoilit sopimuksen joka ei täytä lain vaatimuksia. Jos se olisikin yksittäistapaus, niin mikäpä siinä, sitkeä valittaisi ja voittaisi.

      Mutta kyseessä kun on “maan tapa”, asiakas ei ole juristi eikä sitkeä. Vain ihminen, joka menettää vähäistäkin toimeentuloaan aina jos se vain on mahdollista.

      Mutta Timpat ovat katoava luonnonvara. Heidät voi nyt irtisanoa ja ottaa ilmaiseksi tilalleen jonkun joka jotain osaa ja ymmärtää.

      Joten Timppa on syystäkin huolissaan.

    3. “Työllistäminen”= työnteko työn itsensä vuoksi?
     Ei siis palkan ja eläkkeen ym. vuoksi, on kuntoutuksen
     ainoa tarkoitus mielestäsi. Ei työllä ole mitään
     itseisarvoa, eiköhän työn tulos ratkaise. Joko sitä kannattaa tehdä tai sitten ei. Vapaaehtoistyö ja harrastukset päättäköön jokainen kohdallaan. Sairaita kuntoututetaan, ei terveitä, mutta taitaa mennä jo liian
     vaikeaksi ymmärtää…

     1. pitkäaikaistyötön
      7.1.2015, 12:13

      Kyllähän kuntouttavan työtoiminnan kahdeksi lain vastaiseksi päätarkoitukseksi käytännössä on tullut a) rahoittaa kuntataloutta ja b) aivopestä työttömät uskomaan, että työ on elämän sisältö, vaikkei palkkaa maksettaisikaan. Ja joidenkin mielestä se on ihan oikein. Viis veisaavat oikeusvaltiosta.

    4. Odotinkin milloin pikkukapolle tulee itkupotkuraivarit, kun työttömille annetaan mahdollisuus vaatia oikeudenmukaisuutta. 😀 Kapoa kiukuttaa, kun ei saa enää potkia työtöntä.

     Millainen ihminen nauttii toisten ihmisten kiusaamisesta? Tulee mieleen 1940-luvun Saksa.

     1. Timpeli-poju muistuttaa niitä Jyväskylän kaupungin poikia, Töihinpotkijoita. Joista, ainakin toinen, oli oikein käynyt ottamassa leimoja – siis tatskoja, vaikuttaakseen Isolta Pojalta. Kuva oli heidän blogissaan. Ajatusmaailma tuntuisi heillä pyörivän yhä tämän ympärillä: työttömyyden ovat työttömät itse aiheuttaneet ja siksi työttömiä saa/pitää potkia ja teettää heillä orjatöitä.

      Saako työttömiä koulukiusata? kysyy Zygomatica-blogin kirjoittaja/-t, jotka kritisoivat hyvin näiden poikuutensa juurijajuuri menettäneiden kapojen ajattelua:

      ”…vaikka blogissa on hyvää asiaa, niin kirjoittaja-kohde-asetelma tekee siitä koulukiusaamista ja henkistä väkivaltaa. Vaikka faktat olisivat kohdallaan (mitä ne eivät ole) niin tällainen asenne ylemmyysasemassa on täysin sietämätön.”

      http://www.zygomatica.com/2014/12/18/koulukiusaaja/

      Kapo-asenteet ovat siitä mielenkiintoisia, että he saavat hyvät palkkansa julkisista varoista, kuten nuo Jyväskylän mikot ja timot. He ovat osa sitä julkishallintoa, jota voisi ja pitäisi Suomessa purkaa. Nämä alemman portaan virkamiehet näkevät työttömät suurimipina sosiaaliturvakakun syöjinä. Eihän se niin ole ollenkaan, mutta väärällä tiedolla ja vähäisellä ymmärryksellä, voi aina perustella oman sadisminsa.

      Ehkä heidän pitäisi päästä kokeilemaan työttömyyttä, mielellään pitkäaikaistyöttömyyttä? Kokemustieto toisi realiteettitajua ja palauttaisi todellisuudentajun.

      1. Miten kuntakokeilut voivat koskaan onnistua, jos siellä on töissä väkeä, jotka ajattelevat, että työttömyys on ihmisen oma vika. Tai tekevät pilaa työttömistä (nimigeneraattori)?

       Kuinka Jyväskylän kunta kehtaa mainostaa tätä alentuvaa blogia omilla sivuillaan, ikäänkuin hauskana juttuna?

       Meneeköhän kunnalla ja kuntakokeilulla nyt vähän liian lujaa?

       https://www.facebook.com/tyollisyyden.kuntakokeilu/posts/247735252054480

       Toivotavsti tämän kuntakokeilun kustannuksista ja sen tuottamasta konkreettisesta hyödystä saadaan pian raportti.
       Ja siis todellakin avataan asiakkaiden työllistyminen (miten ja mihin, kuinka pitkät sopimukset).

       1. On meitä, jotka eivät fb käytä, eivätkä mistään syystä käy siellä sivuilla, niin voisitko Herra Huu (tai joku muu) laittaa siellä olevan tekstin/tekstit tänne tai jonnekin muualle luettavaksi? (pastebin.com toimii tähän hyvin, ellei muuta äkkiseltään tule mieleen)

    5. pitkäaikaistyötön
     7.1.2015, 12:04

     Kärsivällisyyttä ja asiallisuutta asioinnissa työtön tarvitsee juurikin sen takia, että toita timppoja riittää oikeassakin elämässä. Pääsääntöisesti heillä on hallussaan enemmän uhoa kuin tietoa.

     Itse olen mielummin vaikka ammattivalittaja kuin ammattikiusaaja. Ei ole Timppakaan kaikesta päätellen koulukiusaajavuosiensa jälkeen kovin pitkälle elämässään päässyt :-p

    6. Reima_Ratkaisu
     7.1.2015, 23:21

     >Kyllä on taas niin lapsellisia suunnitelmia tämän blogin työttömillä ammattiruikuttajilla<

     Onko se lapsellista ruikuttamista, jos pitää huolta omista oikeuksistaan? Jos tekee rikosilmoituksen siitä, että joku taho pyrkii hyötymään kustannuksellasi rikollisin keinoin?

     Tekeekö ihmisestä myös automaattisesti työttömän se, jos on kiinnostunut siitä mitä tässä yhteiskunnassa puuhataan kaikkien selän takana?

     Kunhan tuollaiset asennevammat saataisiin korjatuksi, olisi helpompaa pitää huolta siitä, ettei ihmisiä hyväksikäytetä esim. orjatöitä teettämällä. Tuollainen negatiivisuus ja väärin tekemisen hiljainen hyväksyminen kaivavat kuoppaa kaikille, myös sinulle.

     Mieti itse oletko niin arvokas työntekijä, ettei sinua voisi korvata ilmaisella työntekijällä?

 2. Jari Mäntylä
  4.1.2015, 15:16

  Arwelisin , että on osallistuttava siihen asti , kunnes AVI:sta tulee päätös …..

  Muutoin menee oikeus korvaukseen ….

  Jaska

Kommentointi suljettu.