Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Työllistämisen myytti

Viime vuonna Kuusamon kaupunki tarjosi niin kutsuttua kuntouttavaa työtoimintaa 272 ihmiselle. Kaupungissa on laskettu, että 50 ihmisen saaminen pois ”passiivilistalta” tuottaa yli 213 000 euron vuosisäästöt. Ajatuksena on rakentaa matalan kynnyksen kuntouttavaa työtoimintaa.

– Lisäksi tarjoamme oikeaa työtä eikä mitään askartelupaskartelua, Kuusamon kaupungin sosiaalityöntekijä Kirsi Kankaanpää sanoo.

Näihin kahteen Taloussanomien jutun kappaleeseen kiteytyy monta työllistämiskeskustelun yleisintä virhettä.

Ensimmäiseksi pistää silmään kuntouttavan työtoiminnan käyttö puhtaasti kuntatalouden paikkaajana. Kuusamossa on laskettu, että jo 50 ihmisen laittaminen palkattomaan työhön tuottaa kunnalle yli 213 000 euron vuosisäästöt. Laskelma on varmasti ihan totta ja osoittaa miten raakaa peliä työttömien hyväksikäyttö on. Jos kunta ei ”täytä työllistämisvelvoitettaan” eli ei laita työttömiä palkattomaan kuntouttavaan työtoimintaan, niin se joutuu maksamaan puolet heidän työmarkkinatuestaan.

Kun työtön laitetaan kuntouttavaan työtoimintaan, niin kunnan maksuvelvollisuus poistuu ja kunta saa valtiolta 10,09 euroa/kuntouttavassa työtominnassa oleva/päivä. Kunnan siis kannattaa järjestää kuntouttavaa työtoimintaa ihan toiminnan laadusta riippumatta.

Toiminta voi olla askartelupaskartelua tai ”oikeita töitä”. Lainausmerkit siksi, että oikeita töitä eivät koskaan ole ilman palkkaa tehtävät työt. Ei sittenkään, vaikka se työ olisi Kuusamon tapaan kalastamista.

Koko Taloussanomien juttu on sitä tavallista sekasotkua, jota ymmärtämättömät toimittajat suoltavat jatkuvasti. Suunnilleen kaikille toimittajille tuntuu olevan mahdotonta erottaa toisistaan palkkatuettu työ ja palkaton kuntouttava työtoiminta. Kyseessä on kaks ihan eri asiaa, mutta laiskuus tai tyhmyys estänee toimittajia selvittämästä edes itselleen tätä eroa. Kaikki niputetaan työllistämisen yleiskäsitteen alle.

Tätä ymmärtämättömyyttä pitävät yllä haastateltavat sosiaalityöntekijät, työvalmentajat ja muut kuntouttavasta työrtoiminnasta itse palkkansa saavat. He pitävät yllä tätä työllistämisen myyttiä.

Niin tekevät myös työttömien yhdistykset, jotka ovat nykyisin pahimpia ilmaisen työvoiman hyväksikäyttäjiä. Tämän päivän Juuan ja Kolin paikallislehti Vaarojen Sanomat kertoi ilouutisen: Työttömien yhdistys on ostanut suojellussa Puu-Juuassa sijaitsevan kiinteistön. Rakennuksessa toimi aiemmin vuosikymmenien ajan huonekaluverhoomo, joten se on sopiva yhdistyksen kaavailemaan käyttöön.

Yhdistys aikoo perustaa sinne työpajan, koska ei ole tiedossa milloin kunta perustaa oman pajan kuntouttavaa työtoimintaa varten. Tarkoitus on laajentaa toimintaa huonekalujen korjaamiseen. Laajentuvan toiminnan myötä yhdistys toivoo saavansa lisää kuntoutettavia ”töihin”, myös mahdollisesti pieniin remontteihin.

Mistä pieni työttömien yhdistys on saanut rahaa tällaisen keskeisellä paikalla sijaitsevan suojellun kiinteistön ostoon? Yhdistyksen puheenjohtajan mukaan yhdistyksellä on mennyt taloudellisesti niin hyvin, että on parempi sijoittaa rahat toimintaan kuin makuuttaa niitä pankissa.

Konsepti on se tavallinen. Yhdistys pyörittää menestyvää kirpputoria tai oikeammin vanhan tavaran liikettä, joka saa myytävän tavaran ilmaiseksi. Palkattua työvoimaa on yksi osa-aikainen toimistosihteeri. Koko kirpputorin henkilökunta koostuu palkattomista kuntoutettavista tai työkokeilussa olevista.

Myytävä tavara on siis ilmaista ja työvoimakustannukset menevät plussan puolelle. Kunta nimittäin ohjaa valtiolta saamansa työllistämiskorvauksen 10,09 euro/henkilö/päivä suoraan yhdistykselle.

Kyllä kannattaa paukutella henkseleitä ja kehua olevansa hyvä työllistäjä. Toimittaja innostuu ja ylistää sekä työllistämisestä että tekemisen meiningistä.

Näin ylläpidetään työllistämisen myyttiä. Keisarilla ei ole vaatteita, mutta toimittajat eivät sitä huomaa.