Selkeästi laitonta

Kuntouttavaa työtoimintaa ei saa hankkia yritykseltä.

Tätä kuntouttavasta työtoiminnasta annetun lain 6 §:n 2 momenttia ei kukaan voi lukea väärin muuten kuin tahallaan. Näitä tahallaan väärin lukijoita sitten löytyykin runsaasti, koska palkatta tehtävä työ on paisumassa mahtavaksi liiketoiminnaksi.

Lukijapalautteena sain työpaikkailmoituksen, jolla Työhönvalmennus Valma Oy hakee työnjohtajaa/työpajapäällikköä. Ilmoituksessa yritys oiken mainostaa harjoittavansa liiketoimintaa:

Valman liikevaihto on noin 6 miljoonaa euroa vuodessa, ja päivittäinen vahvuus parisataa henkeä, josta hiukan yli 60 on vakituista väkeämme. Pajoilla syntyvistä tuotteistamme hyvä osa menee vientiin.

Laitetaanpa osa ilmoituksesta vielä kuvana:

Näyttökuva (108)_snip

Valma Oy jatkaa Tuoterenkaan hyvin kannattanutta työtä, joka tuottaa mm. maailmalla hyvin menestyviä mölkkypelejä vientiin.

Näin röyhkeästi rikotaan lakia ja sen perusteella viímeksi 31.12.2014 annettua sosiaali- ja terveysministeriön ohjekirjettä. Laitetaan vielä tuosta ohjekirjeestäkin juuri tätä liiketoimintakieltoa koskeva kohta kuvana:

 Näyttökuva (109)_snip

Valma Oy on osakeyhtiö ja kehuu harjoittavansa menestyvää liiketoimintaa. Asiaa ei muuta yhtään se, että Valma Oy on Lahden kaupungin kokonaan omistama. Se on selkeästi yritys ja laki kieltää kuntouttavan työtoiminnan hankkimisen yritykseltä.

Ei siellä saa olla työkokeilijoitakaan. Julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta säädetyn lain 4 luvun 7 §:n 2 momentin 2-kohta kieltää sen selkeästi:

Henkilöasiakasta ei ohjata työkokeiluun, jos: 2) työkokeilusta aiheutuisi sen järjestäjälle sellaista etua, joka vääristäisi yritysten tai yksityisten elinkeinonharjoittajien välistä kilpailua.

Valma Oy kehuu toimintansa ulottuvan metallitöistä puupeleihin ja elintarvikkeista kirjansitomon kautta kierrätykseen ja pienkonehuoltoon. Eipä ihme, että yritys tarvitsee uusia työnjohtajia paimentamaan palkattomia työntekijöitään. Ei kukaan pysty kilpailemaan sellaisen yrityksen kanssa, jonka kaikki liukuhihnatyöntekijät ovat ilmaisia.

Palkattu työpajan esimies saa sitten ihan ilmoituksenkin mukaan ”työpajan esimiehiyden tuottamaa tyydytystä”. En edes halua miettiä mitä sellainen tyydytys mahtaa olla.

Näkyy olevan niin, että lakiin saa kirjata mitä tahansa ja ministeriö saa antaa ihan millaisia ohjeita tahansa. Niistä ei piitata yhtään, koska nyt ollaan muka kovasti auttamassa työttömiä. Tämäkin firma suorastaan pilkkaa sosiaali- ja terveysministeriötä paimenkirjeineen. Niin tekevät monet muutkin, mutta ilmeisesti ministeriö katsoo hoitaneensa homman pelkällä kirjeen lähettämisellä.

Ministeriön kirjettä käytetään Valma Oy:ssä vessapaperina.

Kommentit (80)
  1. Lakia on näin rikottu,
    rikosilmoitus perään.

    1. Saku Timonen
      26.1.2015, 14:50

      Ei kannata. Kuntouttavasta työtoiminnasta annetun lain rikkomisesta ei ole säädetty mitään sanktioita, kuten ei yleensäkään hallinnollisten lakien rikkomisesta. Ainoa keino on kantelu Aluehallintovirastolle, ministeriölle tai Eduskunnan oikeusasiamiehelle.

      Tämä asia on monille ilmeisen epäselvä. Rikosilmoituksen voi tehdä vain sellaisesta teosta, joka on laissa säädetty rikokseksi ja josta on määrätty rangaistus. Hallinnollisella puolella ei tällaista kriminalisointia ole. Virkarikoksista on erikseen säädetty rikoslaissa, mutta se on eri asia.

      1. Eli laki on tarkoitettu vain työttömille jotka saavat saktioita jos eivät tee orjatyötä mutta työnteettäjät saavat tehdä naureskellen itselleen tulosta ilman mitään rangaistusta.Tasa-arvo on kaukana.Niin työttömäthän ovat jo rikollisia ja heitähän pitää kannustaa tekemään ilmaista työtä saktioiden uhalla.
        Rikollista toimintaa ja herrat naureskelevat.

      2. Eli paras vaihtoehto on joutuessaan pakkotyöhön rakentaa pelkkää sutta ja sabotoida orjatyö-toiminta.
        Passiivinen vastarinta lienee ainut vaihtoehto.
        Olettaa tosin voi että sekin katsotaan tulevaisuudessa rangaistuksen perusteeksi.

        1. hatsikeuhko
          26.1.2015, 15:35

          Itse päätin, että jos on pakko, niin mennään sitten mutta heittäydyn tasan niin kädettömäksi kuin mitä kuntoutettavan oletetaankin olevan.

      3. ” ei ole säädetty mitään sanktioita, kuten ei yleensäkään hallinnollisten lakien rikkomisesta”
        Olen vahvasti erimieltä. Miten määritellään hallinnollinen laki? Ei rikoslain 40 luvussa jossa on sädetty virkarikoksista sanota mitään siitä mitä lakia on rikkonut, lopputulos siinä ratkaisee.

        Onko esim. hallintolaki hallinnollinen laki? Jos ja kun esittelijä valehtelee ja pimittää tietoja lautakunnalta toimeentulotuesta tehdyn oikaisuvaatimuksen käsittelyssä ja syyllistyy täten hallintolain 6§:ssä mainitun puolueettomuusvelvoitteen rikkomiseen niin se ei olekkaan virkarikos?

  2. Aluehallintovirasto ilmeisesti on se taho, johon näistä laittomuuksista kannellaan?

    1. Saku Timonen
      26.1.2015, 14:51

      Kyllä.

      1. Leena Kymäläinen
        26.1.2015, 18:17

        Minusta kannattaa kannella suoraan eduskunnan oikeusasiamiehelle. Elyillä ja alveilla ei oikeasti ole käsiä hoitaa tällaisia. Ei ehkä tahtoakaan. Tuo on niin räikeää, et tarvitaan ylemmän viranomaisen kannanotto. Kun kysymys on selvästä lain rikkomisesta, apua voi pyytää myös oikeuskanslerinvirastosta. Joku tollohan tuonkin menettelyn on siunannut.

Kommentointi suljettu.