Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Selkeästi laitonta

Kuntouttavaa työtoimintaa ei saa hankkia yritykseltä.

Tätä kuntouttavasta työtoiminnasta annetun lain 6 §:n 2 momenttia ei kukaan voi lukea väärin muuten kuin tahallaan. Näitä tahallaan väärin lukijoita sitten löytyykin runsaasti, koska palkatta tehtävä työ on paisumassa mahtavaksi liiketoiminnaksi.

Lukijapalautteena sain työpaikkailmoituksen, jolla Työhönvalmennus Valma Oy hakee työnjohtajaa/työpajapäällikköä. Ilmoituksessa yritys oiken mainostaa harjoittavansa liiketoimintaa:

Valman liikevaihto on noin 6 miljoonaa euroa vuodessa, ja päivittäinen vahvuus parisataa henkeä, josta hiukan yli 60 on vakituista väkeämme. Pajoilla syntyvistä tuotteistamme hyvä osa menee vientiin.

Laitetaanpa osa ilmoituksesta vielä kuvana:

Näyttökuva (108)_snip

Valma Oy jatkaa Tuoterenkaan hyvin kannattanutta työtä, joka tuottaa mm. maailmalla hyvin menestyviä mölkkypelejä vientiin.

Näin röyhkeästi rikotaan lakia ja sen perusteella viímeksi 31.12.2014 annettua sosiaali- ja terveysministeriön ohjekirjettä. Laitetaan vielä tuosta ohjekirjeestäkin juuri tätä liiketoimintakieltoa koskeva kohta kuvana:

 Näyttökuva (109)_snip

Valma Oy on osakeyhtiö ja kehuu harjoittavansa menestyvää liiketoimintaa. Asiaa ei muuta yhtään se, että Valma Oy on Lahden kaupungin kokonaan omistama. Se on selkeästi yritys ja laki kieltää kuntouttavan työtoiminnan hankkimisen yritykseltä.

Ei siellä saa olla työkokeilijoitakaan. Julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta säädetyn lain 4 luvun 7 §:n 2 momentin 2-kohta kieltää sen selkeästi:

Henkilöasiakasta ei ohjata työkokeiluun, jos: 2) työkokeilusta aiheutuisi sen järjestäjälle sellaista etua, joka vääristäisi yritysten tai yksityisten elinkeinonharjoittajien välistä kilpailua.

Valma Oy kehuu toimintansa ulottuvan metallitöistä puupeleihin ja elintarvikkeista kirjansitomon kautta kierrätykseen ja pienkonehuoltoon. Eipä ihme, että yritys tarvitsee uusia työnjohtajia paimentamaan palkattomia työntekijöitään. Ei kukaan pysty kilpailemaan sellaisen yrityksen kanssa, jonka kaikki liukuhihnatyöntekijät ovat ilmaisia.

Palkattu työpajan esimies saa sitten ihan ilmoituksenkin mukaan ”työpajan esimiehiyden tuottamaa tyydytystä”. En edes halua miettiä mitä sellainen tyydytys mahtaa olla.

Näkyy olevan niin, että lakiin saa kirjata mitä tahansa ja ministeriö saa antaa ihan millaisia ohjeita tahansa. Niistä ei piitata yhtään, koska nyt ollaan muka kovasti auttamassa työttömiä. Tämäkin firma suorastaan pilkkaa sosiaali- ja terveysministeriötä paimenkirjeineen. Niin tekevät monet muutkin, mutta ilmeisesti ministeriö katsoo hoitaneensa homman pelkällä kirjeen lähettämisellä.

Ministeriön kirjettä käytetään Valma Oy:ssä vessapaperina.