Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Itseään ruokkiva hirviö

Haluatko edullista pihatyöapua? Kaipaako huonekalusi uutta pintakäsittelyä? Käytä palvelujamme, tarjoa työtä paimiolaisille.

Näyttökuva (111)_snip

Näin mainostaa Paimion kaupungin työ- ja toimintakeskus Apila.

Se on Paimion kaupungin sosiaalitoimen organisaatioon kuuluva työtoimintaa järjestävä toimipiste. Työtoimintaa tarjotaan niille työttömille, joiden arvioidaan tarvitsevan välivaiheen kuntoutumista työllistymisen tai koulutukseen pääsyn helpottamiseksi. Toimintakeskus siis tarjoaa työtä, mutta ei maksa siitä palkkaa.

Linkki työpajaan paljastaa taas kerran täydellisen orjatyöleirin. Puutyöt, pintakäsittelyt, pihatyöt, tekstiilityöt – kaikki tehdään asiakkaan tilauksesta ja toiveiden mukaan. Työn tekevät palkatta kuntouttavassa työtoiminnassa olevat, työpaja laskuttaa asiakasta, pitää rahat itsellään ja kaiken tämän päälle valehtelee työllistävänsä ja auttavansa työttömiä.

Jos joku kykenee tällaisiin töihin, niin häntä ei saa sijoittaa kuntouttavaan työtoimintaan. Kuntouttava työtoiminta ei ole tarkoitettu niille työttömille, jotka kykenisivät osallistumaan julkisiin työvoimapalveluihin tai työhön. Apila harjoittaa selkeää liiketoimintaa, joten lain mukaan se ei saa järjestää kuntouttavaa työtoimintaa. Lain tulkintaa on sosiaali- ja terveysministeriö täsmentänyt viimeksi 30.12.2014.

Näyttökuva (109)_snip

Ei Apilan työpajassa saa olla työkokeilijoitakaan. Julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta säädetyn lain 4 luvun 7 §:n 2 momentin 2-kohta kieltää sen selvin sanoin:

Henkilöasiakasta ei ohjata työkokeiluun, jos: 2) työkokeilusta aiheutuisi sen järjestäjälle sellaista etua, joka vääristäisi yritysten tai yksityisten elinkeinonharjoittajien välistä kilpailua.

Teitä varmaan kyllästyttää näistä työleireistä lukeminen yhtä paljon kuin minua kyllästyttää niistä kirjoittaminen.

Kuntouttavasta työtoiminnasta on muutamassa vuodessa tullut itseään ruokkiva hirviö. Jos jossain kunnassa on työpaja, niin käytännössä se on samanlainen työleiri kuin tämä Paimion tapaus. Se käyttää hyväkseen palkatonta työvoimaa ja syö ensimmäiseksi saman alan kilpailijat pois tieltään. Uskallanpa väitää, että Paimiossakaan tuskin menestyy yksikään vaikkapa pihatöitä tarjoava yrittäjä.

Valtiovalta on sysännyt vastuun työttömistä kunnille ja kunnat ovat keksineet käyttää työttömiä ilmaisena työvoimana. Valvovat viranomaiset eivät näytä piittaavan tippakaan, vaikka kaikkialla rikotaan lakia surutta. Lakia ei saa rikkoa, mutta sitä rikotaan avoimesti.

Aluehallintovirastoissa ei varmaankaan ole vasaroita ja nauloja, joilla näiden työpajojen ovet saataisiin naulattua kiinni.