Itseään ruokkiva hirviö

Haluatko edullista pihatyöapua? Kaipaako huonekalusi uutta pintakäsittelyä? Käytä palvelujamme, tarjoa työtä paimiolaisille.

Näyttökuva (111)_snip

Näin mainostaa Paimion kaupungin työ- ja toimintakeskus Apila.

Se on Paimion kaupungin sosiaalitoimen organisaatioon kuuluva työtoimintaa järjestävä toimipiste. Työtoimintaa tarjotaan niille työttömille, joiden arvioidaan tarvitsevan välivaiheen kuntoutumista työllistymisen tai koulutukseen pääsyn helpottamiseksi. Toimintakeskus siis tarjoaa työtä, mutta ei maksa siitä palkkaa.

Linkki työpajaan paljastaa taas kerran täydellisen orjatyöleirin. Puutyöt, pintakäsittelyt, pihatyöt, tekstiilityöt – kaikki tehdään asiakkaan tilauksesta ja toiveiden mukaan. Työn tekevät palkatta kuntouttavassa työtoiminnassa olevat, työpaja laskuttaa asiakasta, pitää rahat itsellään ja kaiken tämän päälle valehtelee työllistävänsä ja auttavansa työttömiä.

Jos joku kykenee tällaisiin töihin, niin häntä ei saa sijoittaa kuntouttavaan työtoimintaan. Kuntouttava työtoiminta ei ole tarkoitettu niille työttömille, jotka kykenisivät osallistumaan julkisiin työvoimapalveluihin tai työhön. Apila harjoittaa selkeää liiketoimintaa, joten lain mukaan se ei saa järjestää kuntouttavaa työtoimintaa. Lain tulkintaa on sosiaali- ja terveysministeriö täsmentänyt viimeksi 30.12.2014.

Näyttökuva (109)_snip

Ei Apilan työpajassa saa olla työkokeilijoitakaan. Julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta säädetyn lain 4 luvun 7 §:n 2 momentin 2-kohta kieltää sen selvin sanoin:

Henkilöasiakasta ei ohjata työkokeiluun, jos: 2) työkokeilusta aiheutuisi sen järjestäjälle sellaista etua, joka vääristäisi yritysten tai yksityisten elinkeinonharjoittajien välistä kilpailua.

Teitä varmaan kyllästyttää näistä työleireistä lukeminen yhtä paljon kuin minua kyllästyttää niistä kirjoittaminen.

Kuntouttavasta työtoiminnasta on muutamassa vuodessa tullut itseään ruokkiva hirviö. Jos jossain kunnassa on työpaja, niin käytännössä se on samanlainen työleiri kuin tämä Paimion tapaus. Se käyttää hyväkseen palkatonta työvoimaa ja syö ensimmäiseksi saman alan kilpailijat pois tieltään. Uskallanpa väitää, että Paimiossakaan tuskin menestyy yksikään vaikkapa pihatöitä tarjoava yrittäjä.

Valtiovalta on sysännyt vastuun työttömistä kunnille ja kunnat ovat keksineet käyttää työttömiä ilmaisena työvoimana. Valvovat viranomaiset eivät näytä piittaavan tippakaan, vaikka kaikkialla rikotaan lakia surutta. Lakia ei saa rikkoa, mutta sitä rikotaan avoimesti.

Aluehallintovirastoissa ei varmaankaan ole vasaroita ja nauloja, joilla näiden työpajojen ovet saataisiin naulattua kiinni.

Kommentit (72)
 1. Onkohan mahdollista, että jollain pienellä paikkakunnalla työpaja voisi peräti vedota siihen, että heidän tarjoamiaan palveluita ei ole muilla edes tarjota. Että ei muka synny mitään kilpailua vääristävää tilannetta.
  (Hiljattain näin Orimattilan StarttiCenterin (eli työttömien yhdistyksen pajan) ilmoituksen, jossa mainostettiin korjausompelua. Erilaisilla hauilla paikkakunnalta löytyy 0 – 3 alan yrittäjää. Niitä voi olla enemmän, niitä ei vaan löydy netistä.)
  [StarttiCenter on aika hämäävä nimi, sitä voisi luulla vaikka joksikin osuuskunnaksi, jossa työtä tekevät saisivat muka oikeaa palkkaa.]

  1. ”Aikaa on niin vähän, tekemistä niin paljon. Nyt kun olisi oikein paljon rahaa, niin palkkaisimme puusepän, pari kirvesmiestä, maansiirtourakoitsijan, puutarhurin, kokin, automekaanikon, maalarin, muurarin, metsurin, puunhakkaajan, siivoojan ja muutaman aputytön ja sekatyömiehen. Nyt teemme kaikki nuo itse. Oikeastaan riistämme köyhyydessämme lukuisilta kansalaisilta toimeentulon. Ja siitä meitä palkitaan työttömyystuella ja eläkkeellä.”

   Tuo oli ote kirjastani. Olen myös ehdottanut, että perustan omaehtoisen orjapajan ja korjaan vaatteita kotona. Työvoimatoimisto näytti aikeelle vihreää valoa. Paikkakunnalla ei ole sen alan yrittäjää. Asukkaat ovat huvittuneita, mutta eivät vielä ole tuoneet vaatteita korjattaviksi. Kai sitä tajuaa kuvion paremmin, jos saa palvelun suoraan orjalta. Jos ostaa tuotteen tai palvelun orjakeskukselta, ei välttämättä edes tiedä, että siitä summasta ei mene orjalle yhtään.

   Tuo kirjan kirjoittaminen ja sen laittaminen ilmaiseksi nettiin on tavallaan sekin orjatyötä. Se vaan on ainut lalati aajentuvasta orjapuuhastelustani, jossa en millään tavalla ole uhkaamassa kenenkään toisen työpaikkaa. Itsenäinen, luova työ ei ole keneltäkään toiselta pois, saa tekijä sitten maksua tai ei.

   Tämä on outo aika historiassa. Minulla on kuitenkin tunne, että vaaka on kallistumassa suurten kansanluokkien puolelle. Verrattuna tilanteeseen vielä muutama vuosi sitten, onhan Suomeenkin kehittynyt välittävämpi, yhteistyöhaluisempi ilmapiiri. Puhun siis meistä tavallisista ihmisistä, en hallitsijoistamme. Yhdessä me pystymme mihin vain.

Kommentointi suljettu.