Mamut vai perustuslaki?
En tiedä teistä, mutta minun mielestäni puolueiden vaaliohjelmien pitäisi olla edes jossain määrin toteuttamiskelpoisia ilman valtiosääntöoikeudellisia ongelmia. Eilen julkaistu Jussi Halla-ahon käsialaa oleva Perussuomalaisten maahanmuuttopoliittinen ohjelma 2015 vilisee sellaisia ongelmia, että useimmat ohjelman tavoitteita noudattavat lakiesitykset pysähtyisivät perustuslakivaliokuntaan.
Koko ohjelma lähtee siitä ajatuksesta, että maahanmuuttajiin on voitava soveltaa erilaista lainsäädäntöä kuin kantasuomalaisiin. Otataanpa esimerkiksi yksi nosto ohjelmasta:
Mikähän tässä mahtaa olla pielessä? Näinkin lyhyestä otteesta löytyy peräti kaksi perustuslaillista ongelmaa.
Suomen perustuslain 9 § 1 momentin mukaan Suomen kansalaisella ja maassa laillisesti oleskelevalla ulkomaalaisella on vapaus liikkua maassa ja valita asuinpaikkansa. Perussuomalaiset haluaisivat kuitenkin vastoin perustuslakia määrätä asumis- ja toimeentulotukea saavat maahanmuuttajat asumaan heille osoitetulla paikkakunnalla.
Tästä päästäänkin sujuvasti toiseen ongelmaan. Perustuslain 6 §:n mukaan ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Maahanmuuttajiin ei tämän mukaan voida soveltaa eri lainsäädäntöä kuin kantasuomalaisiin paitsi siinä tapauksessa, että heitä ei lasketa ihmisten joukkoon kuuluviksi. Tällaista määritelmää en kuitenkaan ohjelmasta löytänyt.
Jos nyt muutettaisiin asumis- ja toimeentuotukea koskevia lakeja siten, että niitä saavien olisi asuttava heille osoitetulla paikkakunnalla, niin lait koskisivat ihan kaikkia tukia saavia ihmisiä. Tämän jälkeen voitaisiinkin hajasijoittaa kaikki toimeentulotukea ja asumistukea saavat eri puolille Suomea. Tämä tuskin on perussuomalaisten yleisenä tavoitteena, vaikka kansanedustaja Tom Packalén esittikin vuoden päivät sitten tämäntapaista järjestelyä.
Näitäkään lakimuutoksia ei voitaisi tehdä muuttamatta tuota perustuslain liikkumisvapautta koskevaa pykälää.
Nyt joku sanoo, että muutetaan sitten perustuslakia siten, että se ei suojaa muita kuin syntyperäisiä suomalaisia. Jokainen vähänkään valtiosääntöoikeudesta ymmärtävä tietää, että perustuslakia ei muuteta yhtä helposti kuin tavallista lakia, mutta ei anneta sen häiritä. Muutetaan perustuslakia .
Kirjataan sinne, että kaikki Suomen kansalaiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Jos oikein olen tulkinnut tuon ohjelman, niin tämäkään ei riittäisi. Vaaditaanhan ohjelmassa mahdollisuutta perua jo myönnetty kansalaisuus. Pitäisi kirjata, että kaikki syntyperäiset Suomen kansalaiset ovat yhdenvertaisia lain edessä.
Tämäkään tuskin riittäisi, sillä olen huomannut perussuomalaisten löytävän ongelmia myös toisen ja kolmannen polven maahanmuuttajien sopeutumisessa. Nyt alkaa perustuslailla suojattujen Suomen kansalaisten määritteleminen mennä jo vaikeaksi.
Ehkä pitäisi ottaa käyttöön Nürbergin lakien mukaiset taulukot, joilla kansalaisuuus määriteltäisiin tarkasti: (Lähde:Wikipedia)
Mahdottomaksi menee, niinkö sanotte? Niin minunkin mielestäni menee. Älkää kuitenkaan minua syyttäkö, koska tuon maahanmuuttopoliittisen ohjelman toteuttaminen menisi oikeasti mahdottomuuksiin. Toivoisin, että perussuomalaiset osaisivat päättää kantansa maahanmuuttoon ja perustuslakiin edes hiukan järkevämmin kuin Aku Ankka:
“Suomen on irrottauduttava siitä 25 vuotta jatkuneesta ajatuksesta, että maahanmuutto ja monikulttuurisuus sinänsä olisivat tarpeellisia tai tavoiteltavia asioita.”
Se on ihan persujen omaa kuvitelmaa, että tuollainen yleinen ajatus olisi olemassa. On varmaan kiva taistella vaaliohjelmalla omien ennakkoluulojen synnyttämiä mielikuvia vastaan 😀
Olen kyllä melko varma, että esim. Yle-laista löytyy:
“2 § Yhtiön toimialana on julkisen palvelun yleisradiotoiminnan harjoittaminen.
…
Julkisen palvelun ohjelmatoiminnan tulee erityisesti:
…
5) tukea suvaitsevaisuutta ja monikulttuurisuutta sekä huolehtia ohjelmatarjonnasta myös vähemmistö- ja erityisryhmille;”
Mutta ei anneta faktojen häiritä, eihän?
Menkää Halla-ahon sivuille irrottautumaan 😛
Minäkin toivon sitä, hommafoorumilaisten ja perussuomalaisten ajattelu on jo tullut selväksi. Kiitos ja näkemiin!
Teilläpäs on erikoinen näkemys sananvapaudesta. Koen, omasta poliittisesta taustastani täysin riippumatta, että minulla on oikeus korjata mielestäni virheelinen väittämä.
Monikulttuurisuus on Suomessa tavoiteltava itseisarvo joka on kirjattu jopa lakiin. Ikävää, että nimim. pitkäaikaistyötön on niin arkitodellisuudesta irtautunut, ettei kyseistä asiaa ole huomannut, vaan pitää sitä mielikuvituksen tuotteena.
YLE:n ohjelmatoiminnan ohjeistus ei todista mitään yleispätevää kansakunnan vallitsevista arvoista. Maahanmuuttoon siinä ei edes oteta mitään kantaa.
“Suomen on irrottauduttava…” – En tiedä, mitä Halla-aho on Suomella tuossa yhteydessä tarkoittanut. Itse ajattelin asiaa kansan näkökulmasta. Kansalaiset täällä kuitenkin elää ja toimii eikä lakipykälät. Jos näkee jokaisessa eri mieltä olevassa ihmisessä “vihervassarihyysärin”, niin on varmaan helppo kuvitella, että eri mieltä olevalle enemmistölle maahanmuutto ja monikulttuurillisuus olisivat toivottavia itseisarvoja. Todellisuus on kuitenkin jotain ihan muuta.
Persujen maahanmuuttopoliittisessa ohjelmassa (propagandajulistuksessa) väitetään, että Pohjoismaat ottavat vastaan lähes kaikki EU-alueen turvapaikanhakijat. Todellisuudessa, esimerkiksi Puola, Unkari, Italia, Ranska, Kreikka ja Bulgaria vastaanottavat noin kolmanneksen.
Edelleen ohjelmassa väitetään, että turvapaikkamenettelystä on tullut merkittävin siirtolaisuuden väylä. Todellisuudessa vuonna 2014 Suomessa vain 6,6% ensimmäisen oleskeluluvan saaneista sai sen kansainvälisen suojelun perusteella.
Siinä pari esimerkkiä Jussi Halla-ahon surullisen kuuluisista “faktoista”.
Suomessa on eletty vuosisatoja suomalais-ruotsalais-venäläis-saksalaisessa monikulttuurissa. Ongelma asiasta tuli vasta kun maahan muutti liian “väärän” näköisiä ja liian “vääriin” asioihin uskovia ihmisiä. Nyt pitäisi sitten vaalia “puhdasta” suomalaista kulttuuria ja verenperintöä, jota ei edes ole olemassa. Liekö koskaan ollutkaan.
Etpä ole ensimmäinen, joka on löytänyt tästä yhdestä ainoasta erityislaista sanan “monikulttuurisuus” ja pitää sitä selvänä todisteena ihan lakisääteisestä ideologiasta. Ei se niin mene. Jos se olisi kaiken lainsäädännön läpäisevä virallisesti hyväksytty ideologia, niin siitä pitäisi säätää perustuslaissa.
Hyvä kirjoitus; Saku. Suomi on ollut aina, jo ennen itsenäistymistään monikulttuurinen, monikielinen ja myös moniarvoinen maa. Tasa-arvoon liittyvien asioiden kanssa on ollut vähän niin ja näin, parempaa päin ollaan menty, kuitenkin ja kaikesta huolimatta. Toivottavasti se suuntaa jatkuu. Ei kiitos perussuomalaisten kivikautisille asenteille.