Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Mamut vai perustuslaki?

En tiedä teistä, mutta minun mielestäni puolueiden vaaliohjelmien pitäisi olla edes jossain määrin toteuttamiskelpoisia ilman valtiosääntöoikeudellisia ongelmia. Eilen julkaistu Jussi Halla-ahon käsialaa oleva Perussuomalaisten maahanmuuttopoliittinen ohjelma 2015 vilisee sellaisia ongelmia, että useimmat ohjelman tavoitteita noudattavat lakiesitykset pysähtyisivät perustuslakivaliokuntaan.

Koko ohjelma lähtee siitä ajatuksesta, että maahanmuuttajiin on voitava soveltaa erilaista lainsäädäntöä kuin kantasuomalaisiin. Otataanpa esimerkiksi yksi nosto ohjelmasta:

mamupol ohjelma Mikähän tässä mahtaa olla pielessä? Näinkin lyhyestä otteesta löytyy peräti kaksi perustuslaillista ongelmaa.

Suomen perustuslain 9 § 1 momentin mukaan Suomen kansalaisella ja maassa laillisesti oleskelevalla ulkomaalaisella on vapaus liikkua maassa ja valita asuinpaikkansa. Perussuomalaiset haluaisivat kuitenkin vastoin perustuslakia määrätä asumis- ja toimeentulotukea saavat maahanmuuttajat asumaan heille osoitetulla paikkakunnalla.

Tästä päästäänkin sujuvasti toiseen ongelmaan. Perustuslain 6 §:n mukaan ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Maahanmuuttajiin ei tämän mukaan voida soveltaa eri lainsäädäntöä kuin kantasuomalaisiin paitsi siinä tapauksessa, että heitä ei lasketa ihmisten joukkoon kuuluviksi. Tällaista määritelmää en kuitenkaan ohjelmasta löytänyt.

Jos nyt muutettaisiin asumis- ja toimeentuotukea koskevia lakeja siten, että niitä saavien olisi asuttava heille osoitetulla paikkakunnalla, niin lait koskisivat ihan kaikkia tukia saavia ihmisiä. Tämän jälkeen voitaisiinkin hajasijoittaa kaikki toimeentulotukea ja asumistukea saavat eri puolille Suomea. Tämä tuskin on perussuomalaisten yleisenä tavoitteena, vaikka kansanedustaja Tom Packalén esittikin vuoden päivät sitten tämäntapaista järjestelyä.

Näitäkään lakimuutoksia ei voitaisi tehdä muuttamatta tuota perustuslain liikkumisvapautta koskevaa pykälää.

Nyt joku sanoo, että muutetaan sitten perustuslakia siten, että se ei suojaa muita kuin syntyperäisiä suomalaisia. Jokainen vähänkään valtiosääntöoikeudesta ymmärtävä tietää, että perustuslakia ei muuteta yhtä helposti kuin tavallista lakia, mutta ei anneta sen häiritä. Muutetaan perustuslakia .

Kirjataan sinne, että kaikki Suomen kansalaiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Jos oikein olen tulkinnut tuon ohjelman, niin tämäkään ei riittäisi. Vaaditaanhan ohjelmassa mahdollisuutta perua jo myönnetty kansalaisuus. Pitäisi kirjata, että kaikki syntyperäiset Suomen kansalaiset ovat yhdenvertaisia lain edessä.

Tämäkään tuskin riittäisi, sillä olen huomannut perussuomalaisten löytävän ongelmia myös toisen ja kolmannen polven maahanmuuttajien sopeutumisessa. Nyt alkaa perustuslailla suojattujen Suomen kansalaisten määritteleminen mennä jo vaikeaksi.

Ehkä pitäisi ottaa käyttöön Nürbergin lakien mukaiset taulukot, joilla kansalaisuuus määriteltäisiin tarkasti:Nurembergracechart (Lähde:Wikipedia)

Mahdottomaksi menee, niinkö sanotte? Niin minunkin mielestäni menee. Älkää kuitenkaan minua syyttäkö, koska tuon maahanmuuttopoliittisen ohjelman toteuttaminen menisi oikeasti mahdottomuuksiin. Toivoisin, että perussuomalaiset osaisivat päättää kantansa maahanmuuttoon ja perustuslakiin edes hiukan järkevämmin kuin Aku Ankka:

rahatkolmipyora