Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Aktivointiresurssitilanne

– Myötätuuli-hankkeen uusi projektipäällikkö Virpi Seppälä ja ohjaaja Jarno Niemelä sekä hankkeeseen palkatut ohjaaja Arto Vähäkangas sekä kordinaattori Pekka Saari uskovat, että uusilla aktivointitoimenpiteillä kuten klapiporukalla pitkäaikaistyöttömien tilanne paranee.

Näin kuuluu kuvateksti kaupunkilehti Kymppisanomien uutta ”työllistämisprojektia” käsittelevässä jutussa. Kuvassa mainitut henkilöt tuulettavat iloisina sitä, että viimeinkin heille on annettu reilusti orajatyövoimaa tekemään polttopuita ja lisää orjia on tilauksessa.

Tämäkin projekti työllistää oikeasti vain nämä projektista palkkansa saavat esimiehet. Varsinaisen työn tekevät palkatta metsässä rämpivät ja klapeja pilkkovat työttömät saavat vain työmarkkinatuen ja yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen.

Kuvatekstin mukaan juuri heidän tilanteensa pitäisi parantua. Miten se paranee?

Ainakaan he eivät saa palkkaa, se käy jutusta selvästi ilmi. Koko 40 000 euron lisärahoitus käytetään kahden esimiesasemassa olevan henkilön palkkaamiseen. Pitkäaikaistyöttömiä aktivoidaan, sanovat palkatut henkilöt. Käytännössä se tarkoittaa vain ja ainoastaan palkattoman työn tekemistä. Jutussa palkattu ohjaaja vielä rehvastelee katsovansa, että hommat rupeavat tapahtumaan. Hänellä on ihan piiskurin meininki, kuten näissä asioissa liian usein tuppaa olemaan.

Klapiporukan työstä hyötyvät myös ylivieskalaiset, koska heille myydään polttopuita edullisesti tarvittaessa ihan liiteriin asti kuljetettuina.

Kenellekään ei tietenkään ole tullut mieleen, että toiminta on laissa kiellettyä kilpailun vääristämistä. Yksityisen polttopuunmyyjän on mahdotonta kilpailla palkatonta työtä tekevän porukan kanssa. Jutussa on häveliäästi vain vihjaistu kaupungin saamaan taloudelliseen hyötyyn.

Jokainen puusavottaan määrätty työtön säästää kaupungin osuuden hänen työmarkkinatuestaan. Lisäksi jokainen tuottaa kaupungin kassaan 10,09 euroa päivässä valtion työllistämiskorvausta. Jokainen työtön siis tuottaa piiskureilleen palkkaa ja kaupungille säästöjä ja tuloja. Itse hän saa vain yhdeksän euroa päivässä sekä tietenkin sitä aktivointia, koska aktivointiresurssitilanne on nyt kunnossa.

Ei tarvinne erikseen sanoa, että inhoan sydämeni pohjasta tätä orjakaupan uusiokieltä. Jutussa sanotaan kaupungin aloittavan kuntouttavan työtoiminnan keväällä. Se ei voi pitää paikkaansa, koska toiminta jo on sitä ihan selkeästi. Taas kerran asialla on ollut täystorvi toimittaja, joka ei ole viitsinyt perehtyä aiheeseen yhtään eikä edes kysyä yhdenkään klapiporukan orjan mielipidettä.

Ei sitä kannatakaan kysyä, koska työnohjaajat etsivät poikkeuksetta toimittajien haastateltavaksi onnesta soikean työttömän, joka sanoo nauttivansa suunnattomasti palkattomasta työstä. En tiedä mistä heitä aina löydetään, mutta en pitäisi arvausta jonkinlaisesta uhkailustakaan mahdottomana.

Ainoa positiivinen asia tuossa jutussa on Ilkka Taipaleen tuleminen tekemään pitäaikaistyöttömien eläkeselvityksiä. Se selvittely näyttää olevan tässä maassa yksinomaan hänen harteillaan, joten toivottavasti hän jaksaa.

Lopuksi laitan Teppo Palmroosin kuvan, joka kertoo asian paljon paremmin kuin tuo lehden pilipalitoimittajan pilipalijuttu. Tässä on myös se aktivointieresurssitilanne kunnossa: yksi kuva