Tyhmiä höynäytetään

Viimeiset pari päivää Facebookin uutisvirrassa on kiihtyvällä tahdilla pyörinyt Suomimedia-nimisen verkkojulkaisun juttu Yhteiskunta maksaa mamujen ajokortin ja autokoulun. En linkitä juttua, koska syyllistyisin yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämiseen ihan samalla tavalla kuin jutun kirjoittaja ja jokainen sen jakaja.

Siinä nimittäin julkaistaan se samainen lieksalainen tiliote, jonka levittämisestä on moni saanut tuomion. Viimeisin oikeudenkäynti oli pari viikkoa sitten.

Suomimedian juttu on sekava kooste erilaisilta nettisivuilta kerättyjä väitteitä, tarkoitushakuisia lehtileikkeitä ja muokattua totuutta. Se on niin tökerö tekele, että ihmettelen suunnattomasti yleensä tavallisen fiksuina pitämieni ihmisten reaktioita. Monet ovat nielaisseet koko jutun ilman pienintäkään kritiikkiä.

Katsotaanpa vähän pahimpia virheitä ja valheita. Jutussa ”todistetaan” lehtileikkeellä, että autokoulun ja ajokortin maksaminen maahanmuuttajille on fakta, koska lehdessä niin lukee ihan toimittajan omana tekstinä:

ajokortti1

Tästä näkee heti, että teksti ei ole toimittajan omaa. Se on asiayhteydestä irroitettu sitaatti jonkun Riikonen-nimisen keskustalaisen kunnallispoliitikon puheista toimittajalle. Sen näkee selvemmin juttuunkin laitetusta lehden koko kunnallispolitiikkaa käsittelevästä sivusta. Tai näkisi, jos viitsisi katsoa ennen kuin kiirehtii raivoamaan netissä.

ajokortti 2

Ei tämä vielä mitään, seuraavaksi tulee kömpelösti rajattu leike sosiaalialan ammattilaisten Talentia-lehden Lieksan maahanmuuttoa käsittelevästä jutusta.hurja huhu1

No niin, selvä näyttö, sanotte tietysti tekin. Eipäs ole, vaan tahallista valehtelua. Leikkeestä on vain jätetty pois alkuosa, jossa selvästi sanotaan kyseessä olevan hurja huhu.

hurja huhu2

Tämän valehtelun jälkeen päästään taas vanhaan urbaanitarinaan Lieksan huoltoaseman roskakorista löytyneestä bensakuitista, joka todistaa jonkun maahanmuuttajan ostaneen polttoainetta sosiaaliviraston laskuun.

bensakuitti

Tästä kuitista näkee vain sen, että sosiaaliviraston laskuun on tankattu. Olen pariinkin otteeseen kertonut, että tämä kuitti on yhtä pätevä todiste kuin karamellipaperi. Lukekaa totuus täältä ja täältä.

Tietenkin näissä ns. maahanmuttokriittisissä koosteissa pitää aina mainita mahdollisimman dramaattisesti KKO:n antama ratkaisu ns. Faizan tapauksesta. Se on pyörinyt netissä jo vuosia ja yhteistä kaikille sen jakaneille on se, että kukaan heistä ei ole ymmärtänyt KKO:n ratkaisun sisältöä. Testatkaa te oma lukutaitonne tästä jutusta, jossa yritin selittää tapauksen ja siihen liittyvän lainsäädännön mahdollisimman kansantajuisesti.

Mitä me tästä opimme? Toivottavasti ainakin sen, että ns. maahanmuuttokriittisten juttuja ei pidä koskaan uskoa sellaisenaan. Niistä on seulottava totuus esiin yhtä tarkasti kuin puhdas vesi kaivosta, jonne on kaatunut sontakuorma.

Silti monet nielevät koko puuron sellaisenaan.

Päivitys 9.2.klo 9.20 Jutussa nimeltä mainittu Riikonen on keskustalainen kunnallispoliitikko, ei perussuomalainen, kuten ensin kirjoitin. Tuo yksi lause hänen haastatelustaan on osa laajempaa kokonaisuutta.

Kommentit (92)
  1. Juurakko hulda
    9.2.2015, 07:23

    Hyvä tai siis erinomainen kirjoitus siitä miten saadaan ”joukon tyhmyys tiivistymään”.

  2. ”Mitä me tästä opimme? Toivottavasti ainakin sen, että ns. maahanmuuttokriittisten juttuja ei pidä koskaan uskoa sellaisenaan.”

    Sosiaalinen media levittää paljon pelkkää roskaa, enimmäkseen uskomuksia ja luuloja sekä silkkaa satuilua. Kannattaa olla mediakriittinen ja suhtautua tämänkaltaisiin ”tiedonvälittäjiin” kuten lapsiin jotka uskovat, että joulupukki on oikeasti olemassa.

Kommentointi suljettu.