Laadultaan hyvää sosiaalihuoltoa

Kuntouttava työtoiminta on sosiaalihuoltolain  mukainen sosiaalipalvelu, johon sovelletaan sosiaalihuoltolain lisäksi mm. lakia sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista. Sen mukaan sosiaalihuollon asiakkaalla on oikeus saada sosiaalihuollon toteuttajalta laadultaan hyvää sosiaalihuoltoa.

Laadultaan hyvä sosiaalihuolto tarkoittaa mm. sitä, että palvelun tarjoama tuki ja ohjaus tapahtuu sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön toimesta. Sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön koulutuksesta ja perehtyneisyydestä sosiaalihuollon tehtäviin säädetään laissa sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista.

Näin sanotaan sosiaali- ja terveysministeriön 30.12.2014 antamassa ohjeessa.Laitetaan varmuuden vuoksi vieläkuva kirjeen tästä kohdasta.

Näyttökuva (116)_snip

Näin siis teoriassa. Käytäntö onkin sitten jotain ihan muuta. Kunnat eivät piittaa ministeriön ohjeesta, vaan käyttävät kuntouttavaa työtoimintaa korvaamaan palkkatyötä.Päivittäin saa lukea ylistystä pursuavia uutisia siitä, miten jossain on keksitty teettää palkatta polttopuita ja jossain muualla laittaa työttömät keräämään roskia.

Laadukkaan sosiaalihuollon asiakkaat puolestaan ovat suorapuheisempia. Näistä töistä ei makseta palkkaa, vaan tekijä saa työmarkkinatuen ja yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen. Kyseessä ei ole työsuhde, vaan tämä on ministeriön ohjeen mukaista laadultaan hyvää sosiaalihuoltoa. Tukea ja ohjausta tarjoavat sosiaalihuollon ammatilliset pätevyysvaatimukset täyttävät ammattilaiset. Näinhän asian on pakko olla, koska ministeriö on antanut kuntia velvoittavat ohjeet. Näinhän asian on pakko olla, koska asioihin hyvin perehtyneet toimittajat kirjoittavat positiivisesti aktivointitoimista.

Miten mahtaa olla sen ammatillisen pätevyyden laita? Suunnilleen kaikissa kunnissa aktivointisuunnitelmia laativat kunnan sosiaalitoimen puolesta erilaiset työvalmentajat ja työnohjaajat, jotka on pikakoulutettu tehtäviinsä. Koulutuksen laadusta voi päätellä jotain vaikkapa blogiini tulleista kommenteista, joiden lähettäjä antaa ymmärtää olevansa juuri tällainen ammattilainen.

Näyttökuva (117)_snipNäyttökuva (118)_snip

Ajatelkaa itse ihan omalta kohdaltanne täyttyvätkö lain ja ministeriön ohjeen asettamat vaatimukset. Aikoinaan köyhät passitettiin pakkotöihin hallinnollisilla määräyksillä. Siihen aikaan oltiin rehellisiä eikä edes yritetty valehdella.

Nykyisin velttoihin jalkoihin vauhdin paneminen on sosiaalipalvelua ja TE-toimiston suosimaa elämän jämäköittämistä.

Kommentit (36)
  1. Meidän kotikylässä käytetään ahkerasti myös seuraavaa syytä:”kunnalla ei ole varaa palkata työntekijää, johtuen kuntalaisten vuosia jatkuneesta poismuutosta”. Poismuuttaneiden syytä siis.

  2. Nimimerkki ”näin se menee” ei vaan tajua, näitä samoja tajuamattomia nää kaikki orjuuttajat on, sen lisäksi on niitä yliahkeria, jotka ylitää kivaa oloaan kun on päässyt näillä mielettömän hyvillä lisätuilla (korvauksen lisäosuus ja 9 e kulukorvaus) tekeen jotain hommia.
    Näille tajuamattomille ei siellä kaalissa leikkaa, että he syövät omien mukuloidensa ja niiden mukuloiden työpaikkoja jo etukäteen, ei kai kukaan oikeisiin palkkatöihin ketään palkkaa kun tälläsiä hiton innokkaita on sähläämässä koko työnteon tarkotuksen ja normivelallisella se on nimenomaan PALKKA.

Kommentointi suljettu.