Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Demarit ja puhdetyöt

– Esimerkkinä todettakoon, että Helsingissä vanhusten yleinen ongelma on yksinäisyys. Kun samanaikaisesti työttömiä on runsaasti, olisiko mahdollista luoda sellaisia avustavia tehtäviä kunnan ohjauksessa, jotka eivät syrjäytä työehtosopimuksen mukaista työtä mutta tuovat apua yksinäisille ja samalla aktiviteettia työttömille.

Lähtökohtamme on ”työllisyys on parasta sosiaaliturvaa” ja ”työ ei tekemällä lopu”.

Näin esittää Helsingin SDP:n valtuustoryhmä työllisyyttä koskevassa ryhmäaloitteessaan. Asiasta kirjoitti myös Helsingin Sanomat.

Wikipedian mukaan puhdetyö tarkoittaa perinteisesti sisätyötä, sellaista työtä, jota voitiin tehdä hämärän aikaan tai silloin kun ulkotöihin ei päästy. Jatkosodan aikana puhdetöiksi nimitettiin miesten vapaa-aikanaan tai rintaman tilanteen muutoin salliessa tekemiä käsitöitä.

Nyt Helsingin SDP:n valtuutetut siis aikovat käydä työttömyyden kimppuun käymällä työttömien kimppuun ja patistamalla heidät tekemään ilmiselviä töitä puhdetöinään, siis siinä työttömyyden ohella mm. vanhainkodeissa, päiväkodeissa, kirjastoissa, kaupungin remonteissa ja puutarhatöissä. Perusteluna on tietenkin raha eli halu vähentää kaupungin maksuosuutta työmarkkinatuesta.

Helsingin demarivaltuutetuille sellaiset terveiset, että tämä aloite haisee. Työväenpuolueen tekemäksi tämä aloite haisee kaksin verroin. Nollatyösopimuksista huolissaan oleva puolue esittää ihan pokkana täysin työsopimuksettomia ja palkattomia töitä työttömille, koska ”työllisyys on parasta sosiaaliturvaa”. Aloitteen mukaisista puhdetöistä ei ole aikomustakaan maksaa palkkaa nyt eikä tulkevaisuudessa. Ne tehtäisiin tietenkin kuntouttavana työtoimintana tai työkokeiluna, koska vain niiden avulla kunta voi vapautua osuudestaan työmarkkinatukeen. Puhtaasti vapaaehtoinen avustaminen ei maksusta vapauta.

Olen ennenkin sanonut, että minua hävettää oman puolueeni suhtautuminen työttömyyteen. SDP on erkaantunut kovin kauas alkuperäisestä ideologiastaan eli kaikkein huonoimmassa asemassa olevien aseman parantamisesta. Nyt on erkaannuttu niin kauas, että työväenpuolue haluaa laittaa kaikkein heikoimmassa asemassa olevat tekemään töitä palkatta, ihan vain puhdetöinä. Tämä tapahtuu tietenkin hyvässä hengessä vedoten vanhusten yksinäisyyteen ja työttömien aktivointiin.

Pahiten tässä aloitteessa kirvelee silmiä se, että siinä puhutaan ylistävästi työstä parhaana sosiaaliturvana, mutta siitä työstä ei ole aikomuskaan maksaa palkkaa. Sen sijaan puhutaan sitä tavallista liibalaabaa saumattomista poluista avoimille työmarkkinoille yhteistyössä yritysten ja järjestöjen kanssa. Tervejärkisen pitäisi vähitellen ymmärtää, että niille avoimille ja palkallisille työmarkkintoille ei työttömillä ole mitään asiaa niin kauan kuin kaupunki ensimmäisenä ja ainoana keinonaan käyttää palkatonta työvoimaa.

Ei näin, SDP, ei todellakaan näin. Uskokaa nyt, että palkatonta työtä tekemällä ei työpaikkoja synny.