Demarit ja puhdetyöt

– Esimerkkinä todettakoon, että Helsingissä vanhusten yleinen ongelma on yksinäisyys. Kun samanaikaisesti työttömiä on runsaasti, olisiko mahdollista luoda sellaisia avustavia tehtäviä kunnan ohjauksessa, jotka eivät syrjäytä työehtosopimuksen mukaista työtä mutta tuovat apua yksinäisille ja samalla aktiviteettia työttömille.

Lähtökohtamme on ”työllisyys on parasta sosiaaliturvaa” ja ”työ ei tekemällä lopu”.

Näin esittää Helsingin SDP:n valtuustoryhmä työllisyyttä koskevassa ryhmäaloitteessaan. Asiasta kirjoitti myös Helsingin Sanomat.

Wikipedian mukaan puhdetyö tarkoittaa perinteisesti sisätyötä, sellaista työtä, jota voitiin tehdä hämärän aikaan tai silloin kun ulkotöihin ei päästy. Jatkosodan aikana puhdetöiksi nimitettiin miesten vapaa-aikanaan tai rintaman tilanteen muutoin salliessa tekemiä käsitöitä.

Nyt Helsingin SDP:n valtuutetut siis aikovat käydä työttömyyden kimppuun käymällä työttömien kimppuun ja patistamalla heidät tekemään ilmiselviä töitä puhdetöinään, siis siinä työttömyyden ohella mm. vanhainkodeissa, päiväkodeissa, kirjastoissa, kaupungin remonteissa ja puutarhatöissä. Perusteluna on tietenkin raha eli halu vähentää kaupungin maksuosuutta työmarkkinatuesta.

Helsingin demarivaltuutetuille sellaiset terveiset, että tämä aloite haisee. Työväenpuolueen tekemäksi tämä aloite haisee kaksin verroin. Nollatyösopimuksista huolissaan oleva puolue esittää ihan pokkana täysin työsopimuksettomia ja palkattomia töitä työttömille, koska ”työllisyys on parasta sosiaaliturvaa”. Aloitteen mukaisista puhdetöistä ei ole aikomustakaan maksaa palkkaa nyt eikä tulkevaisuudessa. Ne tehtäisiin tietenkin kuntouttavana työtoimintana tai työkokeiluna, koska vain niiden avulla kunta voi vapautua osuudestaan työmarkkinatukeen. Puhtaasti vapaaehtoinen avustaminen ei maksusta vapauta.

Olen ennenkin sanonut, että minua hävettää oman puolueeni suhtautuminen työttömyyteen. SDP on erkaantunut kovin kauas alkuperäisestä ideologiastaan eli kaikkein huonoimmassa asemassa olevien aseman parantamisesta. Nyt on erkaannuttu niin kauas, että työväenpuolue haluaa laittaa kaikkein heikoimmassa asemassa olevat tekemään töitä palkatta, ihan vain puhdetöinä. Tämä tapahtuu tietenkin hyvässä hengessä vedoten vanhusten yksinäisyyteen ja työttömien aktivointiin.

Pahiten tässä aloitteessa kirvelee silmiä se, että siinä puhutaan ylistävästi työstä parhaana sosiaaliturvana, mutta siitä työstä ei ole aikomuskaan maksaa palkkaa. Sen sijaan puhutaan sitä tavallista liibalaabaa saumattomista poluista avoimille työmarkkinoille yhteistyössä yritysten ja järjestöjen kanssa. Tervejärkisen pitäisi vähitellen ymmärtää, että niille avoimille ja palkallisille työmarkkintoille ei työttömillä ole mitään asiaa niin kauan kuin kaupunki ensimmäisenä ja ainoana keinonaan käyttää palkatonta työvoimaa.

Ei näin, SDP, ei todellakaan näin. Uskokaa nyt, että palkatonta työtä tekemällä ei työpaikkoja synny.

Kommentit (72)
 1. No, terveisiä vaan sinne eduskuntaan:
  koska suurin osa pitkäaikaistyöttömistä on yli 50-vuotiaita, heillä on jo omasta takaa vanhuksia ”hoidettavanaan”, koska enimmäkseen vanhukset ovat nykyisin kotona, jopa ne vanhukset joilla on monia vaikeita sairauksia.

  Keskittykää siellä eduskunnassa vanhuspalvelulakiin, joka ei näytä edistyvän vuosikausien jaarittelusta huolimatta.

 2. Tämän takia lakkasin äänestämästä SDP-edustajia kauan sitten. Siirryin PS-edustajiin no nyt olen jo heihinkin pettynyt. Sama virsi heilläkin työttömien suhteen eli palkatonta työtä milloin milläkin hienolta kuulostavalla nimikkeellä jne.

  En oikein enää tiedä mitä äänestää seuraavissa vaaleissa. Alkaa olla kaikki vaihtoehdot käyty läpi. Voi olla että tyhjä lappu tippuu vaaliuurnaan. Tai no jos satun löytämään toivon mukaan aidosti (Onko sellaisia?) työttömien nykyisestä tilanteesta huolissaan olevan edustajan saatan äänestää sitä oli missä puolueessa tahansa.

  Mutta tuskin kumminkaan näin tulee käymään ja ehkä aidoltakin vaikuttanut ehdokas on vain mätää täynnä, mikä ei olisi uutta…

  1. Jouni Suonsivu
   12.2.2015, 13:05

   Olin viime kesään asti, puoli vuosisataa elämästäni, poliittisesti sitoutumaton ja itse asiassa koko sana ”politiikka” tuntui syljettävältä.

   Pienestä voi tulla iso, kuten PS-puolueestakin, vaikka se jotenkin tuntuu hukanneen itsensä. Me todella tarvitsemme oman lainsäädäntömme takaisin Unionilta ja oman valuutan, että valtion ei tarvitse olla yksityispankkien lainajonossa. Tämän ohella tarvitaan aikamoinen suunnanmuutos harjoitettavassa talous-, verotus- ja työllisyyspolitiikassa, jotta voidaan alkaa korjata vakavasti vikaan ajettua (ei mennyttä vaan nimenomaan ajettua) valtakuntaamme. Globaaleille asioille voimme tuskin mitään, mutta kotimaisille kyllä. Tosiasia nyt vain on, että mm. Ruotsissa ja Tanskassa asiat eivät ole näin pahasti kuin Suomessa.

   Perustulon tarpeen ovat oivaltaneet useatkin puolueet ja siitä on esitetty erilaisia malleja. Se, että useassa suunnassa tarve on nähty, kertoo vain siittä, että suuri, tervehdyttävä muutos on saatava aikaan.

   http://ipu.fi/tyon-hintaa-alas-palkkoihin-koskematta/

   ”Työn hinta on keskeinen asia, kun työllisyyttä halutaan parantaa. Työn hintaa voidaan ja pitää alentaa palkkoihin koskematta.

   Itsenäisyyspuolueen vaaliohjelmassa esitetään, että arvonlisäverovelvollisuuden alaraja nostetaan 100 000 euron liikevaihtoon. Tämä helpottaisi varsinkin aloittavien ja pienten palveluyritysten toimintaa.

   Toinen ja hyvin merkittävä esitys on se, että maksurasitysta työn sivukuluista pitää siirtää työtä tarjoavilta yrityksiltä automaatiotuotannolle ja muulle toiminalle, joka nyt on vapaa niistä kuluista, joita työhön kohdistetaan. Nykyiset työn sivukulut on siis poistettava, ja vastaavat maksut kerättävä tuotannon jalostusarvon perusteella.

   Kun näihin uudistuksiin lisätään IPU:n kannattama perustulo ja alle 1000 euron kuukausitulojen verovapaus, voidaan helpottaa työn tarjoamista ja vähentää nykyistä 450 000 suomalaisen työttömyyttä.”

  2. ” (Onko sellaisia?) työttömien nykyisestä tilanteesta huolissaan olevan edustajan saatan äänestää sitä oli missä puolueessa tahansa.”

   Ihan näin sivuhuomiona heitän että jos se puolue ei ole kynnyskysymys niin ainakin SKP on yrittänyt pitää tätä orjatyömallia esillä 2000-luvun alusta lähtien. Siis siinä mielessä että heidän julkilausumansa aiheesta ovat varsin selkeät; se pitää lakkauttaa. Samoin pienempi kommaripulju KTP. Sen verran vielä tähän että itsehän en äänestä, mutta mikäli orjatyö on se kysymys äänestysvalintaa tehdessä jollekkin eikä puolueella niin väliä ole niin kannattaa varmaan sieltä suunnalta niitä ehdokkaita vilkuilla. Toki reaaliteetit kun ottaa tähän mukaan eli sen että kummastakaan puljusta ei kukaan tule läpi menemään ja vaikka menisikin niin se vaikutus varmasti eduskunnassa jää todella marginaaliin.

   Itse kumminkin katsoisin että eduskunnassa ei tulla orjatyöläkeja kumoamaan se on fakta. Eikä ammattiliitoissakaan tätä haluta niin melkein ainoaksi mahdollisuudeksi mielestäni jää paikallinen järjestäytyminen ja ehkä sitä kautta valtakunnallisen ammattiliiton perustaminen. Eli mennään sinne 1900-luvun alkuun työväenliikkeessä jos ja mikäli työttömien keskenäinen solidaarisuus kestää ja sitä todella epäilen.

  3. Jouni Suonsivu
   12.2.2015, 13:14

   ”Mutta tuskin kumminkaan näin tulee käymään ja ehkä aidoltakin vaikuttanut ehdokas on vain mätää täynnä, mikä ei olisi uutta…”

   Puolue- ja ryhmäkuri, jotka eivät perustu lakiin, puhumattakaan perustuslaista, merkitsevät sitä, että kansanedustajat kuritetuissa puolueissa eivät oman tulevaisuutensa vuoksi uskalla toimia omantuntonsa ja järkensä mukaan tärkeissä kysymyksissä – ja juuri tärkeissä kysmyksissä se ryhmäpuheenjohtaja prässää omat alaisensa eli kansanedustajansa äänestämään sovitulla tavalla. Vasenryhmän Markus Mustajärvi ja Jyrki Yrttiaho ovat hatunnoston arvoisia, suoraselkäisiä parlamentaarikkoja, joita kaikkien 200 pitäisi olla. Tämä maa on noin kymmenen eduskuntapuolueen puoluejohtajan taskussa ja he puolestaan ovat erilaisten etujärjestöjen ja pankkipiirien taskussa.

   Minä siis uskon IPU:n ohjelman järkevyyteen sekä siihen, että kuri on ainoastaan äänestäjän suuntaan. Vasenryhmän miehet tekevät hyvää työtä ja sitä tekee muutama muukin pieni puolue. Tänmän hetken pieni voi kuitenkin olla huomisen suuri, ja tämän todistaa se, että Podemos Espanjassa on merkittävä voima, samoin Syriza Kreikassa, Alternative für Deutschland Saksassa, UKIP Britanniassa – mutta valtamediat jotka ovat vallan taskussa, vaikenevat, etenkin Suomessa. Korjaus tarvitaan, ja mieluiten niin, että yhteiskuntarauha ei ehdi rikkoutua, koska silloin mellakkapoliisi ja armeijakin on kaduilla myös Suomessa.

   Saku Timoselle suuri kiitos, hän tekee arvokasta työtä.

Kommentointi suljettu.