Työtä ilman ansiotarkoitusta

Palkatonta työtä tarkoittavalla kuntouttavalla työtoiminnalla alkaa olla jo niin ikävä maine, että terminä siitä ollaan luopumassa. Itse toiminta tietenkin tulee jatkumaan entisestään laajentuneena ja näitä palkattomia työntekijöitä tullaan nykyisestä poiketen antamaan myös yrityksille.

Työttömät rupevat tekemään ilman ansiotarkoitusta suoritettavia työtehtäviä osana työelämävalmiuksia edistävää sosiaalista kuntoutusta. Näin tulee tapahtumaan, kunhan  23.10.2014 jätetty Sosiaalihuollon työelämäosallisuutta tukevan lainsäädännön ja palvelujärjestelmän uudistustarpeita arvioivan työryhmän loppuraportti lainsäädäntöehdotuksineen saadaan runnottua päätökseen.

Raportti lakiesityksineen lähtee siitä, että kaikki heikossa työmarkkina-asemassa olevat henkilöt niputetaan yhteen ja esim. vammaisia, vajaakuntoisia, kehitysvammaisia ja pitäaikaistyöttömiä koskeva erityislainsäädäntö kumotaan. Tilalle tehdään uusi laki nimeltään Laki heikossa työmarkkina-asemassa olevien henkilöiden sosiaalisesta kuntoutuksesta.

Tälle työmarkkinoiden ylijäämälle ruvetaan järjestämään sosiaalista kuntoutusta, jonka tavoitteet ovat periaatteessa ihan hyvät. Hyvää on erityisesti se, että enää ei pitäaikaistyöttömiä automaattisesti laiteta sanktioilla uhaten sosiaalipalveluna tehtävään palkattomaan työhön, vaan heidän tilanteensa pyritään selvittämään oikeasti.

Sosiaalista kuntoutusta tarvitsemattomat menevät TE-toimiston asiakkaiksi ja sitä tarvitsevat ohjataan kuntoutukseen. Tätä sosiaalista kuntoutusta on kahta lajia.

Osallisuutta edistävään sosiaaliseen kuntoutukseen ohjataan ne, joiden kohdalla ei tämänhetkisenä tavoitteena ole sijoittuminen avoimille työmarkkinoille. He ovat niitä, joilla on käytännön työllistymistä oikeasti estävä vamma, sairaus tai sosiaalinen ongelma. Heille on tarkoitus ihan oikeasti järjestää sosiaali- ja terveyspalveluja. Juuri näin sosiaalipalvelun pitääkin toimia.

Työelämävalmiuksia edistävään sosiaaliseen kuntoutukseen sitten ohjataan ne työttömät, joiden ei katsota voivan sijoittua välittömästi työmarkkinoille itse tai TE-toimiston palvelujen kautta.

Tämä jako vuohiin ja lampaisiin tulee varmasti olemaan vaikea.  Käytännössä jako tehtäneen vanhan tavan mukaan pitkäaikaistyöttömyyden perusteella, vaikka kauniisti muuta puhutaankin. Tämä kuntoutettava porukka rupeaa sitten tekemään niitä ilman ansiotarkoitusta tehtäviä työtehtäviä. Kuntouttavasta työtoiminnasta poiketen näitä työtehtäviä voidaan tehdä myös yrityksissä. Raportista se löytyy tarkalla lukemisella sivuilta 40-41. Laitetaanpa tästä löydöstä oikein kuva:

sosiaalinen kuntoutus

Pitäaikaistyöttömiä ruvetaan siis ohjamaan palkattomaan työhön myös yrityksiin enintään kolmen kuukauden ajaksi 12 kuukauden aikana. Toiminnan tavoitteena on taas kerran siirtyminen jakson jälkeen palkkatuettuun työhön tai avoimille työmarkkinoille.

Ihan sama lakiin kirjattu tavoite on ollut kuntouttavalla työtoiminnallakin, mutta käytännössä siitä on tullut kuntien ja yhdistysten ilmaistyöntekijöiden automaatti. Nyt tämä automaatin päivitettävä versio rupeaa suoltamaan palkatonta työvoimaa myös yrityksille.

Oikeastaan vähemmällä olisi päästy, jos olisi nimetty kuntouttava työtoiminta uudelleen ilman joutavia lätinöitä. Ilman ansiotarkoitusta tehtävä työ kuulostaa ihan rehelliseltä orjatyöltä, mutta ei sen toteamista varten olisi tarvinnut myllätä koko alaa koskevaa lainsäädäntöä.

Kommentit (31)
 1. Orjatyö laajenee ja Räty ym.kumppanit taputtavat käsiään p..kaan.Tai pyyhkivät käsiään p..kasta.kuinka vain,mutta tälläiset kepulikonstit eivät työpaikkoja luo.Oliskahan mahdollista että pääsisin sinne työkyky arviointiin vihdoinkin?

 2. Kutsuisiko näitä typeriä turhanpäiväisiä rutinoita vaan hyvinvointiyhteiskunnan ilmavaivoiksi. Vaikka asiat ovat kuinka hyvin, tarvitsee kotimaamme kuitenkin samaa reipasta työenergiaa, joka ennen kohdistettiin eloonjäämiseen ja ravinnonhankintaan, siis kohdistaa aikaa jonnekin muualle kuin vain loisimiseen. Kuten vaikka työntekoon tai näihin hyviin työllisyystoimiin, eikä mihinkään tuhaan itkupotkuraivariin pikkuisen väärin jonkun pullamössön lautaselle muka annostellusta karapuurosta.

  Nyky-yhteiskunta on jo nostanut pehmeät arvot liiaksi jalustalle ja on helisemässä joidenkin laiskojen lintsareiden kanssa, jotka näille yhteisille oikeille työarvoille, ahkeruuden ihanteille ja hyville työllistämispyrkimyksille noin vain persettään näyttää. Kaikessa paapomis- ja tasa-arvovouhotuksessa on aina syytä muistaa selkeät perusasiat ja pitää mielessä se, mikä on se oikea työteliäs ihmisluonto. Ei Suomen äänestäjien tuella demokraattisesti luotu sosiaali- ja työttömyysturvalainsäädäntö saa ollenkaan kyykistellä sitä noin pilkkanaan pitävien ällöttävien pellejen edessä. On se nyt kumma, ellei täällä oikeusvaltiossa saada jotain kiukuttelevia laiskamatoja oikeaan työojennukseen. Onko muka joku ”keinopääymmärtäjä” antanut näille luusereille jonkun diplomaattisen paapomis koskemattomuuden?

  1. Saku Timonen
   1.3.2015, 23:00

   Taidanpa sanoa Kalervoa joutavanpäiväiseksi trolliksi, jolla ei oikeasti ole aavistustakaan mistä puhuu. Seuraavasta yhtä typerästä trollauksesta saat ikuisen porttikiellon blogiini.

   1. Kalervo ei ole vielä kasvanut aikuiseksi, on omia kehityshaasteita vielä paljon.

   2. Tämähän on taas tätä samaa suomi24.fin kestohäirintää, joka on siellä jatkunut ainakin kymmenkunta vuotta.

    Varsin pitkäaikainen ongelma täällä asianomaisella, tai asianomaisilla, jotka samalla teemalla jankuttavat. Tuossa ajassa ollaan jo kehitytty sen verran pakkomielteisiksi, että saattaisi asiantunijoilla olla tuota sielunmaisemaa tutkiessaan ihmettelemistä.

  2. Jos ei Kalervo olisi noin selvä trolli, niin kysyisin osaako hän laskea? TEM-työllisyyskatsauksen mukaan Suomessa on jo 600 000+ henkilöä vailla töitä ja MOL:n sivuilla näyttäisi olevan 15 000 avointa työpaikkaa. Jos joku alkaa vikisemään siitä, ettei kaikki avoimet työpaikat ole MOL:ssa niin minä vastaan siihen, että näytä minulle sitten ne paikat. Työttömänä olen niin kyllästynyt siihen, kuinka puhutaan piilotyöpaikoista. Yhtä hyvin voisin itsekin todeta, että minullapa on ratkaisu maailman energiatuotantoon laatikossani. Sitä ei ole kukaan muu nähnyt kuin minä, mutta siellä se on ja kun oikea ihminen osaa sitä oikealla hetkellä kysyä minulta niin tarjoan sen maailman käyttöön…

   1. Jepulisjepsis
    2.3.2015, 17:51

    Ongelman alku ja juuri on se, että ei ole rahaa maksaa TES:in mukaista palkkaa kohta oikeastaan mistään työstä – työtä kyllä on mutta ei ole kuulemma rahaa.

    Silti, pankit näpyttelevät mielellään kuitenkin isonkin summan tilille tyhjästä tehtyä rahaansa asuntokaupan yhteydessä, kun viet sinne vastineeksi takaisinmaksusitoumuksen (=velkakirja) ja annat korsusi panttikirjat vakuudeksi. Edellyttäen, että olet heidän mielestään kelvollinen lainanhakija.

    Nytkin EKP aloitti ”elvytyksen” joilla maksetaan huonoja sijoituksia tehneet finanssipelurit ulos, eli pelastetaan jo ennestään rikkaat EKP:n tyhjästä tehdyllä rahalla.

    Eli kyllä rahaa on – sitä ei vaan anneta.

  3. Mikä on suomalainen vastine thesaurukselle? Sellainen nimittäin ollut kovassa käytössä tässä ”Kalervon” ripulia muistuttavassa ulostuksenomaisessa tekstissä.

   1. Kalervo varmaankin salilla vaan käynyt illalla pumppaamassa raskaan duunipäivän jälkeen, ja sitten ylimääräiset hormonit veressä hyrränny vielä kehossa jonkin aikaa ennen nukkumaan menoa. Pehmoisia unia pullamössöistä nähnyt vissiin.

Kommentointi suljettu.