Tienataan työttömillä!

Tampereen kaupungin työllistämisyksikkö on saanut loistoidean. Se sijoittaa pitäaikaistyöttömiä työkokeiluun ”kehittämään työelämävalmiuksia aidossa työympäristössä ” ja maksaa tästä hyvästä työttömän ottavalle yritykselle peräti 48 euron tuntikorvauksen. Tämän ilouutisen kertoo Aamulehti.

Ilouutinen tämä on vain yrityksille. Työllistämisyksikkö tulee varmasti löytämään paljon vapaaehtoisia yrityksiä, jotka ottavat mielellään työttömiä aitoon työympäristöön tekemään aitoa työtä, josta ei makseta palkkaa. Se työtön saa työelämävalmiuksia kehittävästä työkokeilusta yhdeksän euron päivittäisen korvauksen, mutta yritys saa työpanoksen lisäksi peräti 48 euroa tunnilta.

Sen lisäksi yritys saa tietysti vielä valtion kunnalle maksaman ja työnantajalle tavan mukaan välittämän työllistämiskorvauksen 10,09 euroa päivässä, mutta se on jo ihan pikkuraha. Nyt yritykset päästetään estottomasti kuppaamaan yhteiskunnan varoja kiitokseksi palkattomien orjien käyttämisestä.

Työllistämisestä on kovaa vauhtia katoamassa viimeinenkin järki. Kunnilla ja työvoimahalinnolla on niin kova kiire siivota tilastoja, että mitkään kustannukset eivät ole liikaa. Tärkeää on vain se, että sitä yhteiskunnan rahaa ei anneta työttömälle palkkana, vaan se annetaan ihan kenelle tahansa muulle. Suuntaus näyttää olevan, että se annetaan yrityksille.

Tätä sanotaan työttömän palveluksi ja hänelle annetaan ihan palveluseteli ojennettavaksi jalolle työnantajalle, joka suvaitsee ansaita 48 euron ruhtinaallisen tuntikorvauksen orjan ottamisesta. Sopii kysyä ketä tässä palvellaan.

Työttömälle tulee nimetä vastuuohjaaja ja hänen olisi saatava yksityiskohtaista perehdytystä ja ohjausta työtehtäviinsä. Tämä hieno periaate tarkoittaa käytännössä sitä, että työtön ohjataan jonkin koneen tai kokoonpanolinjan eteen ja sanotaan, että siitä vain sitten töihin. Näinhän tämä työnohjaus hoituu kaikissa orjatyöpajoissa. Vastaan pullikoivalle näyteään nopesti ovea ja perään rätkäistään karenssi. Onhan hän kääntynyt hyväntekijöitään vastaan ja ansaitsee tuntuvan rangaistuksen.

Palkkatyössä vielä olevien ja ay-liikkeen pitäisi viimeinkin rääpiä rähmät silmistään. Miten joku kuvittelee säilyttävänsä palkallisen työpaikkansa, kun kaupungin työllistämisyksikkö ohjaa paikalle joukoittain palkatonta työtä tekeviä, joiden hyväksikäytöstä maksetaan työnantajalle mojova korvaus?

Kahdet työmarkkinat eivät ole tulossa, vaan ne ovat jo arkipäivää. Tätä menoa on vain yhdet työmarkkinat ja ne ovat palkattoman työn markkinat. Yhteiskunta maksaa työnantajalle, joka ei maksa työntekijälle. Näin saadaan Suomi nousuun työtä tekemällä. Tai ainakin osinkotulot paremmiksi, kun työvoimakustannuksien sijaan työntekijän ottamisestakin maksetaan.

Ja se työntekijä saa edelleen vain yhdeksän euroa päivässä.

Kommentit (185)
 1. Tämä on jo enemmän Pythonia kuin Monty itse. Ei uskoisi todeksi. Karmivaa.

  1. Kaija Alanen
   3.3.2015, 18:01

   Kokemusta on mulla.Ei oo meillä helppoo!

  2. ihan perseestä koko touhu….minä en lähtis tekemään mitään töitä 9 egellä ja tehdä samat työt kuin ne jotka saavat täyden palkan,EI KIITOS!

  3. Mitäpä jos näistä niin kutsutuista orjista löytyykin loistava työntekijä yritykselle?Onko parempi lepää laakereillaan vai lähteä ihmisten pariin kehittämään ja aktivoimaan aivokapasiteettia?Mikä sitten olisi se parempi vaihtoehto? Miksi yrittäjiä mollataan,sieltäkin löytyy varmasti jokin aito kiinnostus hyvää tekijää kohtaan? Eikö 9€ lisäkorvaus työttömyyskorvaukseen ole vain hyvä asia? Ihmisen oma asenne ratkaisee. Tämä on tätä suomalaisten ajatusmaailmaa?Mistä tiedätte,ettei yrittäjä laittaisi lisäkoulutukseen ja saisi ihmistä jaloilleen?
   Mistä kumpuaa moinen negatiivisuus?
   Onko koskaan mikään hyvin?
   Ei miksi vaan miten?
   Kannatan,joskus on hyvä mennä oman mukavuusalueen ulkopuolelle.Kiitos olen ”puhunut”…ugh

   1. Onhan niitä rehellisiäkin yrittäjiä toki. Liian monella vaan ei ole aikomustakaan palkata ketään tänä päivänä, varsinkaan jos saa vielä hyvän korvauksen ilmaisista työntekijöistä. Joutaa potkia ajan myötä loputkin palkkaa nauttivat pellolle.

    Parempia vaihtoehtoja työttömälle: Touhu karenssittomaksi, kuka haluaa ilman palkkaa töitä tehdä niin menköön. 9e kulukorvaus ei riitä tänä päivänä mihinkään. Vapaaehtoistoimintaa harrastavan saatava harrastaa ilman pelkoa karenssista. Palkkatukea ”kuntouttavan” sijaan, ja jos yrittäjä sitten haluaa pitää hyvän työntekijän, niin palkatkoon sitten kokonaan omillaan.

    Eiköhän se oikea palkkatyö etuuksineen ole se paras lääke, nämä pakolliset leikkityöt vaan vituttaa. Nostas talouttakin kasvuun Suomessa, kun olisi ihmisellä rahaa kulutukseen/palveluihin.

    1. ”Kannatan,joskus on hyvä mennä oman mukavuusalueen ulkopuolelle.”

     Tuotas noin. Työtön elää enimmäkseen koko ajan epämukavuusalueella, sellaista ei ymmärrä ellei tiedä tai ole kokenut. Hämmästyttävän monet jaksavat ja kestävät tämän kivisen polun tallaamista, ilman että kuuppa kokonaan sekoaa tai syntyy tarvetta vetää koskenkorvaa aamusta iltaan.

     Jos mitä toivon, niin sitä että yleinen näkemys ja käsitys työttömän elämästä muuttuisi realistisemmaksi, muiden taholta. Tämä kun ei ole oloneuvoselämää tai lepotuolissa loikoilua. Ilman ansiotarkoitusta tehtävää työtä ja tekemistä on todella paljon.

     1. Oloneuvos (vart(ainen)ija) joka ottaa torkut veronmaksajien maksamien torkkupeikkojen alla kesken työpäivän ja saa siitä huomattavan suurta palkkaa.Ja työtön joka ei sitä torkkupeittoa saa, vaan joutuu tekemään orjatöinä eliitille töitä että he saavat nämä torkkupeitot.Oikeudenmukaista eiks vaan???!!!!

      1. Vartiainen tais ”yllättäen” ponkaista lyhyen matkan Kokoomukseen? Siinäpä on oikea työntekijän/työttömän puolestapuhuja :). Hankala keksiä tälle kaverille edes sopivaa adjektiiviä.

       1. Ei ole työttömän puolestajapuhuja :työttömäthän ovat rikkaruohoja hänen mielestään.Ehkä haluaa nyt dunloppia (rikkaruohomyrkkyä) tulla oikein ministeriön luvalla suihkuttamaan???Ja luultavasti kaikki sitä kannattaa,koska työttömät ovat roskakansaa….

       2. pitkäaikaistyötön
        7.3.2015, 17:52

        Demarien rivit on täynnä punaporvareita, joiden isoisä ehkä oli vielä aatteen mies, tai ovat muuten vaan ottaneet uranousun toivossa SDP:n puoluekirjan. Voisivat loputkin loikata Kokoomukseen totettamaan sisäistä minäänsä.

        1. No kuinkas monta sinne sitten jäis, taitais jäsenmäärä valitettavasti romahtaa (valitettavasti siksi, että soisin useammankin muistavan miksi ne isovanhemmat aikoinaan sosialidemokratian aatekseen valitsivat).

   2. Terhi Heino
    24.3.2015, 22:18

    Lieneekö ahneus? Työttömyyskorvaus,sossurahat+9 e päivä ei riitä.

    1. Jari Kähkönen
     24.3.2015, 23:28

     Kenen ahneus? Miten on selvitetty yleistystä tukevalla varmuudella, että työttömyysetuuden kanssa ei saa asumistukea mutta toimeentulotukea saa? Ja sitten sitä ylläpitokorvausta, mikä ei muuten useimmiten riitä sekä kuntouttavan työtoiminnan matkaan että kuntouttavan työtoiminnan ruokaankin. Ainoa, joka tässä mallissa jotain tienaa on se kuka saa omakseen kaikkien kuntoutettavien työtoiminnan tuoton. Että siitä sopii repiä, jos oikein kovasti repii niin sopii perustaa oma työpaja tms.

    2. Ahneus? Kenen ahneudesta mahdat puhua? Voisitko ystävällisesti tarkentaa?

     1. Kysymykseni oli Terhi Heinolle.
      Tämä 9euron kulukorvaus tai ylläpitokorvaus tai joskus sitä on kutsuttu myös leipärahaksi, hädintuskin riittää edes työmatkoihin.

      Työmarkkinatuki on nettona vähän yli 500 euroa, asumistuki ei kata asumiskuluja sataprosenttisesti ja toimeentulotukea ei likikään kaikki työttömät edes saa.

      Tuotto menee ihan muiden taskuihin, kuten Jari Kähkönen tuossa edellä sanoi.

      1. Jari Kähkönen
       25.3.2015, 01:16

       Just joo. Eikai Terhi Heino yritä väittää, että jonkun kuntouttava työtoiminta koostuu raiskaamisesta tai mahdollisuuden raiskata olevan jotenkin kuntouttavan työtoiminnan korvaustasoa oikeuttava tekijä? Toisaalta mahdollisesta väitteestä tuohtumistakin on pohdittava kahteen kertaan, kun reilut parikymmentä vuotta täyttävä alioikeusmalli ja syyttäjäkeskeinen prosessi saattaa hyvinkin lingota tuollaista pahaa aavistamatonta päin. Itse kutsun sitä oikeussalivittuiluksi, joku toinen voi kutsua sitä miksi haluaa, vaikka sitten kontradiktorisen periaatteen harjoittamiseksi käytännössä. Hävytöntä trollaamista keskenään mitenkään toisiinsa liittymättömien asioiden yhteensotkemisen kautta. Häpeä, Terhi Heino tai kuka ikinä sitten oletkaan, kun tuolla nimellä esiintyy.

       1. Terhi Heino
        25.3.2015, 15:47

        Roll over, ben dover!

        1. Terhi Heinon vinttikomerosta taisi sammua viimeinenkin valon lähde. Kannattaa kääntyä vinttilamppuasentajan puoleen, lähin terveysasema neuvoo kyllä.

 2. Tää on nähty jo monesti, hiukan eri nimillä: työharjoittelu, kuntouttava työtoiminta jne..itselläni on työpaikka, mutta ystävät ollu orjatöissä niin prismoissa kuin pörssiyhtiöissä. Reilua olisi, jos työtön saisi työmarkkinatuen PÄÄLLE sen 48e.

  1. Kaija Alanen
   3.3.2015, 17:59

   Kannatan!

   1. Hannele Korpela
    3.3.2015, 19:22

    Aika puusilmäistä kannattaa, jonain päivänä sinunkin työsi tekee tällainen työtön työkokeilija. Mutta älä sure, oltuasi tietyn ajan työttömänä, sinunkin vuorosi tulee, pääset ihan henk.koht. kannattamaan tätä järjestelyä, mitättömällä työmarkkinatuella + 9 euroa päivä korvauksella.

    1. Sulla tuntuu toi luetun ymmärtäminen olevan aika heikkoa. Yllä ei kannateta nykyistä mallia vaan jotain ihan muuta.

  2. Ai, palkattomassa työssä Prismoissa ja pörssiyhtiöissä ?

   Jos, tuollaiseen joutuu (ja kaikki on jo ulosotossa) kannattaa syödä ihan suoraan hyllystä ja kavereille kanssa. Ei mitään armoa tuollaiselle suurelle rahakorporaatiolle ja palkattoman työn teettäjille.

   Eli siinä mentäisiin tasan niitten samojen ”työelämän pelisääntöjen” mukaan joita palkattoman työn tekijöihinkin sovelletaan.

   Ei palkkaa – ei pelisääntöjä. Reilu meininki !

Kommentointi suljettu.