Hilpeää orjatyötä

– Pomppulinnoja, potkulautoja, pieni sählykenttä, hulavanteita, keppihevosia, trampoliini. Listaa Kaarinassa joka tiistai järjestettävän Mini Lasten lystikkään tarjonnasta voisi jatkaa vielä vähintäänkin toisella mokomalla puuhavälineitä. Lapsia tarjonta tuntuu miellyttävän, mikäli iloisista äänistä ja edestakaisin viipottavista pikkuihmisistä voi jotakin päätellä.

Näin aloitti Turun Sanomat lasten viikoittaisesta tapahtumasta kertovan juttunsa, joka oli otsikoitu työttömien mielekkääksi työllistämiseksi. Mistään työllistämisestä ei kuitenkaan ole kysymys, koska juttu kertoo selvin sanoin kyseessä olevan kuntouttava työtoiminta eli palkatta tehtävä työ:

– Mini Lasten lystikäs on Kaarinan kaupungin järjestämää maksutonta toimintaa alle kouluikäisille lapsille. Sen käytännön järjestelyistä huolehtii neljä kuntouttavassa työtoiminnassa olevaa pitkäaikaistyötöntä.

Tämäkään toimittaja ei ole perehtynyt aiheeseen yhtään. Hän on keskittynyt iloisen toiminnan kuvaamiseen, mutta ei ole kiinnostunut tippaakaan toimintaa pyörittävien työttömien asemasta. Toimittaja on kirjannut uskollisesti kansalaistoiminnan johtajan ja vt. palvelujohtajan sanat.

– Idea sai alkunsa, kun mietimme, miten saisimme lisää maksuttomia ja matalan kynnyksen toimintoja lapsiperheille. Halusimme järjestää liikuntapalvelun, koska lasten liikuntaharrastukset voivat olla kalliitakin, Kaarinan kansalaistoiminnan johtaja Tuuli Salospohja kertoo.

– Lisäksi halusimme antaa työttömille aidosti merkityksellistä työtä, joka hyödyttää kuntalaisia, Kaarinan vt. palvelujohtaja Katja Reiman lisää.

Kaarinan kaupunki on siis päättänyt tarjota maksuttomia toimintoja lapsiperheille ja käyttää toiminnan pyörittämiseen maksuttomia työntekijöitä. Palkatta työtä tekeviä työttömiä haluttiin auttaa tekemään merkityksellistä työtä. Sitä työtä ei kuitenkaan katsota niin merkitykselliseksi, että siitä kannattaisi maksaa palkkaa. Siitä maksetaan vain työmarkkinatuki ja yhdeksän euron päivittäinen korvaus. Työsopimusta ei ole eikä palkattomasta työstä kerry eläkettä eikä lomaoikeutta.

Itse hyvää palkkaa saavien virkamiesten mielikuvitus on rajaton, kun he pelastavat kuntataloutta ja kehittävät palveluja kuntalaisille. Nykyisin kaikki uusi tunnutaan teetettävän palkattomilla työntekijöillä, koska heitähän riittää. Kun sopivasti vielä puhutaan työllistämisestä, niin laiska toimittaja kuvittelee automaattisesti kyseessä olevan palkkatyö. Saahan hän itsekin työstään palkkaa, joten hänen mieleensä ei juolahda sellainen ajatus, että joku toinen joutuu tekemään omaa työtään palkatta ja tukien menettämisen uhalla.

Oikea toimittaja olisi osanut vähän kysellä. Kuka on vastuussa mahdollisista vahingoista? Kuka on kuntouttavassa työtoiminnassa olevien työnohjaaja ja missä hän on? Vai ovatko neljä kuntouttavassa työtoiminnassa olevaa paikalla ihan keskenään, ilman mitään lain edellyttämää työnohjausta?

Osaava toimittaja olisi myös saattanut lukea sosiaali- ja terveysministeriön ohjekirjeen, jossa sanotaan näin:

Kuntouttava työtoiminta ei ole tarkoitettu niille työttömille, jotka kykenisivät osallistumaan julkisiin työvoimapalveluihin tai työhön. Heidän kohdallaan aktivointisuunnitelmaan tulee sisältyä laissa ensisijaisiksi määriteltyjä julkisia työvoimapalveluita kuten esimerkiksi työkokeilua ja palkkatuettua työtä, ellei suora työllistyminen avoimille työmarkkinoille ole mahdollista. Kuntouttavalla työtoiminnalla ei saa korvata virkasuhteessa tai työsuhteessa tehtävää työtä.

Tämän mukaan noiden neljän toimintaa pyörittävän pitkäaikaistyöttömän on oltava sellaisia, jotka eivät kykene työhön tai julkisiin työvoimapalveluihin. Kuitenkin Kaarinan kaupunki jättää vilkkaat lapset heidän valvottavakseen ja vieläpä suunnittelee tämän toiminnan laajentamista.

Viis laista ja joutavista ohjekirjeistä. Tärkeintä on, että toiminta ei maksa mitään. Hilpeää orjatyövoimaa saadaan kutsumalla sopivia työttömiä laatimaan aktivointisuunnitelma.

 

Kommentit (49)
 1. Työmarkkinatuen edellytyksenä olevat aktivoinnit ovat ihan hyvä juttu. Monelle se on työelämään kytkevä ja kuntouttava kokemus, kun joutuu heräämään aamusella, vieläpä selvin päin ja olemaan hyödyksi johonkin. Yhteiskunnassa esim. kunnissa ja varsinkin kolmannella sektorilla löytyy paljon tekemätöntä työtä, jota ei voi tai edes kannata varsinaisena palkkatyönä teettää.

  1. pitkäaikaistyötön
   6.3.2015, 17:15

   Onko trolli kuullut vuorotöistä? Pitäisikö vuorotöissä olevankin herätä aina aamulla, jotta sinun ei tarvitisi olla kateellinen?

  2. Akateeminen, raitis työtön
   6.3.2015, 17:27

   Voi voi Kalevi. Taasko nauroivat sinut ulos suomi24.fi:ltä löylykauhajuttujen vuoksi?

   En oikein usko, että palkattoman työn pakkoteettäminen herättää sympatiaa täälläkään, vaikka oletkin jauhanut samaa mantraa jo toistakymmentä vuotta.

   Jos kuntien tekemätön työ noin huolettaa, voit toki ojentaa auttavan kätesi ja alkaa itse palkattomiin töihin ja kyyyyllä, se on vain asenteesta kiinni.

   Itse tarvitsen työstäni palkkaa, sillä minulla on mm. perhe elätettävänä.

  3. pitkäaikaistyötön
   6.3.2015, 18:08

   Alkoholisoituneilla aamu-unisilla työllisillä on pahoja traumoja. Pitäisikö meidän työttömien olla heistä huolissaan?

  4. Saku Timonen
   6.3.2015, 18:58

   Sähköpostiosoitteen mukaan olet taas se samainen Kaaleppi, joka on vuosikausia kiertänyt eri palstoilla haukkumassa työttömiä. Maksaako sinulle joku tuosta trollauksesta vai oletko vain jotenkin jälkeenjäänyt raukka?

   1. Voisiko mitenkään olla mahdollista, että tämän kaalepin kirjoitukset poistetaan armotta tästä blogista. Koska kyseinen taho/tahot tulee muuten saavuttamaan sen mitä ne haluaakin.

    Eli hänen kirjoituksiin käytetään aikaa, joka on aivan turhaa. Koska tämän tahon/tahojen tarkoitus ei ole millään muotoa keskustella asioista asiallisesti. Vaan lähinnä trollata ja pilata/vaientaa kaikki asiallinenkin keskustelu loputtomalla sontaryöpyllä pelkällä copypaste-menetelmällä ja tarinoiden variaatiolla. Pyrkien lopulta tuhoamaan tämäkin blogi. Aivan kuten on tuhonnut keskustelun esim. Suomi24:llä.

    1. Toinen näkökulma:
     Omalla tavallaan hyvä, että ovat täällä esillä, niin löytyvät myös hakukoneilla vasta-argumentteineen ja paljastuksineen.
     Mikäli kaikki poistettaisiin tai Saku ei edes alunperin päästäisi esille, niin tämä näkökulma jäisi tyystin pois esiltä ja yleisestä tietoisuudesta.
     Suomi24:n laareista kun on lähes turha yrittää etsiä ne ketjut, missä trollien keksimät asiat on oiottu ja selvitetty mallilleen.

  5. Ihan hyvä että ollaan huolissaan siitä että herään 12 jälkeen hieman krapulaisena. Kiitos suomi 2015-

  6. Sanon sinulle ”Kalervo” (=tod. näk. maksettu propagandan levittäjä) nyt ihan suoraan, että painu hevon vittuun täältä suoltamasta ripulipaskaasi. Välitä nämä terveiset myös esimiehillesi.

  7. Työhönpotkija,joka nauttii ihmisten (työttömätkin ovat ihmisiä ei ainakaan perustuslakia ole siltä osin muutettu vaikka muut niin haluavatkin? tai on koska työttömistä tehdään orjia vaikka perustuslaki kieltää sen)oletko ehkä yksi niistä joka hyötyy näistä orjatöistä??? Nähtävästi olet.Omatuntosi on puhdas???Autathan työttömiä tekemään itsellesi hyvän tilin?

  8. Raija Aittoniemi
   7.3.2015, 10:10

   Tuo oli varsin rumasti ja halventavasti sanottu sinulta!
   ”kun joutuu heräämään aamusella, vieläpä selvin päin ja olemaan hyödyksi johonkin.”
   Mutta et ole yksin mielipiteinesi, kaltaisiasi on paljon. Mikä onkaan mukavampaa kuin halveksunta jotain kohtaan. Mutta myös teillä on oma halveksijaryhmä joiden mielestä työ jota teette ei ole minkään arvoista! Miettikää sitä totuutta!

  9. ”…tekemätöntä työtä,jota ei voi tai edes kannata varsinaisena palkkatyönä teettää”????Vanhusten hoitoa,sairaiden hoitoa mitä vielä ei kannata tehdä,lapsia ei kannata opettaa ei ainakaan niin että siitä opettaja saisi palkkaa koska suurimmasta osasta heistä tulee kummiskin työttömiä?????Tekemätöntä työtä ilman palkkaa kannattaa siis teettää työttömillä vai?Arkadianmäellä tehdään paljon tekemätöntä työtä mistä ei kannattaisi maksaa palkkaa!!!

  10. Kaisa Varonen os. Borg
   8.3.2015, 01:34

   Suomessa on 250 000 työssäkäyvää alkoholistia.

   1. pitkäaikaistyötön
    8.3.2015, 02:20

    He heräävät aamusella selvin päin hyödyttämään jotain. Kaikesta päätellen vetävät kännin työaikana, ehkä jopa työnantajan laskuun.

  11. Kalervolla ei taida olla työn lisäksi omaa elämää, menoja, sosiaalisia suhteita tai harrastuksia. Jos joutuisit työttömäksi, taitaisit juuri sinä olla se, joka työttömänä nukkuu iltakolmeen ja ryyppää kunnon kännit päivittäin?!

 2. pitkäaikaistyötön
  6.3.2015, 17:12

  ”Vaikka Mini Lasten lystikkäässä on joka kerta paikalla neljä ohjaajaa, se ei ole ilmainen lapsiparkki, vaan vanhempien tulee itse valvoa lapsiaan.”
  Siinä on vastaus siihen, miten vastuukysymykset on periaatteessa ratkaistu. Salaisuudeksi jää mitä ne ”käytännön järjestelyt” ovat, joista työttömien pitäisi vastata. Mikä voisi olla sitä jotain ”aidosti merkityksellistä”? Siivous ja lelujen järjestäminen? Jotain niiden työttömien on siellä tarkoitus tehdä, mutta jutun perusteella ei vaan käy ilmi että mitä.

  http://www.kaarina.fi/lapset_ja_nuoret/lapset/lasten_liikunta/fi_FI/lasten_lystikas/
  Kunnan tiedotuksen perusteella toiminta on valvottua. Uutisen perusteella valvonnasta vastaavat vanhemmat itse.

  ”Lystikäs-tapahtuman aikana osallistuva urheiluseura pitää kahviota, josta voi ostaa pientä purtavaa”
  Onko ne työttömät urheiluseuran palkattomia myyjiä?

  Työttömien onneksi toimintaa on vain kahtena päivä kuukaudessa.

  http://www.kaarina.fi/liikunta_ja_ulkoilu/laste_ja_nuorten/fi_FI/saannot_lystikas/
  ”Toiminta on valvottua, ei ohjattua. ”
  Öö, tota noin, miksi niitä työttömiä sitten kutsutaan ohjaajiksi? Tosin, ei ne voi olla valvojiakaan, kun vanhempien velvollisuus on valvoa.

  ”Toimintaan ei voi osallistua ilman huoltajaa. Lapsia ei saa tapahtuman aikana jättää yksin/keskenään”

  Juu, semmosta ”työllistämistä”. Kaikki on taas niin loppuun asti mietittyä 🙂

  1. ”Salaisuudeksi jää mitä ne ”käytännön järjestelyt” ovat, joista työttömien pitäisi vastata. Mikä voisi olla sitä jotain ”aidosti merkityksellistä”? Siivous ja lelujen järjestäminen?”

   Vanhemmat ovat vastuussa lapsistaan näissä tapahtumissa.

   Lähinnä nämä kuntoutettavat nimenomaan avaavat paikan, roudaavat lelut, järjestelevät ja siivoavat.
   Se, mikä tekee siitä merkityksellistä on suuri kysymysmerkki.. ehkä se, että kokee tekevänsä ikäänkuin vapaaehtoista työtä perheiden hyväksi.

   Todennäköisesti kohtalaisen nuoria työttömiä, joille on markkinoitu ilmainen orjatyö ikäänkuin hyväntekeväisyyden ja lasten nimessä.

   Hymyssä suin.

   1. Kaisa Varonen os. Borg
    8.3.2015, 01:32

    Oletko ollut joskus lapsiparkissa töissä? minä olen, kylläkin työntekijänä, en palkattomana. Joka tapauksessa, se, että vanhemmat vastaavat lapsestaan eivät mitenkään poista lasten valvonta-ja kasvatusvelvollisuutta. Eri kodeissa on erilaiset kasvatuskäsitykset. Toiset vanhemmat eivät ole opettaneet rajoja lapsilleen, toiset taas ovat ankaria. Konfliktitilanteessa toinen vanhempi tykkää, ettei hän voi suosia omaansa, on ankara omalleen ja suosii vierasta lasta. Toinen vanhempi taas on sitä mietä, ettei meidän kullnmuru koskaan tee mitään pahaa, syy on toisessa lapsessa. Parkin vetäjien on tehtävä yhteiset säännöt ja huolehdittava tasapuolisuudesta ja oikeudenmukaisuudesta. Juridisesti voi vastuu tuolla lapsiparkissa olla vanhemmilla, mutta se ei sen tyän vaativuutta poista. Temppuvälineillä voi myös herkästi syntyä onnettomuuksia. Vaativaa työtä se on.

    1. Olen itse ollut lapseni kanssa usein noissa lasten tapahtumissa ja ainakin niissä vastuu on ollut selkeästi vanhemmilla (lapsiakin siellä on ollut niin paljon yli 100, ettei kenelläkään muulla olisi ollut edes mitään mahdollisuutta valvoa heitä) ja siitä kyllä tiedotettiin.

     Työntekijät (?) siellä lähinnä järjestelivät leluja ja siivosivat lopuksi paikan. Ei heitä muuten pahemmin näkynyt. En tiedä miten Kaarinassa toimii.

Kommentointi suljettu.