Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kyynistä rahastusta

– Nämä ylilaudan pikkutrollit spämmää tätä paraikaa koko netin…eli joka puolelle. Pienillä ärsykkeillä kuten isojen alkukirjainten käytöllä otsikon joka sanassa yms yms on hurja vaikutus… Juu, kovat etsivät on ollut asialla, tosin muutamalla asiavirheellä maustettuna…En lähde oikomaan ollenkaan, koska tässä tapauksessa any publicity is good publicity.

Näin luonnehtii Facebookissa Mitä Vittua-verkkojulkaisun domainin haltija, Espanjassa asuva suomalainen liikemies Ilja Janitskin omaa julkaisuaan. Hän tietää juttujen olevan rasismia, kunnianloukkauksia ja sekavaa foliohattuilua, mutta hän ei piittaa siitä. Hänellä ei ole pienintäkään aikomusta harjoittaa journalismia. Hänen tarkoituksensa on vain kerätä mainostuloja itselleen.

mv janitski

Tässä rahankeräyksessä häntä avustavat auliisti netin omatekoiset salapoliisit, nettietsivät, salaliittoteoreetikot, rasitit ja foliohatut. Julkaisulla ei ole lainkaan toimitusta tai moderointia, vaan kuka tahansa saa kirjoittaa sinne mitä tahansa nimettömänä. Kukaan ei vastaa edes omista jutuistaan, joiden kirjoittajaa ei koskaan mainita nimeltä. Ja rahaahan tulee, rehvastelee Janitskin.

mv janitski 2

Hyvin menee. Amatöörit kirjoittavat ilmaiseksi riemuissaan siitä, että saavat kuvitella olevansa toimittajia. Janitskin nauraa heille ja kaikille lukijoille avoimesti päin naamaa.

mv janitski 6

Janitskin suorastaan pilkkaa näitä ”toimittajiaan”, jotka uudesta asemastaan ylpeinä päivystävät käräjäoikeuksissa kuvaamassa maahanmuuttajia. Hänellä on suunnattoman hauskaa.

mv janitski 8

Sissimarkkinointi toimii omalla painollaan ja kaikki julkisuus kilisyttää kassakonetta lisää.

mv janitski 4

Toiminta kannattaa niin hyvin, että Janitskin suunnittelee sen kasvattamista ja työntekijöiden hankkimista Espanjaan. Palkkaa hän ei tietenkään aio maksaa, koska tarkoitus on kerätä rahaa vain hänelle itselleen. Työntekijät otetaan suomalaisten veronmaksajien kustannuksella.

mv janitski 5

Näin kyynistä rahastusta näkee harvoin. Sen onnistuminen yli odotusten kertoo selvää kieltään ihmisten typeryydestä, hyväuskoisuudesta ja medialukutaidottomuudesta. Jokainen klikkaus tuottaa Janitskinille mainostuloja rahoittamaan hänen luksuselämäänsä ja saa hänet nauramaan lisää ihmisten hölmöydelle.

En minä Janitskinia moralisoi. Hän on liikemies, joka haluaa ansaita rahaa vaikka sitten avoimella rasismilla ja kunnianloukkauksilla. Minkäs sille mahtaa, että hyväuskoisia hölmöjä riittää keräämään hänelle rahaa. Rahaa kerää jokainen julkaisua sosiaalisessa mediassa jakava pikkurasisti, joka hihkuu sananvapaudesta ja Totuuden julistamisen ilosta. Joku tulee päätymään oikeuteen pahimmista ylilyönneistä.

Veikkaan kuitenkin, että leivättömän pöydän ääressä seisovat ne kaikkein hölmöimmät ”toimittajat”. Janitskin jatkaa nauramistaan Espanjan auringon alla.