Nettiraivo ja itsetunto

– Massat kritiikittömästi uskovat, mitä jossakin yksittäisessä somepostauksessa sanotaan milloin mistäkin asiasta, ja säntäävät kiihkomielisesti jakamaan postausta ja vaatimaan päitä vadille.

Näin sanoi äidinkielenopettaja “Irma Taavitsainen” tehtyään sosiaalisessa mediassa ihmiskokeen. Hän kuvasi tavaratalon herkkuosastolta ostamansa valmisruokapakkauksen ja väitti sen olevan kotipalvelun hänen iäkkäälle äidilleen toimittama yli seitsemän euron ruoka-annos.

ruoka-annos

Nettikansa pillastui ja kuva sai hetkessä yli 10 000 raivoisien kommenttien saattelemaa jakoa. Kansa oli valmis pakkosyöttämään tätä sotkua kansanedustajille ja virkamiehille sekä tietysti kauhisteltiin kaikkien rahojen syytämistä maahanmuuttajille, jolloin vanhukset joutuvat kärsimään.

Tämä oli hyvä ihmiskoe siinäkin mielessä, että “Irman” Fb-profiili kuulemma kaadettiin tänään. Näiden soihduin ja talikoin varustautuneiden raivoajien itsetunto on niin heikko, että he ovat valmiit lynkkaamaan ensimmäisen, joka sanoo “aprillia”.

Heidän kanttinsa ei kestä tunnustaa, että tulipas mentyä halpaan ja sattuuhan sitä. Ei, he sulkevat silmänsä, puolustelevat valheellista uutista ja vaientavat todenpuhujan. Näin toimivat erityisesti netin roskajulkaisu MV:n (entinen Mitä Vittua?) fanit.

MV on onnistunut saamaan lukijoikseen netin kritiikittömimmät käyttäjät, jotka ovat valmiit puolustamaan vaikka väkivalloin MV:n “uutisia”. Julkaisun ei tarvitse itse korjata virheitään eikä selitellä, koska netin mölisijät pitävät huolen puolustamisesta.

Korkeintaan MV kertoo ivallisen tarinan julkaisun arvostelijasta ja antaa näin ymmärtää, että tuon kimppuun voi sitten käydä. Näin teki MV tuon oman juttuni jälkeen. Julkaisu nimesi turkulaisen kunnallispoliitikon ja minut MV:n halpamaisiksi arvostelijoiksi ihan kuvien kanssa:

mv mikko ja mä 1mv miko ja mä 2

Luottamushenkilöt eivät ole virkamiehiä, mutta se on sivuseikka. Julkaisun idea on pelkkä kostonhimo ja arvostelijoiden suun tukkiminen.

Se kertoo paljon näiden sananvapaussankareiden sananvapauskäsityksestä: Me sanomme mitä haluamme, mutta te pidätte turpanne kiinni. En tiedä onko MV saanut lukijoiltaan niitä likaisia yksityiskohtia. Ei niitä tarvitakaan, koska postia on tullut jo muutenkin. Palautteessa näyttelee pesäpallomailan luova käyttö merkittävää osaa.

Nämä fanit toimivat ainakin Fb:ssä usealla eri vihasivulla ylläpitäjinä. Avoimen fasistinen sivu Poliittisen korrektiuden parhaat julkaisi tavanomaisten univormupukuisten miesten ja vähäpukeisten naisten kuvien lisäksi myös MV:n “uutisen” erään toimittajan maanpaosta. Tämä toimittaja kuvasi itsenäisyyspäivänä järjestettyä äärioikeiston soihtukulkuetta ja maanpakouutisen mukaan lähti karkuun useita mm. laittomasta henkilörekisteristä tehtyjä rikosilmoituksia. Kun kävin kertomassa, että Helsingin poliisin mukaan toimittaja ei ole tutkittavana mistään rikoksesta, niin kommenttini poistettiin ja minut estettiin sivulta ivallisella saatteella. Itse “uutinen” on siellä vieläkin.

Oikea totuus ei kelpaa ja sen puhuja poistetaan. Siteeraan vielä “Irma Taavitsaista”:

– On pelottavaa, miten helposti ihmiset saa somessa vannomaan juuri sitä mitä pyydetään. Yhtä helposti tuon joukon saisi sopivasti sanansa asettelemalla ja tarkoitushakuisella kuvalla vastustamaan jotain kansanryhmää.

Niin saa, Irma hyvä. Se on jo saatu vastustamaan kansanryhmiä ja jopa tavallisia yksittäisiä kansalaisia. Väkivallan puhkeaminen on vain ajan kysymys.

Kommentit (41)
 1. Kylläpä kyllä
  1.4.2015, 20:46

  Arvelen kuitenkin, että Irman kaatoi Stockmann, jonka strategiaan ei kuulu tämmöinen markkinointi. Hullut päivät on tarkasti suunniteltu ja huolellisesti myyty.

  Surullista odotettavissa olevassa kapinoinnissa on se, että köyhä vie leivänpalan toisen köyhän suusta samalla, kun vauras vaihtaa teeveessä kanavaa ja lautasella juustolajiketta.

  1. Älä nyt naurata. Stockmann ei liity asiaan millään tavalla ja vaikka liittyisikin niin eivät he ikinä rupeaisi tuollaisiin vastatoimiin.

   1. Kylläpä kyllä
    2.4.2015, 10:57

    Et vissiin huomannut, että yli kymmenentuhatta arvostelukyvytöntä fb-lammasta riehui palveluntarjoajalle tärkeän mainostajan tuotteen kimpussa. Ja maalitaulu oli helppo kun oli tunnustautunut feikki.

    Ei tainnut “Sakari von Timonen” pudota muutamassa tunnissa. Tunnettu tamperelainen kirpparikauppias “Leon Degrellekin” istuu Facebookissa kuin tatti.

 2. Jani Salomaa
  1.4.2015, 22:17

  Tämä tapaus näin…

  Mielestäni kuitenkin todella väärä kohta tehdä tämä “Ihmiskoe” koska asia on vakava ja saattaa oikeat postaukset ja kuvat nyttemmin kyseenalaisiksi monien kohdalla jota pidän todella todella ikävänä!

  Mutta oletko sinä Sakari tutustunut ihan oikeasti vanhuksille kotiin jaettaviin annoksiin? Saati oloihin yleensä?
  Eli jalkautunut tutkimaan asiaa?

  Varsinkin kunnissa ja kaupungeissa joissa on ankarat säästökuurit surkean taloustilanteen takia. vaikkakin rahaa on yllinkyllin levitettäväksi mitä tarpeettomimpiin hankkeisiin. On vähäosaisten olot ja kohtelu todella hirvittävää!

  Jakaisin sinulle tähän kuvia ihan oikeista “annoksista”, mutta valitettavasti nämä ovat kuvattu yksityishenkilöiden kodeissa ja tiloissa, ja siinä tulee tietyt pykälät vastaan.

  Siksi tyydynkin vain kysymään, oletko tutustunut millaista moskaa erinäisissä kunnissa ja kaupungeissa vanhuksille jaetaan, ja miten ravinne ja kaloriköyhiä ne ovat. Puhumattakaan annoksen koon kertakaikkisesta riittämättömyydestä vaikka moskaa onkin. Sama koskee kotinsa vankeina sairastavia ihmisiä.

  Tiedoksi nyt niille jotka yrittävät lähteä (ja varmasti myös lähtevät, voisin useita nimetä suoralta kädeltä) tästä retostelemaan kun tänne omin nimineni kommentoin ja kyselen.
  Etten puhu nyt Salosta näissä esimerkeissäni, joskin täällä on äärettömästi parannettavaa vanhusten oloille, ja joiden puolesta jopa “raivoisasti” taistelen monilla sektoreilla sekä osallistun monenlaisiin vapaaehtoistoiminnan muotoihin, vanhusten. vammaisten. sekä lapsiperheiden ja muiden tässä yhteiskunnassa heikoille jäävien ja pitkälle alle köyhyysrajojen alle pudonneiden avuksi ja puolesta.

  En näistä asioista joita teen metelöi koska en keräile pisteitä (ja sellaiseksihan se otettaisiin). Ja tietyt henkilöt tulevat ottamaankin, siitä vaan!

  Toimisin ja olen toiminut jo ennen näissä vapaaehtois yms. asioissa ennenkuin edes kunnallispolitiikkaan pääsin mukaan vaikuttamaan. Mm. Sosiaali- ja terveyslautakunnassa ja useammassa lautakunnan alaisessa jaostossa sekä valtuustossa aina kun olen valtuutetun asemassa paikalla (koska olen “vain” ensimmäinen varavaltuutettu eli en siis kokoaikainen).

  Tulen jatkamaan toimintaa vaikken edes asettuisi seuraavissa kuntavaaleissa ehdolle ja näin en enää toimisi luottamushenkilö toimissa enää ensi kaudella.

  Vanhuksien asema kuten vammaistenkin asiat ovat siinä mielessä kurjimmassa tilassa, koska hyvin usein he eivät ole kykeneväisiä vaatimaan heille kuuluvia palveluita sekä tukia (joko ei ole omaisia tai he eivät yksinkertaisesti välitä).
  Lapsiperheissä taas ei useasti enää yksinkertaisesti jakseta taistella omien oikeuksien, tukien ja saatavilla olevan laindäädöllisen apujen suhteen, valtavan byrokratian ja jopa vastustuksen yms. takia kun arjessa riittää painetta ja eloonjäämis taistelua jo muutoinkin paljon yli sietokyvyn!

  Emmekä saa missään nimessä unohtaa työttömien. pitkäaikaistyöttömien ja orjatyöhön pakotettujen “kuntouttavaan” työtoimintaan pakotettujen oloja ja asemaa. joihin Sakari onkin viime ajat panostanut ihailtavalla intohimolla, siitä useita hatunnostoja Salosta käsin 🙂

  Puhumattakaan omaishoitajien arvokkaampaakin arvokkaammastakin työstä joka säästää yli 2mrd euroa per vuosi valtiolta, ja jota valtiovalta ei arvosta mitenkään, teoreettisesti tuossa säästössä olisi varaa parantaa omaishoitajien asemaa ihan vaikka tuo 1,99mrd euroa ja silti valtiolle jäisi “voittoa”.

  Sen takia yhteiskunnan eli meidän yksilöiden Suomen kansalaisten ON aktivoiduttuva ja kaikki kenellä halua on ja viitsivät aktivoitua alkaisivat toimimaan meidän kansamme heikko osaisten puolesta, kukaan muu sitä ei tee kuin me. Suomen kansalaiset itse.

  Valtiovalta sitä ei ainakaan tee. päinvastoin vievät vähäosaisilta viimeisetkin koska he ovat “helppo” kohde viedä kaikki jotta voidaan lapata rahaa idioottimasuuksiin, valtiovaltahan hirvittävillä asetuksillaan ja leikkausmääräyksillä sitovat virkamiehet tottelemaan, muuten on avit yms kimpussa uhkasakkoineen, jolleivät virkamiehet olisikaan valmiita kuristamaan kuoliaaksi vähäosaisia!

  Jollemme me “tavan” kansalaiset aktivoidu niin konkreettisella avulla kuin äänestämällä nämä “roistot” pois arkadian mäeltä. jatkuu aivan sama meno kaupungeissa ja kunnissa joissa tilanne on surkea (kiitos valtion jatkuvien leikkauksien joita kuristamiseksikin kutsun) monin paikoin ja vähäosaiset vain lakaistaan maton alle piiloon kuten roskat ja käsitellään “kustannuksia aiheuttavina epätoivottuina tapauksina”.

  En edes karrigoi kommentissani. vaan olen tätä kurjuutta ja yksinjättämistä niin paljon tässä maassa nähnyt!

  -Jani-

  Ps. kirjoitusvirheitä ja yhdyssana virheitä kommenttini vilisee. se on sivuseikka tosin näihinkin tulevat eräät “yksilöt” puuttumaan kiinnittämättä sisältöön tai pointteihin mitään huomiota!
  En ole kirjoittaja miehiä vaan käytän sen ajan konkreettisiin toimiin.

  1. Saku Timonen
   2.4.2015, 07:22

   Kiitos asiallisesta kommentista, jossa toit esille todella tärkeitä asioita. Itse olen jonkin verran tutustunut kotipalveluihin ihan vain omassa kunnassa kunnanhallituksen edustajana sosiaali- ja terveyslautakunnassa sekä myös ihan käytännön tasolla muutaman lähisukulaisen elämäntilanteen takia. Korjattavaa löytyy kaikkialta ja siksi nostan hattua aktiiviselle toiminnallesi. Oikeastaan jokaisen luottamushenkilön pitäisi sinun tavallasi keskittyä yleispolitiikan lisäksi johonkin tärkeäksi kokemaansa osa-alueeseen. Itse olen profiloitunut työttömien ja toimeentulotukiasiakkaiden aseman parantamiseen ja erityisesi palkattoman työn vastustamiseen. Tiedon lisääminen on yksi tärkeimpiä vaikuttamiskeinoja ja sitä olen jo viisi vuotta tässä blogissani ja nyt yli kaksi vuotta myös luottamushenkilönä tehnyt.

   Tuo sosiaalisessa mediassa tehty “ihmiskoe” kertoo hyvin sosiaalisen median vaaroista, mutta sen aihe nostaa esille myös vanhustenhoidon ongelmia, joista kommentissasi hyvin kerrot.

  2. Pakko tähän väliin linkittää vähän vanhempi juttu eräästä omaishoitajatapauksesta, jolla oli kuitenkin olosuhteisiin nähden onnellinen loppu (henkilö sai tarvitsemansa hoitopaikan):

   http://oikeusjakohtuus.blogspot.fi/2014/08/lukijan-artikkeli-erotkaa-ajoissa.html

   Ihan vaan jos joku meinaa kommentoida tyyliin “No ei omaishoitajaksi ole pakko ryhtyä, jos ei halua!”

   1. “saattaa oikeat postaukset ja kuvat nyttemmin kyseenalaisiksi monien kohdalla jota pidän todella todella ikävänä!” sanot tän niinkun kriittisyys netistä löytyneisiin täysin lähteettömiin väitteisiin olisi huono asia. En osaa nähdä miksi kellekkään olisi haittaa mediakriittisyyden kasvusta. Paitsi tietty MV:lle

    1. Kannattaa olla kriittinen myös Sakarin blogikirjoituksille.
     Hän puhuu monesti kuulopuheista joiden faktapohjaisuus jää lukijan arvattavaksi.

Kommentointi suljettu.