Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Nettiraivo ja itsetunto

– Massat kritiikittömästi uskovat, mitä jossakin yksittäisessä somepostauksessa sanotaan milloin mistäkin asiasta, ja säntäävät kiihkomielisesti jakamaan postausta ja vaatimaan päitä vadille.

Näin sanoi äidinkielenopettaja ”Irma Taavitsainen” tehtyään sosiaalisessa mediassa ihmiskokeen. Hän kuvasi tavaratalon herkkuosastolta ostamansa valmisruokapakkauksen ja väitti sen olevan kotipalvelun hänen iäkkäälle äidilleen toimittama yli seitsemän euron ruoka-annos.

ruoka-annos

Nettikansa pillastui ja kuva sai hetkessä yli 10 000 raivoisien kommenttien saattelemaa jakoa. Kansa oli valmis pakkosyöttämään tätä sotkua kansanedustajille ja virkamiehille sekä tietysti kauhisteltiin kaikkien rahojen syytämistä maahanmuuttajille, jolloin vanhukset joutuvat kärsimään.

Tämä oli hyvä ihmiskoe siinäkin mielessä, että ”Irman” Fb-profiili kuulemma kaadettiin tänään. Näiden soihduin ja talikoin varustautuneiden raivoajien itsetunto on niin heikko, että he ovat valmiit lynkkaamaan ensimmäisen, joka sanoo ”aprillia”.

Heidän kanttinsa ei kestä tunnustaa, että tulipas mentyä halpaan ja sattuuhan sitä. Ei, he sulkevat silmänsä, puolustelevat valheellista uutista ja vaientavat todenpuhujan. Näin toimivat erityisesti netin roskajulkaisu MV:n (entinen Mitä Vittua?) fanit.

MV on onnistunut saamaan lukijoikseen netin kritiikittömimmät käyttäjät, jotka ovat valmiit puolustamaan vaikka väkivalloin MV:n ”uutisia”. Julkaisun ei tarvitse itse korjata virheitään eikä selitellä, koska netin mölisijät pitävät huolen puolustamisesta.

Korkeintaan MV kertoo ivallisen tarinan julkaisun arvostelijasta ja antaa näin ymmärtää, että tuon kimppuun voi sitten käydä. Näin teki MV tuon oman juttuni jälkeen. Julkaisu nimesi turkulaisen kunnallispoliitikon ja minut MV:n halpamaisiksi arvostelijoiksi ihan kuvien kanssa:

mv mikko ja mä 1mv miko ja mä 2

Luottamushenkilöt eivät ole virkamiehiä, mutta se on sivuseikka. Julkaisun idea on pelkkä kostonhimo ja arvostelijoiden suun tukkiminen.

Se kertoo paljon näiden sananvapaussankareiden sananvapauskäsityksestä: Me sanomme mitä haluamme, mutta te pidätte turpanne kiinni. En tiedä onko MV saanut lukijoiltaan niitä likaisia yksityiskohtia. Ei niitä tarvitakaan, koska postia on tullut jo muutenkin. Palautteessa näyttelee pesäpallomailan luova käyttö merkittävää osaa.

Nämä fanit toimivat ainakin Fb:ssä usealla eri vihasivulla ylläpitäjinä. Avoimen fasistinen sivu Poliittisen korrektiuden parhaat julkaisi tavanomaisten univormupukuisten miesten ja vähäpukeisten naisten kuvien lisäksi myös MV:n ”uutisen” erään toimittajan maanpaosta. Tämä toimittaja kuvasi itsenäisyyspäivänä järjestettyä äärioikeiston soihtukulkuetta ja maanpakouutisen mukaan lähti karkuun useita mm. laittomasta henkilörekisteristä tehtyjä rikosilmoituksia. Kun kävin kertomassa, että Helsingin poliisin mukaan toimittaja ei ole tutkittavana mistään rikoksesta, niin kommenttini poistettiin ja minut estettiin sivulta ivallisella saatteella. Itse ”uutinen” on siellä vieläkin.

Oikea totuus ei kelpaa ja sen puhuja poistetaan. Siteeraan vielä ”Irma Taavitsaista”:

– On pelottavaa, miten helposti ihmiset saa somessa vannomaan juuri sitä mitä pyydetään. Yhtä helposti tuon joukon saisi sopivasti sanansa asettelemalla ja tarkoitushakuisella kuvalla vastustamaan jotain kansanryhmää.

Niin saa, Irma hyvä. Se on jo saatu vastustamaan kansanryhmiä ja jopa tavallisia yksittäisiä kansalaisia. Väkivallan puhkeaminen on vain ajan kysymys.