Pilkkeitä orjatyönä

Kaksi kuukautta sitten kerroin Ylivieskan kaupungin uudesta ns. työllistämisprojektista. Kaupunki palkkasi projektipäällikön ja kaksi ohjaajaa teettämään palkattomalla työvoimalla polttopuita myyntiin. Työ oli tarkoitus teettää kuntouttavana työtoimintana ja työkokeiluna.

Nyt kaupunki ilmoittaa myyvänsä polttopuita valmiiksi kotiin kuljetettuna, kuten luvattu oli. puita

Hinta näkyy olevan poikkeuksellisen edullinen, kun sitä vertaa vaikkapa halkoliiteri.comista löytyviin saman alueen yksityisiin puukauppiaisiin. Tässä vielä vertailukuva

puita 2

Kaupunki siis myy palkattomalla työvoimalla teettämiään kuivia koivupilkkeitä 36 eurolla heittokuutiolta, kun saman alueen yrittäjillä hinta on noin 20 euroa enemmän. Näin kannattaa tehdä, koska kaikki saatu raha on puhdasta voittoa. Se olisi voittoa sittenkin, vaikka kaupunki antaisi puut ilmaiseksi. Jokainen pilkkeiden tekijä säästää kaupungin maksuosuuden työmarkkinatuestaan ja tuo lisäksi kaupungin kassaan 10,09 euroa päivässä työllistämiskorvausta. Itse hän saa työmarkkinatuen ja yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen.

Palautetaanpa mieleen mitä sosiaali- ja terveysministeriön ohjekirje 31.12. 2014 sanoo asiasta:

Kuntouttavaa työtoimintaa ei saa hankkia yritykseltä. Tällä pyritään siihen, että kuntouttavan työtoiminnan asiakkaiden työpanosta ei käytetä taloudellisen voiton tuottamiseen. Myös yhdistys tai säätiö voidaan katsoa yritykseksi, jos se harjoittaa elinkeinotoimintaa. Sama pätee avoimilla markkinoilla toimiviin liikelaitoksiin.

Nyt kaupunki käyttää selvästi näiden sosiaalipalvelun asiakkaiden työpanosta voiton tuottamiseen ja rikkoo samalla julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta säädetyn lain 4 luvun 7 §:n 2 momentin 2-kohtaa:

Henkilöasiakasta ei ohjata työkokeiluun, jos: 2) työkokeilusta aiheutuisi sen järjestäjälle sellaista etua, joka vääristäisi yritysten tai yksityisten elinkeinonharjoittajien välistä kilpailua.

Tämä lainkohta tarkoittaa työkokeiluun osallistuvia, mutta yleislakiin sisältyvänä se pätee myös erityislakina säädettyyn lakiin kuntouttavasta työtoiminnasta. Paikalliset polttopuunmyyjät voisivat nostaa kaupunkia vastaan kanteen kilpailun vääristämisestä markkinaoikeudessa.

Myydessään polttopuita kaupunki toimii selkeästi markkinoilla kilpailutilanteessa eikä kukaan voi kilpailla palkattomia työntekijöitä käyttävän kanssa. Lisäksi asiasta voisi kuka tahansa tehdä kantelun aluehallintovirastoon.

Lienette joskus tehneet polttopuita ja tiedätte, että kyllä se työstä käy klapikoneellakin. Ylivieskassa sitä tekevät sellaiset henkilöt, jotka STM:n mukaan eivät kykene osallistumaan työhön tai edes julkisiin työvoimapalveluihin:

Kuntouttavan työtoiminnan tavoitteena tulee olla asiakkaiden työ- ja toimintakyvyn parantaminen siten, että he voisivat osallistua julkisiin työvoimapalveluihin tai työhön. Kuntouttava työtoiminta ei ole tarkoitettu niille työttömille, jotka kykenisivät osallistumaan julkisiin työvoimapalveluihin tai työhön.

Nämä polttopuut pitäisi varustaa varoitusmerkinnällä: Pilkottu orjatyövoimalla.

Kommentit (45)
 1. osa-aika työläinen
  10.4.2015, 23:01

  Orjatyö on suhteellinen käsite, koska nuo Suomenkin ratifioimat Orjatyö kiellon lauselmat, jättää työttömälle mahdollisuuden jättäytyä pois orjakontrahdeista, tosin omalla kustannuksellaan, poikkeuksia on mm, puhellessani romaanivähemmistömme kanssa, olen (en niinkään yllätyksekseni) saanut kuulla heistä suurimman osan olevan työkyvyttömyys eläkkeellä, (no eipä heitä koskaan näy jonottamassa työvoimatoimistossakaan), millä ihmeen konstilla me valtaväestön edustajat voitaisiin saada samanlainen status, että suoraan peruskoulun jälkeen voisimme omasta halustamme päästä yhteiskunnan veronmaksajien elätiksi ihan noin vaan? Suomessa valtaväestö on omalle vähemmistökulttuurillemme suonut hiljaisesti hyväksyen tuon etuoikeuden (vai pitäisikö sanoa ”häpeän”), olemmeko rasisteja menetellessämme näin?
  Emmekö voisi ostaa vaikka polttopuita näiltä yhteiskunnasta syrjäytyneiltä/syrjäyteyiltä jos he alkaisivan halkokauppiaiksi?
  Onhan heitä nähty monien huvipaikkojen esiintyjinä ja suosittuja ovatkin.

 2. Mietityttää, että minne nuo rahat jotka kaupunki saa työstä jota ei sais teettää lain mukaan tuolleen, menee?
  Miten ne kirjataan?

  1. Jari Stenberg
   11.4.2015, 11:47

   En olisi yllättynyt JOS ne menisi kaupungin työntekijöiden palkkoihin ja henkilöstökuluihin…ja kun sitten tuo ”orjatyö” kielletään ja ilmainen raha loppuu niin se samassa suhteessa leikataan vain pois Kaupunkilaisten palkoista ja henkilöstökuluista suoraan

   1. Unta näet että ”herrojen” palkat laskisivat.Se on niin että verot nousisivat.Jos on kirstus rahavajetta veronkorotuksilla saadaan ”herroille” lisää hussattavaa.

    1. Jari Stenberg
     11.4.2015, 12:19

     Lähinnä tarkoitin että orjatyön sivutuloilla ja säästöillä voidaan pitää se yksi puutarhuri työssä…mutta jos sivutulot loppuvat niin puutarhuri saa lähteä tai koko viherosasto lomautetaan… niinhän se menee yritysmaailmassakin

Kommentointi suljettu.