Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Palkatonta palkkaamista

Työttömistä ulkoiluapua. Lohja palkkaa pitkäaikaistyöttömiä ulkoiluttamaan ikäihmisiä.

Näin otsikoi Länsi-Uusimaa toimenpiteisiin johtaneesta valtuustoaloitteesta. Äkkiä katsoen voisi luulla, että nyt oikeasti palkataan ihmisiä töihin. Lohja ktt 1 En tiedä millaisen aloitteen valtuutettu Pajuoja on tehnyt, mutta lopputuloksella ei kannata rehvastella. Valtuutettua on joko höynäytetty kunnolla tai sitten hän ei itsekään ymmärrä palkallisen ja palkattoman työn eroa.

Otsikoinnista päätelleen toimittaja ei sitä ainakaan ymmärrä. Juttua pitemmälle luettaessa käy selvästi ilmi, että kyse on kuntouttavana työtoimintana teetettävästä palkattomasta työstä. Kaupunki valitsee ns. sakkolistalta pitkäaikaistyöttömiä ja laittaa heidät vanhusten ulkoiluseuraksi.

Sakkolista ei tietenkään ole virallinen termi. Se kuulostaa mukavan dramaattiselta, vaikka tarkoittaa 300 päivää työttömänä olleita, joiden työmarkkinatuesta kaupunki joutuu maksamaan puolet. Toimittaja on sekoittanut palkkatyön ja palkattoman työn keskenään, vaikka on ihan selkeästi kirjoittanut kuntouttavasta työtoiminnasta tietolaatikon.

Jutun mukaan valtuutettu näyttäisi tarkoittaneen, että ihmisiä pitäisi palkata ihan oikeasti: lohja ktt 2 Näin näitä käsitteitä hämmentetään tahallisesti tai pelkästään ymmärtämättömyyden takia.

Kuntien virkakoneisto ainakin on lahjakas nimeämään palkattoman työn ihmisten työllistämiseksi ja intoa uhkuvat toimittajat puolestaan vääntävät työllistämisen palkkaamiseksi. Lopputuloksena lukija luulee, että nyt ovat ihmiset saaneet palkkatyötä ja vanhukset kaivattua ulkoiluapua. Tosiasiassa vanhukset saavat ulkoiluseurakseen sosiaalipalvelun asiakkaita, jotka eivät kykene työhön tai edes työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin.

Sosiaali- ja terveysministeriön ohjekirjeen mukaan kuntouttava työtoiminta ei ole tarkoitettu niille työttömille, jotka kykenisivät osallistumaan julkisiin työvoimapalveluihin tai työhön. Lohjan kaupungin mielestä he siis kuitenkin kykenevät oikein hyvin vanhusten ulkoiluseuraksi. Luultavasti kykenevätkin ja siinä tapauksessa Lohja rikkoo lakia ja linkittämääni STM:n ohjetta.

Laki kuntouttavasta työtoiminnasta on kirjoitettu niin kierosti, että kuntouttavaa siinä on vain lain nimi. Sisältö on pelkkää pakkotyöllistämistä palkatta. STM on yrittänyt suitsia kuntia toimimaan lain hengen mukaan, mutta ilmeisen turhaan. Tämän vuoden alusta kunnan osuus työmarkkinatukeen alkaa jo 300 päivän työttömyyden jälkeen aiemman 500 päivän sijaan ja se on saanut kunnat paniikkiin. Tekemistä keksitään mitä kummallisimilla tavoilla ja lienee vain ajan kysymys, kun jossain päin kootaan työttömät torille seisomaan kuntouttavaan työtoimintaan kuntalaisten pilkattaviksi.

Työllisyysluvut kohenevat ja lehdet kirjoittavat palkkaamisesta. Tosiasiassa rikotaan lakia ja vanhuksia ulkoiluttaa tehtävään kouluttamaton pitkäaikaistyötön työmarkkinatuella ja yhdeksän euron päivittäisellä kulukorvauksella. Lohjan tapauksessa hän saa vielä lounaan ja päiväkahvin, joten tähänkin juttuuni tulee kommentteja turhasta valittamisesta. Tällaiset kommentoijat voisivat joskus tehdä omaa työtään vastaavilla korvauksilla.

* * *

Nähdessänne tällaisia lehtijuttuja toivoisin teidän antavan suoraa palautetta toimittajille sen lisäksi, että lähetätte näitä minulle. Minä kun en ole mikään viranomainen enkä edes Hannu Karpo. Voitte myös tehdä suoraan kantelun Aluehallintovirastolle. Sen tehtävänä on valvoa, että kunnat noudattavat lakia ja ministeriön ohjeita.