Palkatonta palkkaamista

Työttömistä ulkoiluapua. Lohja palkkaa pitkäaikaistyöttömiä ulkoiluttamaan ikäihmisiä.

Näin otsikoi Länsi-Uusimaa toimenpiteisiin johtaneesta valtuustoaloitteesta. Äkkiä katsoen voisi luulla, että nyt oikeasti palkataan ihmisiä töihin. Lohja ktt 1 En tiedä millaisen aloitteen valtuutettu Pajuoja on tehnyt, mutta lopputuloksella ei kannata rehvastella. Valtuutettua on joko höynäytetty kunnolla tai sitten hän ei itsekään ymmärrä palkallisen ja palkattoman työn eroa.

Otsikoinnista päätelleen toimittaja ei sitä ainakaan ymmärrä. Juttua pitemmälle luettaessa käy selvästi ilmi, että kyse on kuntouttavana työtoimintana teetettävästä palkattomasta työstä. Kaupunki valitsee ns. sakkolistalta pitkäaikaistyöttömiä ja laittaa heidät vanhusten ulkoiluseuraksi.

Sakkolista ei tietenkään ole virallinen termi. Se kuulostaa mukavan dramaattiselta, vaikka tarkoittaa 300 päivää työttömänä olleita, joiden työmarkkinatuesta kaupunki joutuu maksamaan puolet. Toimittaja on sekoittanut palkkatyön ja palkattoman työn keskenään, vaikka on ihan selkeästi kirjoittanut kuntouttavasta työtoiminnasta tietolaatikon.

Jutun mukaan valtuutettu näyttäisi tarkoittaneen, että ihmisiä pitäisi palkata ihan oikeasti: lohja ktt 2 Näin näitä käsitteitä hämmentetään tahallisesti tai pelkästään ymmärtämättömyyden takia.

Kuntien virkakoneisto ainakin on lahjakas nimeämään palkattoman työn ihmisten työllistämiseksi ja intoa uhkuvat toimittajat puolestaan vääntävät työllistämisen palkkaamiseksi. Lopputuloksena lukija luulee, että nyt ovat ihmiset saaneet palkkatyötä ja vanhukset kaivattua ulkoiluapua. Tosiasiassa vanhukset saavat ulkoiluseurakseen sosiaalipalvelun asiakkaita, jotka eivät kykene työhön tai edes työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin.

Sosiaali- ja terveysministeriön ohjekirjeen mukaan kuntouttava työtoiminta ei ole tarkoitettu niille työttömille, jotka kykenisivät osallistumaan julkisiin työvoimapalveluihin tai työhön. Lohjan kaupungin mielestä he siis kuitenkin kykenevät oikein hyvin vanhusten ulkoiluseuraksi. Luultavasti kykenevätkin ja siinä tapauksessa Lohja rikkoo lakia ja linkittämääni STM:n ohjetta.

Laki kuntouttavasta työtoiminnasta on kirjoitettu niin kierosti, että kuntouttavaa siinä on vain lain nimi. Sisältö on pelkkää pakkotyöllistämistä palkatta. STM on yrittänyt suitsia kuntia toimimaan lain hengen mukaan, mutta ilmeisen turhaan. Tämän vuoden alusta kunnan osuus työmarkkinatukeen alkaa jo 300 päivän työttömyyden jälkeen aiemman 500 päivän sijaan ja se on saanut kunnat paniikkiin. Tekemistä keksitään mitä kummallisimilla tavoilla ja lienee vain ajan kysymys, kun jossain päin kootaan työttömät torille seisomaan kuntouttavaan työtoimintaan kuntalaisten pilkattaviksi.

Työllisyysluvut kohenevat ja lehdet kirjoittavat palkkaamisesta. Tosiasiassa rikotaan lakia ja vanhuksia ulkoiluttaa tehtävään kouluttamaton pitkäaikaistyötön työmarkkinatuella ja yhdeksän euron päivittäisellä kulukorvauksella. Lohjan tapauksessa hän saa vielä lounaan ja päiväkahvin, joten tähänkin juttuuni tulee kommentteja turhasta valittamisesta. Tällaiset kommentoijat voisivat joskus tehdä omaa työtään vastaavilla korvauksilla.

* * *

Nähdessänne tällaisia lehtijuttuja toivoisin teidän antavan suoraa palautetta toimittajille sen lisäksi, että lähetätte näitä minulle. Minä kun en ole mikään viranomainen enkä edes Hannu Karpo. Voitte myös tehdä suoraan kantelun Aluehallintovirastolle. Sen tehtävänä on valvoa, että kunnat noudattavat lakia ja ministeriön ohjeita.

Kommentit (38)
 1. Jos Lohjalla saa lounaan ja päiväkahvin tuskin saa sitä 9 euron kulukorvausta.

  1. “Alkuun palkaittaisiin 20 henkilöä”Siis olisi oikeus työterveyshuoltoon,eläke kertyisi ja vieläpä lomaoikeudetkin olisivat.Toimittaja ihan ulalla,kannattaisi mennä kuntouttavaan työtoimintaan että tietäisi mistä kirjoittaa,mitä myös kannatan tuleville kansanedustajillekin ennenkuin tekevät mitään päätöksiään.Jos ei tiedä asiasta mitään,millä voi tehdä päätöksiäänkään kun ei tiedä asiasta pätkäänkää.

   1. No niinhän tässä on käynyt, laki kuntouttavasta työtoiminnastakin meni eduskunnassa läpi tuosta vaan, ei montakaan pihahdusta kuulunut puhujapöntöstä. Tässä sitä sitten ollaan. Kyllähän tämä tekee vihaiseksi.

    Tulevat neljä vuotta hirvittävät, olipa hallituksessa milteipä nyt ketkä hyvänsä. Lohduttaa vähän, jos 200 joukossa on edes kourallinen heitä jotka näiden asioiden päälle ymmärtävät.

    1. Lisäksi. Kermaperse keskiluokka on alkanut romahtamaan ja tajuamaan, että herranenaika työttömänä joutuu maksamaan jopa oikein kovaa tuloveroa eikä mikään auta, vaikka kuinka itkisi ja huutaisi fb:ssä.

     Siksi. Hitusen lohduttaa, jos eduskunnassa istuu edes kourallinen sellaisia kansanedustajia joilla on jokin taju tästä menosta.

   2. http://www.ykkoslohja.fi, lukekaa samasta asiasta (pitkäaikaistyöttömiä vanhusten ulkoiluttajaksi) eri toimittajan näkökulmasta.Ulalla tämäkin toimittaja….ei makseta palkkaa,vaan he saavat Kelan kuntoutustukea…
    Millä ihmeen kostilla Kela maksaisi kuntoutustukea,kun sille ei pääse edes työkyvyttömät.Kuntoutustuen edellytyksenä on, että on laadittu hoito- tai kuntoutussuunnitelma lääkärinlausunnossa.Työkykysi on alentunut 3/5:lla.Eli työkyvytön menisi vanhuksia ulkoiluttamaan ja vanhus kuntouttaisi ulkoiluttajaansa?Ja eikös kuntoutustukeenkin kuulu takuueläke eli vähän alle 750euroa josta menisi kunnallisvero ja mahdollinen kirkollisvero.En päässyt katsomaan viestejä tai kommentoimaan en ole fb:ssä.

    1. Lisäksi vielä, luulenpa että saako kaupunki tota 10,09 euroa päivässä koska kuntoutuja saisi kuntoutustukea.Vaikka mistään kuntouttamisesta ei kysekkään.Ja lounaat ja kahvit menisivät etuuden nimissä melko varmasti verolle vertaa lounasseteli.

    2. Kelan sivuilla:Kokonaiseläke 746,57e vero 5.08e,olettamuksena että kunnalisvero on 19,84%,kirkollisveroa ei ole otettu huomioon.

 2. Jäin miettimään saavatko kuntouttavassa työssä olevat edes lähteä ulos ulkoilemaan vanhusten kanssa, vai tulisiko mukaan järjestää joku henkilökunnasta. Kukas nääs vastaa jos ulkoiluttaessa jotain sattuu vanhukselle? Tosiaankin breiviä myös toimittajalle, heidän työhönsä asioiden selvittäminen kuuluu 🙂

  1. Ei saa missään nimessä lähteä vanhuksen kanssa kahdestaan ulkoiluttamaan vanhusta eikä toimia vanhusten kanssa yksin.

   Aivan kuin ei saa tehdä mitään muutakaan kuntouttavassa työssä oleva ilman toimintaa valvovaa silmäparia. Joka luonnollisesti saa palkan tekemästään valvontatyöstä ja jolla pitää olla myös käsittääkseni sosiaalialan koulutus jne.

   Tämän valvojan täytyy opastaa ja vahtia kuntouttavassa työssä olevaa koko ajan sen lisäksi että kuntoutuva voi kysyä missä vaiheessa tahansa apua valvojaltaan, koska ei luonnollisesti vajaasta työkunnostaan johtuen välttämättä kykene omaan ajatteluun.

   Ja jos joku vahinko sattuu esimerkiksi tässä tapauksessa mummon vaikka kaatuu ja loukkaa itsensä vakavasti. Niin tämä valvoja on tästä asiasta kokonaan vastuussa.

   Tämähän lukee aivan selkeästi kuntouttavantyön lakipykälissä. Saa korjata jos olen väärässä.

   Ja voitte vain arvata kuinka paljon tuota lakipykälää rikotaan. Sillä moni kuntouttavassa työssä oleva on ihan jonkin alan ammattilainen ja täysijärkinen ja kykenee tekemään käytännössä vaikka tuota mummon ulkoiluttamista ihan oman järjenkin varassa aivan turvallisesti.

   Mutta koska jos hänen katsottaisi olevan työkunnossa heräisi kysymys, miksi hänen pitäisi tehdä työtä palkatta. Ja sehän ei käy päinsä…

Kommentointi suljettu.