Sertifioitua orjatyötä

Kierrätys on kaikkialla organisoitu köyhien työksi. Olette nähneet dokumentteja savuisilla kaatopaikoilla romuja tonkivista kehitysmaiden köyhistä ja käymälöitä paljain käsin tyhjentävistä Intian kastittomista. Sivistysvaltio hoitaa tämänkin asian ”vahvasti eettisesti ja kestävän kehityksen periaatteita noudattaen”, kuten Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysviraston Uusix-verstaat kertoo esittelysivullaan.

Sen tehtävänä on järjestää kuntouttavaa työtoimintaa Helsingin työttömille ja siellä on koko ajan noin 200 kuntouttavassa työtoiminnassa olevaa. Lisäksi mukana on tuntematon määrä työkokeilijoita.

Yksikään heistä ei saa työstään palkkaa, mutta saavathan he sentään osaamistodistuksen. Sen he voivat kehystää ja ripustaa seinälle, koska kuntouttavassa työtoiminnassa mukana oleminen on palkkatyön markkinoilla paha likatahra ansioluettelossa ja toimii lähinnä varoitusmerkkinä.

Uusix-verstaat koostuu yhdeksästä käsityöpajasta, jotka ovat keramiikkapaja, korupaja, metalliverstas, ompelimo, Painotex, polkupyöräverstas, puuverstas, tekstiilipaja ja verhoomo. Lisäksi verstaisiin kuuluu rakennusosasto, rakennusosien kierrätys sekä Uusix-tietotekniikka. Siellä siis tehdään ihan täyttä työtä.

Katselkaa itse tuosta työpajojen linkistä mitä missäkin tehdään. Kaikki näyttää olevan söpöä ja ihanaa puuhastelua yhdessä toisten kanssa sosiaalisia taitoja oppien. Itse asiassa siellä tehdään erittäin hyödyllistä ja tarpeellista työtä, joka vähentää jätettä ja säästää luonnonvaroja.

Kierrätysmateriaalista tehtyjä tuotteita myydään, mutta tästä yhteiskunnalle hyödyllisestä työstä ei makseta palkkaa muille kuin työnohjaajille. Köyhät siis tonkivat jätteitä meilläkin, mutta ilman palkkaa.

Uusix-verstaat avattiin 9. joulukuuta vuonna 1997 saneerauksen jälkeen entisen polttolaitoksen tiloissa. Jo vuonna 2001 lakkautusuhka varjosti Uusix-verstaita mutta samana vuonna astui voimaan laki kuntouttavasta työtoiminnasta, jonka seurauksen Uusix-verstaille asetettiin tehtäväksi kuntouttavan työtoiminnan järjestäminen.

Koko tämä toiminta on siis rakennettu kuntouttavan työtoiminnan varaan ja on epäilemättä toiminut palkattoman työn esikuvana kaikille maamme työpajoille. Sitä voisi luonnehtia vaikkapa kaikkien työpajojen isoäidiksi.

Vuonna 2012 Uusix-verstaat vastaanotti kaupunginjohtajan laatupalkinnon ja saavutti Laatukeskuksen valtakunnallisessa laatupalkintokilpailussa 3. sijan ja laatuluokituksen Recognised for Excellence 4 Star.

En tiedä mitä tuo sertifikaatti tarkoittaa. Ehkä se on tae siitä, että sivistysavaltiossa köyhätkin ovat onnellisia ja jämäköityneitä.10995798_847297911982456_1407276237142378299_n (Kuva: Teppo Palmroos)

Kommentit (20)
 1. ”Sosiaalinen tilinpäätös” … Mistähän näitten kaikenmaailman Honkalampien ym työkykyisten orjuuttamista harrastavien säätiöiden rahallisia tilinpäätöksiä löytää?

  1. Ainakin sosiaalisen tilinpäätöksen mukaan:
   Uusix-kaupan ja verstaiden laskutettava toiminnan tuotto Helsingin kaupungille (ALV 0%) vuonna 2012 117 520 €

   Ihan hyvä vuosituotto.

   1. No ei ole jos lafkassa on 300 työntekijää joille ei edes palkkaa tarvitse maksaa. Sikäli mikäli jos noille 300 sadalle maksetaan se valtio tuki reilu kymppi per päivä olisi tuottavampaa sanoa vaan kuntouttavalle että jää kotiin ja me kerätään vain avustukset. Tälleen työttömän matikalla kun lasken että kuukautta kohti yksi työtön ”tuottaa” 10 * 5 * 4 = 200€/kk joten vuotta kohti siitä tulisi 200 * 12 = 2400€/v eli 300 työllistettävän kohdalla tuotot olisivat 2400€ * 300 = 720 000€ eli voitolle jäätäisiin pyöreästi 6 kertaiset ilman minkäänlaista toimintaa.

    Pakko kyllä ihmetellä että miten ihmeessä näitä puljuja oikein pyöritetään?

    1. Hei laske tohon summaan mukaan myös se sakkoraha jonka kunnat joutuisivat muuten maksamaan valtiolle. Se on 50% työttömän päivärahasta, sitä en muista onko se brutto vai nettotuloista. Eli kunnat saavat tällä tavalla rahaa ja rajusti. Sekä näitä orjatyöpaikkoja pyörittävät tyypit todella kovatliksat. Että sillai.

 2. Pääsee tutustumaan työelämän pelisääntöihin tosiaan. 😀

  Kiva ois tietää minkälaista palkkaa nämä työttömien hyväksikäyttäjät nostaa.

  1. ”Pääsee tutustumaan työelämän pelisääntöihin tosiaan”

   Joo tätähän ne sanoo. Paremmin ne pelisäännöt oppii varmasti näin siis jos meitä on enemmänkin kuin minä jotka suunnittelee seuraavaa. Itsehän tässä innolla odotan että vasemmisto klikki jää oppositioon ja SAK pellet lakkoon. Voitte nimittäin olla varma että itse menen sillä samalla sekunnilla tehtaanportille hattu kourassa työtä kysymään. Voidaan vaikka paikallisesti sopia että jos sopparit kirjoitellaan sille 500 päivälle mitä se ammattiyhdistys jäärä saa sitä ansiosidonnaistaan niin puolet normi palkasta käy enkä liity sinä aikana liittoon. En meinaa liittyä liittoon nimitäin niin kauan kuin tälle nykysakille maksellaan kassasta rahaa ihan vain sen takia kun kyllä minä muistan miten nämä paskiaiset ovat ajaneet pakkotyötä. Sitten vaan kun ne 500 päivää tulee täyteen eikun liittoon ja ekana vaihdetaan luottamusmiehet ja edustajat sopivimpiin ja prioriteetti ykköseksi pakkotyönlakkautus sekä liittymisoikeus liittoon myös harjoittelijoille. Jos vassari ja demari jengi saadaan kokonaan liitosta vaihdettua ex-työttömiin niin tässähän olisi jo silloin yleislakon paikka ajamaan sitä köyhän asiaa.

   Jos meitä nyt enemmänkin olisi jotka tekis näin niin olisi se varmasti parempi opetus meille siitä mitkä ne työpaikan pelisäännöt ovat. Näitä nykyisiä pelisääntöjä ei edes huvita oppia.

Kommentointi suljettu.