Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Pienessä piirissä

Tähän mennessä on tapahtunut:

Vuonnna 2011 Laura Räty valittiin Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimesta vastaavaksi apulaiskaupunginjohtajaksi. Vuonna 2013 Räty nousi eläkeyhtiö Kevan hallituksen johtoon. Kevan toiminnanjohtaja Merja Ailus erosi etuuksistaan nousseen metelin takia ja ensimmmäisenä häntä oli savustamassa ulos Kevan hallituksen puheenjohtaja Räty. Keväällä 2014 Lasse Männistön isä Jukka Männistö nousi Kevan toimitusjohtajaksi Merja Ailuksen eron jälkeen. Häntä varten pätevyysvaatimuksia väljennettiin ja näkyvimmin nimitystä ajoi Räty.

Vuonna 2013 Lasse Männistö nousi Helsingin kokoomuksen valtuustoryhmän johtoon. Viime kesänä Laura Räty nimitettiin eduskunnan ulkopuolelta sosiaali- ja terveysministeriksi kokoomuksen puoluekokouksessa. Viime elokuussa Helsingin kaupunginvaltuusto ennätti valita Lasse Männistön Rädyn sijaiseksi apulaiskaupunginjohtajan virkaan, jolloin Räty olisi noussut kansanedustajaksi Männistön tilalle. Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoman ja jopa kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubbin esittämän kritiikin takia Männistö ei ottanut viransijaisuutta vastaan..

Räty ja Männistö ovat tunnetusti hyviä ystäviä. Heitä yhdistää ilmeisen henkilökemian lisäksi myös aatteellinen yhteisymmärrys sosiaali- ja terveyspalvelujen yksityistämisestä.

Confused? You won’t be after this episode, kuten yli 30 vuoden takainen tv-sarja Kupla (The Soap) totesi joka jakson alussa viimeisten tapahtumien kertaamisen jälkeen.

Nyt Lasse Männistö on valittu verovarojen hamuamisesta ja verosuunnittelusta tunnetun Mehiläinen-konsernin terveydenhuollon ulkoistusten johtajaksi eli käytännössä lobbaamaan kuntien terveydenhuollon yksityistämistä. Samaan aikaan hän jatkaa Helsingin kokoomuksen valtuustoryhmän johdossa. Jos Laura Räty ei jatka ministerinä maan tulevassa hallituksessa, niin hän palaa takaisin Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimesta vastaavaksi apulaiskaupunginjohtajaksi. Räty on tunnettu yksityistämisen puolestapuhuja, joka jaksaa väsymättä toistaa asiakkaan valinnanvapauden oikeutta. Se tarkoittaa suomeksi terveydenhuollon yksityistämistä.

Apulaiskaupunginjohtajana Räty esittäisi terveydenhuollon yksityistämistä ensiksi kokoomuksen valtuustoryhmälle, jota johtaa hänen hyvä ystävänsä ja Mehiläisen ulkoistamisista vastaava johtaja.

Samaan aikaan toisaalla Jukka Männistön johtama Keva on päättänyt hankkia oman työterveyshuoltonsa ilman kilpailutusta juuri Mehiläinen-konsernilta. Pojan firma myy ja isän laitos ostaa valtion, kuntien ja seurakuntien eläkevakuutuksia hoitavan Kevan työterveyshuollon. Ei tarvinne erikseen mainita, että Kevan hoitamien eläkevakuutusten perusteena olevat palkat maksetaan veronmaksajien rahoista.

Jotta lain kirjain täyttyisi, niin molemmat Männistöt aikovat pitää tarkasti huolta jääviyskysymyksistä. En yhtään epäile etteikö näin tapahtuisi. On ihan varmaa, että itse päätöksentekotilanteista ei löydy nyt eikä tulevaisuudessakaan huomautettavaa. Kyse onkin enemmän moraalisesta jääviydestä. Epävirallisen ja kokousten ulkopuolella tapahtuvan vaikuttamisen keinot ovat moninaiset.

Terveydenhuollon yksityistäminen on kovin harvoissa käsissä ja siinä luulisi olevan kuplaa kansalle ihmeteltäväksi. Jatketaan me rahvas kuitenkin vain päivittelemällä vaikkapa yhden näyttelijän tunnustusta siitä, että hän ei tunne yhtään erään puolueen kannattajaa. Siitähän jokaisella tuntuu olevan selkeä mielipide.

Päivitys 26.4.2015:
Jukka Männistän on lähettänyt Iltalehdelle vastineen linkittämääni juttuun, joten lisään sen myös tänne. Näyttää siltä, että IL antoi väärää tietoa Kevan työterveyshuollon kilpailuttamisesta.