Paluu työllistämisen perussanastoon

Työllistämisestä käytävä keskustelu on aika ajoin melkoisen rasittavaa. Se olisi sitä jo muutenkin, mutta erityisen rasittavaksi sen tekee liian monien hatara tietämys alan terminologiasta. Keskustelussa menevät sekaisin kunnan työllistämisvelvoite, työharjoittelu, työelämävalmennus, työkokeilu ja kuntouttava työtoiminta. Lisäksi jokaiseen keskusteluun putkahtaa joku, joka luulee puhuttavan Kelan kuntoutustuesta silloin, kun puhutaan kuntouttavasta työtoiminnasta. Työkokeilu sekoitetaan koululaisten TET-jaksoon ja työharjoittelu opiskelijoiden tutkintovaatimuksiin kuuluvaan harjoitteluun.

Sitten tulee joku yleensä palkattoman työn teettämisestä oman palkkansa saava työvalmentaja tai työnsuunnittelija, jonka mielestä on ihan samantekevää mistä puhutaan, kunhan kaikesta puhutaan työnä. Pitäaikaistyöttömän itsetunnolle kuulemma on tärkeää, että hän saa tuntea olevansa töissä ja voi näin myös sanoa.

En tietenkään kiistä kenenkään omakohtaisia kokemuksia, mutta en tiedä miten pitkälle itselleen valehtelemiselle perustuva itsetunto kannattelee. Palkattomassa työkokeilussa tai kuntouttavassa työtoiminassa oleva tekee kyllä töitä, mutta ei ole työsuhteessa. Hän ei saa palkkaa eikä hänelle ei kerry vuosilomia eikä eläkettä eikä hänelle kuulu mitkään muutkaan työsuhteen edut. Hän on virallisesti sosiaalipalvelun asiakas, jolla on velvollisuus osallistua tähän sosiaalipalveluun taloudellisen sanktion uhalla.

Oma lajinsa keskustelijoita ovat sitten ne vakituisessa palkkatyössä vielä toistaiseksi olevat, jotka luulevat itseään korvaamattomiksi ja kokevat siksi olonsa turvatuksi. He pitävät omassa työssään tapaamiaan palkattoman työn tekijöitä laiskureina, joille työ ei maistu. Työttömät yleensäkin ovat heille vain kotona makaavia kaljankittaajia.

Kertauksen vuoksi selitän muutamia keskusteluissa käytettyjä tavallisimpia termejä:

Työ voidaan määritellä työsopimuslain 1 §:n perusteella. Sen mukaan työ on sellaista toimintaa, jota tehdään työnantajan lukuun tämän johdon ja valvonnan alaisena palkkaa tai muuta vastiketta vastaan. Ratkaisevan tärkeää on palkka tai muu vastike. Jos sitä ei ole, niin kyse ei ole työstä.

Kunnan työllistämisvelvoite ei tarkoita velvoitetta tarjota palkkatyötä tai edes palkkatuettua työtä. Se tarkoittaa palkatonta työtä työkokeiluna tai kuntouttavana työtoimintana. Vuoden 2015 alusta voimaan tullut muutos kunnan osuudesta työmarkkintukeen tulee lisäämään tätä palkatonta työtä. Esimerkiksi Juuka joutuu maksamaan tänä vuonna osuutta työmarkkinatuesta 46 660 euroa kuukaudessa viimevuotisen 31 320 euron sijaan.

Sakkomaksu on juuri tämä kunnan osuus työmarkkinatuesta. Se ei ole virallinen termi, mutta sitä käytetään yleisesti sen dramaattisuuden takia. Kunta saadaan kuulostamaan rikolliselta, jos se ei täytä työllistämisvelvoitettaan eli ei käytä palkatonta työvoimaa. Kun kunta täyttää työllistämisvelvoitteensa, niin se vapautuu tästä maksusta.

Työharjoittelua ja työelämävalmennusta ei ole ollut olemassakaan 1.1.2013 lähtien. Ne yhdistyivät silloin työkokeiluksi, joka on samalla tavalla velvoittavaa sosiaalipalvelua kuin kuntouttava työtoimintakin. Palkkaa ei makseta.

Kuntouttava työtoiminta on palkatonta työtä, johon määrätään pelkästään työttömyyden keston perusteella. Nimestään huolimatta sillä ei ole mitään tekemistä varsinaisen kuntouttamisen kanssa, koska laista puuttuvat kaikki kuntoutukseen liittyvät määräykset. Palkattoman työn teettämisen katsotaan riittävän syrjäytymisen ehkäisemiseen ja parantamiseen. Näin siitä huolimatta, että kyseessä on sosiaalipalvelu. Kuntouttava työtoiminta on viimesijainen palvelu eikä siihen koskaan saisi ohjata työhön tai muihin työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin kykenevää.

Palkkatuettu työ on ihan oikeaa työtä. Siinä tehdään työsopimus ja maksetaan TES:n mukaista palkkaa. Se on työnantajalle edullista, koska valtio maksaa osan palkkauskustannuksista.

Kuntoutustuki ei liity työllistämiskeskusteluun millään tavalla. Se on Kelan maksama määräaikainen työkyvyttömyyseläke, jonka aikana henkilö saa terveydenhoidollista kuntoutusta.

Työelämään tutustuminen eli TET on peruskoulun oppimäärään sisältyvä lyhyt työharjoittelu ja monien alojen koulutukseen sisältyy pakollisena työharjoittelua. Nämä oppimisjaksot eivät liity työllistämiskeskusteluun.

Ei näiden peruskäsitteiden opetteleminen nyt niin hirveän vaikeaa luulisi olevan. Minusta olisi mukavampi keskustella, jos edes puolet keskusteluun osallistujista olisivat selvillä keskustelun aiheesta.

Todennäköisesti tämäkin teksti menee ihan hukkaan. Varmaan tänäänkin joudun suunnilleen tällaiseen, jo yli 20 vuotta käytyyn keskusteluun. Tosin silloin 90-luvun alussa tämä vielä ymmärrettiin vitsiksi:

https://www.youtube.com/watch?v=4b8Jh-cikLk&feature=youtu.be

Kommentit (42)
 1. Miten käytännössä työkokeilu ja kuntouttava työtoiminta eroavat toisistaan? Tässä blogissa lähinnä kuntouttavaa moitittu, mutta eikö tuo työkokeilu ole samaa paskaa eri nimellä?

  1. Vissiin kuntouttavassa työtoiminnassa saa bussikortin sossusta ja on lyhyempi työpäivä. Käytännössä kai niilä ei muuta eroa ole

  2. pitkäaikaistyötön
   4.5.2015, 14:19

   Työkokeilu voidaan järjestää ja yleensä järjestetäänkin yrityksessä. Työkokeilupaikan joutuu pääsääntöisesti hankkimaan itse. Eli, teet palkatonta työtä yrittäjän tai yrityksen hyväksi. Sinulle uskotellaan, että on mahdollista saada jatkossa palkattua työtä yrityksestä. Todellisuudessa sinun jälkeesi tulee uusi työkeilija jatkamaan työtä.

   Mikään laki ei velvoita sisällyttämään työkokeilua työllistymissuunnitelmaan tai aktivointisuunnitelmaan.

   Työkokeilulla on teoriassa kaksi vaihtoehtoista tarkoitusta, joka merkitään sopimukseen:
   1. Selvittää työttömän työkykyä tai
   2. Selvittää työttömän soveltuvuutta uudelle ammattialalle

   1. Kuntouttava taas tapahtuu julkisella puolella ja siihen ”pääsevät” vain työkykynsä menettäneet (=kunnalle työttömyysmaksurasitetta aiheuttavat), eikä siihen sisälly mitään työkykyarviointia tai toivon rippeitä työpaikasta (jonka ehkä joka 100:s työharjoittelija saa) vaan se itse orjatyö on sitä kuntoutusta?

 2. Eivätkös ne työttömät jotka eivät SDPtä äänestä ja/taikka maahanmuuttoa niiden vähien enää työssäkäyvien kustannuksella lisäisi,olekaan niitä keskiolutta kittavia natsistiperssuja?

  1. Saku Timonen
   4.5.2015, 13:01

   Minä kirjoitan kaikkien työttömien asiasta puoluekantaan katsomatta.

   1. Tuula Haapiainen
    4.5.2015, 14:01

    Aivan oikein.
    Jaan tämän sanaston FB-sivullani.

Kommentointi suljettu.