Totuus sattuu

– Jos vuonna 2013 yksi lapsi sai vanhempansa Suomeen, en oikein tiedä mitä se käytännössä sitten tarkoittaisi. Argumenttia kiristyksille ei vaan ole, kun matalammalle tasolle ei voi mennä.

Näin sanoi kansanedustaja Eva Biaudet lytätessään Jussi Halla-ahon tulkinnat muodosteilla olevan hallituksen sopimista maahanmuuttolinjauksista. Halla-ahon mukaan esimerkiksi kirjaus perheenyhdistämisen kriteerien tarkentamisesta EU-direktiivin mukaisesti avaa merkittäviä mahdollisuuksia kiristyksiin.

Tästä Biaudet’n lausumasta ei Halla-aho tykännyt, vaan tapansa mukaan kritsoi lausujaa antaen samalla uskollisille kannattajilleen mallia:

Näyttökuva (214)_snip

Eipä Halla-aholla muutakaan mahdollisuutta ollut, sillä Biaudet puhui totta.

Vuonna 2013 vain yksi ainoa kansainvälisen suojelun perusteella Suomessa oleskeleva alaikäinen sai perheenyhdistämisen kautta huoltajansa Suomeen. Se lukee ihan selvästi Maahanmuuttoviraston tilastossa heti ensimmäisellä rivillä.

Vuonna 2012 luku oli myös ihan sama yksi, kuten tämän tilaston yhdeksänneltä riviltä näkyy. Vuonna 2014 myönteisä päätöksiä tehtiin kymmenen. Tämä on siis se Halla-ahon näkemä “merkittävä mahdollisuus kiristyksiin”.

Halla-aho ei ole ainoa, jota Biaudet’n lausuma totuus ärsytti. Halla-aho osaa lukea tilastoja ja korostaa jotain tai vaieta jostain tilanteen mukaan, mutta Keskustan ruotsinkielisen piirin puheenjohtaja Peter Albäck ei osaa. Hän kirjoitti Facebookiin mm. näin:

– 2014 tog Finland emot hela 8700 personer som “återförenades” med sina minderåriga barn. Detta är en väldigt stor procent av de 22 000 flyktingar som vi tog emot 2014. Vi kan med fog känna oss lurade. 

Hän siis väittää, että Suomeen otettiin vuonna 2014 kaikkiaan 22 000 pakolaista, joista merkittävä osa eli 8 700 tuli perheenyhdistämisen kautta.

Tämähän on ihan täyttä puppua. Luku 22 000 on kaikkien oleskelulupahakemusten yhteismäärä. Kuten täältä näkyy, niin oleskelulupahakemuksia pantiin vireille vuonna 2014 yhteensä 22 076 ja luku sisältää ihan kaikki hakemukset mukaan lukien työn, opiskelun, paluumuuton ja adoption perusteella haetut luvat. Niitä lupia myönnettiin 17 995. Kuinka moni heistä sitten tuli perheenyhdistämisen perusteella? Heitä tuli kaikkiaan 6 774.

Untitled

He eivät kuitenkaan ole pakolaisia, kuten Albäck sanoo. Suurin osa heistä oli muun syyn kuin kv-suojelun perusteella maassa olevien omaisia. He saivat ihan normaalissa järjestyksessä haetun ja myönnetyn oleskeluluvan.Kansainvälistä suojelua saavien omaisia heistä oli 1 094. Suomen kansalaisten puolisoita oli melkein yhtä paljon.

Pakolaiset ovat asia erikseen. Vuonna 2014 otettiin kiintiöpakolaisia 1030 henkilöä. Turvapaikkapäätöksistä myönteisiä oli 1 436 ja kielteisiä 2 050.

Nyt jotkut väittävät taas, että näistä kaikista tulijoista suurin osa on somaleja ja muita afrikkalaisia. Laitetaan heitä varten näkyviin vireille tulleiden oleskelulupien Top Ten:

oleskeluluvat top 10

Jos viittaa tilastoihin, niin kannattaisi ensin lukea ja ymmärtää ne tilastot. Muuten joutuu toteamaan kuten elokuvakomisario Frank Drebin:

– Totuus sattuu. Ei yhtä paljon kuin satulaton polkupyörä, mutta sattuu kuitenkin.

Kommentit (23)
 1. Kristiina Merilahti
  16.5.2015, 20:13

  Tilastojen lukeminen on vaikea laji. Ja niitä voi käyttää hyväkseen, kun tietää, että harva viitsii tarkistaa itse. Tiedonhaku kun on niiiiin vaikeaa nykyaikoina! 😀

  Piti ihan tarkistaa, miten Halla-aho väitti Biaudet’n olevan väärässä, mutta sen verran laskelmointia hän toki osaa, ettei sano suoraan “valehtelija” tai “idiootti”, antaa vaan sen kuvan kannattajilleen ja välttyy kunnianloukkaussyytteiltä samalla.

 2. Moniko noista 2050 kielteisen päätöksen saaneesta on edelleen maassa?

  1. Saku Timonen
   16.5.2015, 22:51

   Suurin osa ei ole koskaan tullutkaan. Oleskelulupaa haetaan yleensä lähtömaasta käsin. Esim. perheenyhdistämistä varten ei tulla maahan ennen kuin lupa on myönnetty. Sama koskee monia muita eri perustein haettuja oleskelulupia, kuten vaikkapa työntekoa tai opiskelua. Jos lupaa ei myönnetä, niin hakija ei koskaan tulekaan. Ja jos tulee luvatta, niin sitten karkotetaan. http://www.migri.fi/tietoa_virastosta/tilastot/karkotukset

Kommentointi suljettu.