Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Työttömien aatelia

Kokoomuksen Raija Vahasalo toimi kansanedustajana yhtäjaksoisesti 16 vuotta, mutta ei saanut äänestäjiltä enää uutta mandaattia huhtikuun vaaleissa. Hän haki välittömästi kansanedustajan sopeutumiseläkettä ja sai heti myönteisen päätöksen. Ensimmäiset eläkerahat Vahasalo sai tililleen tällä viikolla.

Vahasalon kohdalla työpaikan saaminen olisi ollut ilmoitusluonteinen asia. Hänellä on ollut 16 vuoden ajan pakkasessa rehtorinvirka Kirkkonummen Gästerbyn koulusta. Vahasalo kuitenkin haki lisää virkavapaata, mikä myös 31.5.2016 saakka myönnettiin.

Näin kertoi Ilta-Sanomat eräästä työstä kieltäytyjästä, jolla on turvanaan kansanedustajia varten laaditut erityssäännöt.

Tavallisen kansalaisen olisi heti katsottu kieltäytyneen työstä, hän olisi menettänyt työttömyysetuutensa ja joutunut turvautumaan toimeentulotukeen, jota olisi rangaistukseksi kieltäytymisestä alennettu 20 %. Ensi keväänä hänen katsottaisiin olevan syrjäytymisuhan alla tai peräti syrjäytyneen työelämästä ja hänelle laadittaisiin aktivointisuunnitelma. Koska työtön itsekin arvelee työhön paluun olevan vaikeaa, niin aktivointisuunnitelmaan otettaisiin työllistämistoimenpiteeksi kuntouttava työtoiminta.

Koska tässä tapauksessa on vuoden kuluttua olemassa sopiva työtehtävä rehtorina, niin työtön voitaisiin sijoittaa siihen kuntouttavana työtoimintana. Hän saisi työstään työmarkkinatuen ja yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen.

Kansanedustajien sopeutumiseläke on tehnyt entisistä kansanedustajista työttömien aatelia. Sopeutumiseläke koskee ennen vuoden 2011 vaaleja kansanedustajiksi valittuja, mutta ei enää keväällä 2011 ensimmäistä kertaa eduskuntaan päässeitä. Siis jos joku on valittu eduskuntaan vuonna 2007 tai sitä ennen, niin hän on oikeutettu tähän eläkkeeseen. Samoin oikeus säilyy, jos joku ennen vuotta 2011 edustajaksi valittu on pudonnut eduskunnasta, mutta valitaan sinne myöhemmin uudelleen.

Sopeutumiseläkeläisiä on tällä hetkellä kuutisenkymmentä henkilöä, joista toistakymmentä on syntynyt 1970-luvulla.

Eläkkeiden määrät eivät ole julkista tietoa, mutta määräytymisen perusteet ovat. Yhdestä kaudesta kertyy eläkettä noin 900 euroa kuukaudessa, kahdesta kaudesta noin 1 900 euroa ja kolmesta kaudesta noin 2 800 euroa. Täyden eläkkeen eli noin 3 600 euroa saa neljästä kaudesta. Luvut ovat neljän vuoden takaa, joten summat lienevät nykyisin suurempia.

Seitsemän vuotta eli vajaat kaksi kautta kansanedustajana oikeuttaa sopeutumiseläkkeeseen ja tätä eläkettä maksetaan koko lopppuikä. Kaksi kautta eduskunnassa istunut saa siis semmoiset pari tuhatta euroa joka kuukausi. Kukaan ei koskaan vaadi häntä tekemään mitään rahan vastineeksi.

Kun tavallinen kansalainen jää työttömäksi, niin hän saa ensin ansiosidonnaista päivärahaa määräajan, mikäli kuuluu ammattiliittoon tai työttömyyskassaan. Sen jälkeen hän putoaa peruspäivärahalle ja myöhemmin työmarkkinatuelle. Niiden molempien suuruus on 32,80 euroa arkipäivältä. Tästä maksetaan veroa 20 %. Lisäksi työtön saa jatkuvasti kuulla ihan eduskunnasta asti vaatimuksia mennä palkatta vaikkapa lumitöihin saamiensa rahojen vastineeksi.

Jos työmarkkinatuella oleva työtön sanoo, että työnsaanti on nykyisin niin vaikeaa ja ammattitaitokin on kadonnut tässä syrjäytyessä, joten enpä nyt pysty ottamaan työtä vastaan, niin se rahan tuleminen loppuu heti. Hän joutuu kunnan toimeentulotuelle, jota rangaistukseksi alennetaan 20 %. Jos ammattitaito on toistuvasti kateissa, niin tukea alennetaan 40 %.

Työttömät ovat tasa-arvoisia, mutta aatelistoilla on omat säännöt. Aiemmin esimerkiksi Vahasalo on ollut kovasti sitä mieltä, että sosiaaliturvan pitää olla työhön kannustavaa.

Itse hän katsoo voivansa jäädä lekottelemaan sopeutumiseläkkeelle.