Lisää työttömien aatelia

– Suomen tie uuteen kasvuun käy vain ja ainoastaan työn ja yrittäjyyden kautta. Siksi nimenomaan osallistavan ja aktivoivan sosiaaliturvan kehittäminen on kestävä tie parantaa suomalaisten hyvinvointia.

– Hain rahaa varmuuden vuoksi. Haluan päästä töihin mahdollisimman nopeasti joko entiseen työpaikkaani tai johonkin muualle. Minulla on täysi oikeus sopeutumisrahaan niin kauan, kuin jatko entisessä työssä on epäselvä.

Näiden Pia Kauman lausuntojen välillä on vähän yli seitsemän kuukautta ja yhdet eduskuntavaalit. Ensimmäinen on hänen vastikkeellista sosiaaliturvaa lämpimästi kannattavasta blogikirjoituksestaan ja toisen hän antoi  tänään Ilta-Sanomille perustellakseen saamaansa noin 1 750 euron vastikkeetonta kansanedustajan sopeutumisrahaa.

Aiemmin viime syksynä Kauma hyökkäsi rajusti toimeentulotukea vastaan käyttäen keppihevosena urbaanitarinaa maahanmuuttajien toimeentuotukena saamista uusista luksusluokan lastenvaunista jokaiselle samaan perheeseen syntyvälle lapselle. Itse tarinahan oli alkujaan Jussi Halla-ahon mielikuvituksen tuotetta vuodelta 2006, mutta se antoi Kaumalle hyvän tekosyyn vaatia kaikkien toimentulotukien leikkauksia.

Toinen päivän työttömien aateliin kuuluva esiteltävä on Anne Holmlund, joka on hakenut kansanedustajan sopeutumiseläkettä siitä huolimatta, että hänellä on runsaat pääomatulot.

Mikäpäs siinä, molemmilla entisillä kansanedustajilla on laillinen oikeus näihin etuuksiin. Holmlund on valittu eduskuntaan ensimmäisen kerran ennen vuotta 2011, joten hän saa sopeutumiseläkettä ja Kaumalle uudempana tulokkaana kuuluu sopeutumisraha. Kansanedustajan pitää toki saada pehmeämpi lasku työttömyyteen kuin tavallisen kansalaisen, jonka asioita kansanedustaja on uutterasti ajanut vuosikausia. Katsotaanpa kuitenkin miten sen kansalaisen kävisi vastaavassa tilanteessa.

Kauman tapauksessa on olemassa työpaikka, johon paluu ei vielä ole varmaa. Jos kansalainen olisi saanut työvapaata jotain muuta työtä varten, niin sen muun työn päätyttyä hänen oletettaisiin palaavan heti entiseen työhönsä. Jos hän vasta sen toisen työn päätyttyä alkaisi käydä neuvotteluja entisestä työstään, niin hänellä ei olisi oikeutta työttömyysetuuteen.

Hänen katsottaisiin laiminlyöneen työnhakuvelvollisuutensa ja hänen työttömyysetuutensa pantaisiin jäihin lisäselvitysten ajaksi. Hän joutuisi hakemaan kunnan toimeentulotukea, jota todennäköisesti alennettaisiin 20 % työstä kieltäytymisen takia.

Joskus kuukausien kuluttua Kelalta tulisi päätös, jonka mukaan työttömyysetuuteen ei ole oikeutta työstä kieltäytymisen takia. Siinä vaiheessa työtön olisi ollut työttömänä jo niin kauan, että hänelle laadittaisiin aktivointisuunnitelma ja hänet ohjattaisiin kuntouttavaan työtoimintaan tekemään sitä Kaumalle niin rakasta palkatonta työtä sosiaalietuuden vastineeksi.

Holmlundin tapauksessa työnhakja saisi työmarkkinatukea, koska siihen ei sovelleta tarveharkintaa. Jos hän kuitenkin jostain syystä joutuisi hakemaan toimeentulotukea, niin sitä ei heruisi senttiäkään ennen kuin entiset säästöt ja osingot olisi syöty.

Niin se vaan menee. Entiselläkin kansanedustajalla on oikeus vastikkeettomaan rahaan, mutta kansalaiselle on eri säännöt.

.11164652_678649082264306_1607086153927093742_n

Kommentit (20)
  1. Juha ahlgren
    22.5.2015, 20:48

    Tunnen nykyään syvää lämpöä ja ihailua tätä blogia kohtaan.usean vuoden työttömyyden jälkeen tämä on ainoa blogi jonka aidosti jaksan lukea!
    Asiat esitetään kiihkottomasti ja ymmärrettävästi,pyytetöntä Robin Hood meininkiä,lämmin kiitos sir.Timonen.P.s koko lapsuuteni kesät tikkalassa viettäneenä kuulun sukupolveen joka tietää mikä on uuninpanko.

  2. Eiköhän heidänkin pitäisi kokea tämä ihana työttömä olo,jossa työttömiä alistetetaan,syyllistetään, haukutaan kaljan kittaaksi sohvalla makaajaksi ja loiseksi.(he varmaankin juovat kyllä shampaaja onhan heillä varaa kun veronmaksajat maksavat, huomattavasti suuremmalla etuuksilla kuin työttömä saavat) ja saisivat noin 500 euroa työmarkkinatukea, itse ovat nappia olleet painamassa kun (epäoikeudenmukaisista) ”laista,asetuksista” on äänestetty.Ei tullut (eikä nähtävästi tulekkaan) että lait tulisivat heihin kohdistumaan.Ja mitkään tavallisten ihmisten lait (hehän ovat aatelisointu) eivät heitä kosketa.Kuntouttavaa työtoimintaakin olivat innolla puoltamassa,mutta itselleen se ei sovi.”Minä katson voinko mennä sinne töihin”,ei vaan työttömällä ole siihen mahdollisuutta karenssia pukkaisi tai oikeastaan siitä tulisi …niin mitä??? Mutta he ovat etuoikeutettuja valitsemaan työpaikkansa itse ilman että siihen tulisi TE-toimisto sanomaan:”me Katsomme että sinä pystyt tähän työhön” tai ”tämä työnhakukurssi on on juuri sinulle sopiva” ja on tarjolla kuntouttavaa työtoimintaakin.Jos he olivat tästä äänestämässä miksi se ei heille kelpaa.Ja mikä törkeintä heillä on työpaikka minne palata Siinä nähdään kuinka KANSANEDUSTAJAT edustavat kansaa:V….ttaa.Slogani:”minä olen parempi ja arvokkaampi ihminen kuin sinä työtön,olinhan kansanedustaja ja päätin asiat sinun parhaaksesi”hah hah haa

Kommentointi suljettu.