Toverit hakoteillä

Olen monta kertaa ennenkin sanonut, että kuntapäättäjät tuntevat luvattoman huonosti kuntouttavan työtoiminnan nimellä pyöritettäviä palkattomia työmarkkinoita. Ei tietämättömyys vielä mitään, mutta suoranainen typeryys suututtaa. Tuorein esimerkki tulee Tampereelta.

Tampereen kaupunginvaltuuston demariryhmä jätti maanantaina valtuustoaloitteen, jossa kaupunkia patistetaan välittömiin toimiin pitkäaikaistyöttömien työllistämiseksi esimerkiksi kotihoidon avuksi.
– Tampereelta löytyy monia kohteita, joihin tarvittaisiin tekijöitä. Tarvitaan vain ajattelumallin muutosta, todetaan valtuustoryhmän aloitteessa.

SDP:n mukaan kaupunki voisi ryhtyä myöntämään kotihoidon tueksi arkiapua normaaleihin kotiaskareisiin ja kodinhoitajien tueksi, kun käsiä tarvitaan. Monet ikäihmiset ovat pitkiä aikoja neljän seinän sisällä, koska ulkoiluttajia ei ole, eikä kaupungin kotihoito pysty tällaista palvelua tarjoamaan. Demareiden mukaan pitkäaikaistyöttömiä voitaisiin palkata tällaisiin avustaviin tehtäviin, myös muualla kuin pelkästään vanhusten kotihoidossa.

– Pitkäaikaistyöttömien työllistäminen on jopa kustannustehokasta. Työllistyminen ehkäisee ja säästää syrjäytymisestä aiheutuvia kustannuksia. Lisäksi tämä malli toisi työntekijälle 150 euroa kuukaudesssa käyttörahaa lisää. Sekin palautuu kulutuksen myötä takaisin, sanotaan aloitteessa.

Aloite on oikein malliesimerkki tietämättömyydestä ja suoranaisesta typeryydestä. Siinä annetaan ymmärtää, että kyse on työttömien palkkaamisesta työhön. Kuitenkin puhutaan työntekijälle tulevasta 150 euron kuukausittaisesta käyttörahasta, joten kyse on selvästi yhdeksän euron päiväkorvauksella tehtävistä palkattomista töistä. Työntekijä saa vain työmarkkinatuen ja yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen eikä hän ole edes työntekijä sanan varsinaisessa merkityksessä. Hän on sosiaalipalvelun asiakas.

Aloitteessa vedotaan kauniisti vanhusten tarvitsemaan apuun sekä puhutaan tekemättömistä töistä ja tarpeen olevista käsistä. Palkasta ei puhuta mitään ja koko aloitteen tarkoitus on lainvastainen kuntalouden tasapainottaminen. Sen selkeästi lausuttu tavoite on vapautua kaupungin maksuosuudesta työmarkkinatukeen.

Sanotaan se vielä kerran:

Kuntouttavaa työtoimintaa ei saa käyttää säästötarkoituksiin, vaan se on sosiaalipalvelua.

Oleellista on, että kuntouttavassa työtoiminnassa olevat henkilöt ovat kuntoutuksen tarpeessa, eivätkä esimerkiksi vähentämässä kunnan työmarkkinatuen maksuosuutta. Koska kyseessä on kuntouttava työ, tulee se aina räätälöidä asiakkaan työ- ja toimintakyvyn mukaiseksi ja varmistaa, että asiakas saa tarvitsemansa tuen sosiaalihuollon tai kuntoutuksen ammattilaisilta palvelun aikana, sanoo STM:n Eveliina Pöyhönen.

Kuntouttava työtoiminta ei lähde kaupungin taloustilanteesta eikä tekemättömien töiden paljoudesta. Se lähtee sosiaalipalvelun asiakkaan eli sen pitäaikaistyöttömän tarpeesta. Jos kaupunki on liian köyhä tai laiska palkkaamaan työntekijöitä oikealla palkalla, niin on hävytöntä huutaa sosiaalipalvelun asiakkaita avuksi tekemään työt ja paikkaamaan kaupungin kassaa.

Työläiskaupunkina aiemmin tunnetun Tampereen kaupunginvaltuuston aiemmin työväenpuolueena tunnetun puolueen valtuustoryhmä loistaa tyhmyydellään ja haluaa laittaa työläiset palkattomiin orjatöihin. Aloitetta siteeraten: Ollaankohan Tampereen valtuuston demariryhmässä nyt ihan ajan tasalla?

Päivitys 26.5. klo 15.30

Koska linkittämäni uutinen on päivitetty, niin teen samoin. Aloitteessa puhutaan palkkatuetusta työstä, joka on ihan oikeaa työtä oikealla palkalla. Tässä on kuitenkin se ongelma, että tämän vuoden palkkatukirahat lienee jo käytetty. Niinpä jäljelle jää vain palkatta tehtävä työ.

 

Kommentit (67)
 1. Tuollainen toiminta pitää lopettaa ennen kun se on alkanutkaan, jälkeen päin se saattaa olla vaikeaa ja jopa mahdotonta. Joten kantelu asiasta kannattaa tehdä jo tänään koska huomenna voi olla jo myöhäistä.

  Myös Tampereen nykyisestä ”työllistämisestä” on tehty kantelu, useampikin, samoin monesta muusta kunnasta.

  Toimijoiden päähän ei järki taida tulla edes ”iltajunallakaan”, taitaa olla peruttettu kokonaan. Tuo käy ilmi kuntien surkeista selityksistä.

  http://www.herranterttu.net/2015/05/kuntien-selityksia.html

  ”Selvityksissä korostetaan erityisesti sitä asiaa, että työvoiman korvaaminen on ollut ”merkityksetöntä”, pienimuotoista tai alihankintana toteutettua. Asioita yritetään perustella myös säätiö – ja yhdistysvirityksillä. Asioita siis ympäripyöreästi selitellään.”

  Että vain ihan vähän on lakia rikottu eikä oikeastaan yhtään ja kaikki tämä on tehty työttömien eduksi. Toivottavasti kukaan ei usko tuollaista soopaa.

  https://drive.google.com/file/d/0B-pBvvvhxaHLdXFoQW1OMEJyUEk/edit?pli=1

  1. Työvoimavirkailija Kalervo asialla veikkaan

 2. Jep.Vaimon kaveri toimii geriatrina ja piti kerran esitelmän vanhustenhoidosta: se on vaativaa työtä,josta jonkun pitkäaikaistyöttömän ilman koulutusta on aika vaikea suoriutua.Se on työtä,mistä pitää maksaa palkkaa,se on ammattilaisen hommaa,vaikka puhutaan pelkästä ulkoiluttamisesta,niin senkin pitäisi olla virikerikasta toimintaa vanhukselle.En tiedä kumpaa ryhmää tässä halveksitaan enemmän:vanhuksia vai pitkäaikaistyöttömiä,tuntuu,että kumpaakin.Puhutaan kuin koiran ulkoiluttamisesta ja ilman palkkaa.Mutta ei tämä ole yksin demariryhmän ongelma,samat käsitykset elävät enemmän tai vähemmän voimakkaana kaikissa poliittisissa ryhmissä.Jos kuntatalous pistetään sosiaaliavulla kuntoon,niin ei voi sanoa kuin se kuulu roomalainen senaattori ( taisi olla Cato juniori),että voi aikoja ja voi tapoja.

  1. Ingmar Forne
   26.5.2015, 07:05

   Hepa-60 on oikeassa. Aikoinaan oli paljon porua n.s. vale-lääkäreistä ja vale-hoitajista. Mutta annas olla kun pitää työllistää pitkäaikaistyöttömiä. Silloin näköjään ei ole minkäänlaista huolta vale-hoitajista tai vastaavasta.

Kommentointi suljettu.