Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Toverit hakoteillä

Olen monta kertaa ennenkin sanonut, että kuntapäättäjät tuntevat luvattoman huonosti kuntouttavan työtoiminnan nimellä pyöritettäviä palkattomia työmarkkinoita. Ei tietämättömyys vielä mitään, mutta suoranainen typeryys suututtaa. Tuorein esimerkki tulee Tampereelta.

Tampereen kaupunginvaltuuston demariryhmä jätti maanantaina valtuustoaloitteen, jossa kaupunkia patistetaan välittömiin toimiin pitkäaikaistyöttömien työllistämiseksi esimerkiksi kotihoidon avuksi.
– Tampereelta löytyy monia kohteita, joihin tarvittaisiin tekijöitä. Tarvitaan vain ajattelumallin muutosta, todetaan valtuustoryhmän aloitteessa.

SDP:n mukaan kaupunki voisi ryhtyä myöntämään kotihoidon tueksi arkiapua normaaleihin kotiaskareisiin ja kodinhoitajien tueksi, kun käsiä tarvitaan. Monet ikäihmiset ovat pitkiä aikoja neljän seinän sisällä, koska ulkoiluttajia ei ole, eikä kaupungin kotihoito pysty tällaista palvelua tarjoamaan. Demareiden mukaan pitkäaikaistyöttömiä voitaisiin palkata tällaisiin avustaviin tehtäviin, myös muualla kuin pelkästään vanhusten kotihoidossa.

– Pitkäaikaistyöttömien työllistäminen on jopa kustannustehokasta. Työllistyminen ehkäisee ja säästää syrjäytymisestä aiheutuvia kustannuksia. Lisäksi tämä malli toisi työntekijälle 150 euroa kuukaudesssa käyttörahaa lisää. Sekin palautuu kulutuksen myötä takaisin, sanotaan aloitteessa.

Aloite on oikein malliesimerkki tietämättömyydestä ja suoranaisesta typeryydestä. Siinä annetaan ymmärtää, että kyse on työttömien palkkaamisesta työhön. Kuitenkin puhutaan työntekijälle tulevasta 150 euron kuukausittaisesta käyttörahasta, joten kyse on selvästi yhdeksän euron päiväkorvauksella tehtävistä palkattomista töistä. Työntekijä saa vain työmarkkinatuen ja yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen eikä hän ole edes työntekijä sanan varsinaisessa merkityksessä. Hän on sosiaalipalvelun asiakas.

Aloitteessa vedotaan kauniisti vanhusten tarvitsemaan apuun sekä puhutaan tekemättömistä töistä ja tarpeen olevista käsistä. Palkasta ei puhuta mitään ja koko aloitteen tarkoitus on lainvastainen kuntalouden tasapainottaminen. Sen selkeästi lausuttu tavoite on vapautua kaupungin maksuosuudesta työmarkkinatukeen.

Sanotaan se vielä kerran:

Kuntouttavaa työtoimintaa ei saa käyttää säästötarkoituksiin, vaan se on sosiaalipalvelua.

Oleellista on, että kuntouttavassa työtoiminnassa olevat henkilöt ovat kuntoutuksen tarpeessa, eivätkä esimerkiksi vähentämässä kunnan työmarkkinatuen maksuosuutta. Koska kyseessä on kuntouttava työ, tulee se aina räätälöidä asiakkaan työ- ja toimintakyvyn mukaiseksi ja varmistaa, että asiakas saa tarvitsemansa tuen sosiaalihuollon tai kuntoutuksen ammattilaisilta palvelun aikana, sanoo STM:n Eveliina Pöyhönen.

Kuntouttava työtoiminta ei lähde kaupungin taloustilanteesta eikä tekemättömien töiden paljoudesta. Se lähtee sosiaalipalvelun asiakkaan eli sen pitäaikaistyöttömän tarpeesta. Jos kaupunki on liian köyhä tai laiska palkkaamaan työntekijöitä oikealla palkalla, niin on hävytöntä huutaa sosiaalipalvelun asiakkaita avuksi tekemään työt ja paikkaamaan kaupungin kassaa.

Työläiskaupunkina aiemmin tunnetun Tampereen kaupunginvaltuuston aiemmin työväenpuolueena tunnetun puolueen valtuustoryhmä loistaa tyhmyydellään ja haluaa laittaa työläiset palkattomiin orjatöihin. Aloitetta siteeraten: Ollaankohan Tampereen valtuuston demariryhmässä nyt ihan ajan tasalla?

Päivitys 26.5. klo 15.30

Koska linkittämäni uutinen on päivitetty, niin teen samoin. Aloitteessa puhutaan palkkatuetusta työstä, joka on ihan oikeaa työtä oikealla palkalla. Tässä on kuitenkin se ongelma, että tämän vuoden palkkatukirahat lienee jo käytetty. Niinpä jäljelle jää vain palkatta tehtävä työ.