Ulkoistamisen näyteikkuna

Olemme vastanneet Rääkkylän kunnan sosiaali- ja terveyspalveluista vuodesta 2011 lähtien. Tuloksena on ollut, että Rääkkylän terveys- ja sosiaalimenot ovat pienentyneet ilman palvelutason heikkenemistä. Kuntaturva-mallissa päätösvalta sote-palveluissa säilyy kunnalla ja taloudellisen riskin kantaa Attendo.

Näin mainostaa Attendo ulkoistamisen näyteikkunana käyttämäänsä Rääkkylän palvelutuotannon yksityistämistä. Rääkkylän kokemuksia hehkuttavat Attendon kaupparatsut ovat ravanneet ympäri maan kehumassa tuotettaan.

Totuus on kuitenkin paljon kamalampi. Se on niin kamala, että sitä on yritetty peitellä ja yllättävän kauan se onnistuikin. Totuus on, että Rääkkylä on velkaa Attendolle näistä palveluista neljä miljoonaa euroa. Velka on kertynyt miljoonan vuositahtia ilman että se olisi näkynyt selkeästi tilinpäätöksissä ja talousarvioissa. Se on ostopalveluvelkaa eli Attendo on lykännyt omien saataviensa perimistä molemminpuolisella yhteisymmärryksellä.

Attendo on siis myöntänyt kunnalle pimeää lainaa. Totuus alkoi paljastua viime syksynä, kun kunta joutui myöntämään sote-menoihin lisämäärärahaa 945 000 euroa. Lisäystarve johtui kunnan mukaan siitä, että Attendon kanssa tehty sopimus kunnan sote-palvelujen ulkoistuksesta oli budjetoitu nettosumman mukaan, vaikka se olisi pitänyt kirjata budjettiin bruttosummana. Siitä voitte lukea lyhyesti täältä.

Selityksiähän riittää ja niitä on riittänyt koko ajan. Koko ulkoistaminen tehtiin erittäin arveluttavalla tavalla alkaen kilpailutuksen puuttumisesta ja virkamiesten istuttamisesta sekä Attendon että kunnan tuoleille. Julkista valtaa käyttävät viranhaltijat saivat palkkansa yksityiselä yritykseltä, jolla oli yhteistyösopimus koko ulkoistuksesta vastaavan Attendon kanssa. Samat virkamiehet valmistelivat Attendon palkkalistoilla julkista vallankäyttöä koskevia päätöksiä ja tekivät ne päätökset virkamiehinä, jotka saivat palkkansa yhteistoiminnassa Attendon kanssa olevalta yritykseltä. Jos kiinnostaa aiheesta vuosien varrella kirjoittamani, niin jutut löytyvät kootusti täältä. Ne kannattaa lukea aikajärjestyksessä rullaamalla sivu alas ja aloittamalla vanhimmasta.

Attendo siis väittää kantaneensa taloudellisen riskin toiminnasta. Tämä on täyttä pötyä, koska nyt kunta on päättänyt ottaa neljä miljoonaa euroa lainaa maksaakseen Attendolle velkansa.  Tämä velka on siis vuosien varrella kertynyttä syömävelkaa.

Ei ihme, että Rääkkylä päätyi kriisikunnaksi. Tällainen taloudenpito olisi pitänyt pysäyttää jo aikoja sitten. Epäilemättä sote-kustannukset olisivat kasvaneet kunnan omanakin palvelutuotantona samalla tavalla kuin muissakin kunnissa. Silloin olisi taloustilanne kuitenkin ollut koko ajan tiedossa ja asioihin olisi voitu puuttua. Nyt neljän miljoonan ostovelan olemassaolo tuli ihan puskista.

Tietysti sekä Attendo että johtavat viranhaltijat ja luottamushenkilöt tiesivät tilanteen kehittymisen, mutta he panivat suut kiinni ja kädet ristiin toivoen pahan menevän pois. Attendon näyteikkuna särkyi. Säästöä piti ulkoistamisella tulla miljoonan verran vuodessa, mutta vuosittain kertyikin saman verran pimeää velkaa.

Kaukaa viisaita olivat ne valtuutetut, jotka joulukuussa 2010 eivät osallistuneet valtuuston yksimieliseen ulkoistuspäätökseen. 21-jäsenisestä valtuustosta oli paikalla vain kymmenen varsinaista ja viisi varavaltuutettua. Viisaimmat osasivat pestä kätensä jo etukäteen. Rahojen perään voi sitten kysellä näiltä paikalla olleilta.

Veroparatiisista ne eivät koskaan tule takaisin.

puheenaiheet yhteiskunta
Kommentit (3)
 1. Jep!

  Aivan kuten edellisessä jutussa tuli selväksi. Suomessa ilmiselvä rikos sen enepää kuin päivän selvä petoskaan ei ole oikea “rikos” eikä edes sen kummemmin “tuomittava” muuta kuin siinä tapauksessa että maksajaksi / kärsijiksi löytyy kyllin selkesti joku virkakoneiston ulkopuolinen suomenkielinen yrittäjä tai vastaava nettoveronmaksaja/nettoveronmaksajia.

  Tähän tyyliinhän ne asiat on ennenkin menneet ja näin ne taitaa mennä jatkossakin. Ei voi kuin ihailla tätä näin taitavasti kyhättyä “erittäin hyvin järjestäytynyttä rikollisuutta”. Viimeisen päälle taitavasti lakeja ja assetuksia myötäilevää hiottua suhmurointia jossa kaikki asioista päättävät ovat itsekkin tämän suhmuroinni edunsaajia, eli tavalla tai toisella jäävejä ottamaan asioihin mitään kantaa.

  Banksterit, jättimäiset korporaatiot ja veroja suoraan kuormasta kilpaa ahmivat byrokraatit nyökyttelevät tyytyväisinä, ehkä jopa kiittävät kohteliaasti ja jäävät tovin päästä eläkkeelle kuittailemaan petkoksilla, rikollisilla tempuilla tienattuja eläkerahojaan.

  Joku voisi epäillä että tässä käsiin lässähtäneessä pyramiidihuijausta muistuttavassa velkaponzissa tienatut jättimäiset palkat ja eläkkeet ovat itse asiassa tulevien sukupolvien piikkiin otettua syömävelkaa.

 2. Tietoa pitää jakaa...
  8.6.2015, 19:14

  Näin Attendo hankkii ….jakakaa tuetoa.

Kommentointi suljettu.