Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Työtä sosiaaliturvalla

Työ on parasta sosiaaliturvaa. Parempi työttömän on tehdä työtä kuin lojua kotisohvalla kaljaa kittaamassa ja syrjäytymässä. Työttömät eivät halua mennä työhön, koska ovat oppineet saamaan yhteiskunnalta rahaa. Jos työnteko ei nappaa, niin se on oma valinta.

Näinhän meille hoetaan jatkuvasti ja jotkut teistäkin uskovat tämän. Kaikille hokijoille on yhteistä se, että he eivät puhu koskaan mitään työstä maksettavasta palkasta. Se tuntuu olevan heille sivuseikka ja tärkeintä on saada työttömät tekemään töitä.

He haluavat yhteiskunnan ylläpitämiä orjia. Minun muistini ajan työvoima- eli nykyisin TE-toimistoja on sanottu orjakauppiaiksi. Ennen puhe oli puoliksi leikkiä, mutta nykyisin täyttä totta. TE-toimistot auttavat auliisti yrityksiä saamaan palkatonta työvoimaa. Työttömyysturva rinnastetaan jo ihan yleisesti palkkaan ja röyhkeimmän ilmoittavat sen suoraaan. Näin:

pesusetä Autopesula siis tarjoaa TE-toimiston sivulla 1-3 kuukautta kestävää työtä ja tarjoaa palkaksi työttömyysetuutta. Siis sitä samaa etuutta, joka on tarkoitettu pitämään ihminen hengissä sen aikaa, että hän onnistuu hankkimaan palkkatyötä, jolla elättää itsensä.

Työnantaja katsoo oikeudekseen esittää vielä kelpoisuusvaatimuksia näille orjilleen. Täkynä on mahdollisuus työllistyä oikeasti.

Ei ole. Yrittäjällä ei todennäköisesti ole aikomustakaan palkata töihin ketään ja maksaa palkkaa omasta pussistaan. TE-toimisto tulee lähettämään tämän työtarjouksen monelle sopivaksi katsomalleen työttömälle ja työnantaja voi vailta mieleisensä. Kesäsesongin ajan hän säästää palkkakustannukset ja voi syksyn tullen pistää vaikka pillit pussiin. Kaikki tuotto jää hänelle itselleen.

Koska TE-toimisto lähettää tarjouksen monelle, niin moni  tulee myös saamaan karenssin. Joku kieltäytyy suorin sanoin tällaisesta orjasopimuksesta, joku toinen ei viitsi ottaa työnantajaan edes yhteyttä. Jotkut asiallisesti yhteyttä ottaneet eivät muuten vain mahdu yhteen ja samaan työpaikkaan. He tulevat saamaan karenssin työstä kieltäytymisen takia ja menettävät työttömyysetuutensa. Se koskee pelkällä TE-toimiston lausunnolla myös asiallisesti yhteyttä ottaneita, mutta rannalle jääneitä.

Se on tarkoituskin. Työttömyyslukuja halutaan pienentää ja uusi hallituksemme on päättänyt leikata työttömyysetuuksia. Koska ansiosidonnaisten etuuksien leikkaaminen lykkääntyy vuodella, niin nyt leikataan peruspäivärahasta ja työmarkkinatuesta. Valtion menot pienenevät, mutta kuntien menot kasvavat karenssin saaneiden siirtyessä kunnallisen toimeentulotuen asiakkaiksi.

Meille on kasvanut sellaisten ihmisten sukupolvi, joka ei ole koskaan ollut eikä tule koskaan olemaankaan palkkatöissä. Heidät opetetaan pitämään täysin normaalina sitä, että työttömyysetuutta sanotaan palkaksi ja sen eteen on tehtävä täyttä työtä.Minkään työehtosopimuksen palkkataulukko ei tunne peruspäivärahan tai työmarkkinatuen suuruista alinta palkkaa, mutta se on sivuseikka. On tarkoitus hämärtää ja häivyttää koko palkkatyön käsite.

Olemme kovaa vauhtia menossa kohti workfare-yhteiskuntaa, jossa yhteiskunnan maksamalla etuudella pidetään työvoima hengissä ja kutakuinkin työkykyisenä. Heidät annetaan yritysten käyttöön palkattomiksi ja kasvottomiksi työmuurahaisiksi. Yritykset saavat hyödyn ja jakavat voitot osinkoina omistajilleen. Palkatonta työvoimaa käyttävien kanssa ei kukaan pysty kilpailemaan, joten rehelliset yritykset kuolevat.

Ja koko ajan jatkuu paasaaminen siitä, miten työ on parasta sosiaaliturvaa. Palkasta puhuvat vain jotkut kommunistit ja muut menneisyydessä elävät hörhöt. Laitan vielä kerran tämän Lapinlahden Lintujen videoklipin muistukseksi ajattelun muuttumisesta. 90-luvun laman aikana tämän ymmärsivät satiiriksi ihan kaikki, mutta nykyisin yhä harvempi.