Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kotiorja kaikille

Miltäpä kuulostaisi saada kotiin ikioma kuntouttavassa työtoiminnassa oleva pitkäaikaistyötön, jolla voisi teettää oikeastaan mitä mieleen juolahtaa? Ei sellaista voi tapahtua, niinkö sanotte? Tällaisen tien pää on kuitenkin avattu Multian kunnassa.

Tapaus tuli esille eräässä työttömyyttä ja pakkotyötä käsittelevässä Fb-ryhmässä ihan positiivisessa mielessä. Kaksi pitäaikaistyötöntä oli onnistunut sopimaan kunnan kanssa kuntouttavasta työtoiminnasta siten, että toinen käy työtoiminnassa toisen luona kiinteistönhuoltotehtävissä. Työtoiminnan järjestäjä on kunta, mutta työ tapahtuu yksityiskodissa.

Sekä lain että sosiaali- ja terveysministeriön 30.12.2014 antaman ohjekirjeen mukaan kuntouttavaa työtoimintaa ei saa hankkia yritykseltä, mutta kotitalouksista ei puhuta mitään.

sote ohje

Julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta säädetyn lain 4 luvun 7 §:n 2 momentin 2-kohdan mukaan työvoimapoliittisesta toimenpiteestä ei saa aiheutua sen järjestäjälle sellaista etua, joka vääristäisi yritysten tai yksityisten elinkeinonharjoittajien välistä kilpailua.

Koska kuntouttavan työtoiminnan järjestäjä on kunta itse, niin lain kirjainta noudatetaan. Koska työpanoksen saajalla ei tässä tapauksessa olisi varaa hankkia palveluja markkinoilta, niin kilpailua ei vääristetä eikä palkkatyötä korvaavan työn kieltoa rikota. Sekä työn tekijä että teettäjä ovat tyytyväisiä, joten kaikki on hyvin.

Vai onko sittenkään? Lain kirjainta kyllä noudatetaan, mutta lainsäätäjä ei ole aavistanut miten eteviä kunnat ovat kiertämään lain henkeä. Kirjoitettu lakiteksti rajaa työtoiminnan järjestämisestä yritykset pois, mutta ei ole arvannut rajata selkein sanoin pois myös yksityssektoria.

Näin on avattu sellainen tie, joka päässä on hirvittävä tulevaisuus. Jos palkaton työntekijä annetaan yhteen kotitalouteen, niin sellainen on tasapuolisen ja yhdenvertaisen kohtelun nimissä annettava jokaiseen palkatonta työvoimaa haluavaan kotitalouteen. Jos tällainen menettely yleistyy, niin kohta jokainen halukas saa itselleen ikioman kotiorjan, jolla voi teettää kaikki likaisimmat ja raskaimmat työt. Jos orja valittaa, niin isäntä voi ilmoittaa hänen kieltäytyneen kuntouttavasta työtoiminnasta ja seurauksena on työttömyysetuuden menettäminen ja joutuminen alennetulle toimeentulotuelle.

Kunta saa valtiolta jokaisesta kuntouttavassa työtoiminnassa olevasta 10,09 euroa päivässä. Yleinen tapa on, että kunta siirtää tämän summan suoraan työtoiminnan järjestäjälle. Tasapuolisuuden nimissä kunnan on siis siirrettävä tämä summa jokaiselle, joka ottaa kotiorjan itselleen. Näin kunta ei vain lahjoita orjaa työnantajalle, vaan vieläpä maksaa myötäjäiset.

Ja se kotiorja saa työmarkkinatuen ja yhdeksän euroa päivässä yhteiskunnan maksamaa tukea. Teemme paluun huutolaisyhteiskuntaan. Tosin entistä pahempana, koska nyt huutolaisen ottajan ei edellytetä huolehtivan tämän elatuksesta.

Koska yhteiskunta maksaa työttömälle niukkaa etuutta, niin se katsoo omistavansa hänet ja voivansa lahjoittaa hänet minne haluaa.