Nuorten syrjäyttämisautomaatti

Kuvitellaanpa tilanne, että on kaksi alle 25-vuotiasta kaverusta, joilta molemmilta puuttuu peruskoulun tai lukion jälkeinen ammatillinen koulutus. Toinen ei ole kouluun hakenutkaan ja toinen on aloittamisen jälkeen sen keskeyttänyt. He kuulevat työvoimaviranomaisilta, että heitä uhkaa odotusaika eli heillä ei ole viiteen kuukauteen oikeutta saada työmarkkinatukea.

Työvoimaviranomainen neuvoo heitä osallistumaan työvalmennuskurssille, jonka ajalta maksetaan työmarkkinatuki ja yhdeksän euron päivittäinen kulukorvaus odotusajasta huolimatta. He toimivat neuvon mukaan ja jonkin aikaa molemmat saavat työmarkkinatuen ja kulukorvauksen.

Sitten Kela ilmoittaa yllättäen tälle koulun keskeyttäneelle, että hänellä ei olekaan oikeutta saada työmarkkinatukea ja jo maksettu tuki on välittömäti palautettava. Se kouluun hakematta jättänyt saa edelleen tukea. Näin sanoo laki.

Luulisi, että ei näin älytöntä ja epäoikeudenmukaista lakia voi olla olemassa. Samanikäiset kaverit, sama elämäntilanne ja sama työvalmennuskurssi, joten eihän heitä voi kohdella näin eri tavalla. Näin kuitenkin tapahtuu ihan lain mukaan, kuten tämä uutinen kertoo.

Kouluun hakematta jättänyt menettää työttömyysetuutensa vasta sen jälkeen, kun tämä työvoimapoliittinen koulutus on päättynyt. Koulun keskeyttänyt menettää sen heti keskeyttämisesta lukien.

Kummallisinta on, että työmarkkinatukea maksava Kela ei tiedä moneen viikkoon, että odotusajan määräävä samainen Kela on sen odotusajan määrännyt. Kun asia viimein selviää Kelalle, niin jo maksetut tuet peritään takaisin. Kelan uuden linjauksen mukaan perusteettomasti maksettuja tukia ei voi palauttaa pitemmän ajan kuluessa osissa, vaan saatava menee ulosottoon. Seurauksena on maksuhäiriömerkintä ja sen aiheuttamat monet hankaluudet. Ihminen on tehokkaasti syrjäytetty.

Tämä eriarvoisuus lisättiin lakiin 30.12.2014 ja se kuuluu näin:

Koulutusta vailla oleva nuori, joka on menetellyt 2 momentin 1 kohdan a tai b alakohdassa tarkoitetulla tavalla ja on työllistymistä edistävässä palvelussa syyslukukauden alkaessa, menettää oikeutensa työttömyysetuuteen 2 momentista poiketen työllistymistä edistävän palvelun päättymisestä lukien.(Työttömyysturvalaki 13 § 3 mom.)

Tämä lainkohta kertoo, että kouluun hakeutumaton tai oman menettelynsä takia kouluun valitsematta jäänyt saa työttömyysetuutta työvalmennuskurssin ajan ja vasta kurssin päättymisen jälkeen alkaa viiden kuukauden odotusaika. Lakimuutos on sinänsä hyvä ja antaa armoa kouluun hakemattomille.

Siitä kuitenkin unohtui armo niille, jotka syystä tai toisesta keskeyttävät jo aloittamansa koulun. Heitä varten on edelleen 2 momentissa oma armoton lainkohtansa:

Koulutusta vailla olevalla nuorella ei ole oikeutta työttömyyden perusteella maksettavaan työttömyysetuuteen:

3) keskeyttämisestä lukien, jos hän on ilman pätevää syytä keskeyttänyt peruskoulun tai lukion jälkeisen, tutkintoon johtavan ammatillisia valmiuksia antavan koulutuksen tai 10 §:n 2 momentin 2 kohdassa tarkoitetut lukio-opinnot taikka vastaavat opinnot ulkomailla.

Tämä meni nyt taas juridiikan yksityiskohtien pohdinnaksi, mutta valitettavasti lainvalmistelijat ja -säätäjät eivät laatimiensa yksityiskohtien seurauksia näytä itse miettivän. Ne selviävät sitten aikaan karvaalla tavalla kansalaiselle ja Kelakin ihmettelee, että mitenkäs tässä nyt näin pääsi käymään.

Työttömyysturvalain 13 § on kokonaisuudessaan varsinainen syrjäyttämisautomaatti. Halutessanne voitte lukea sen täältä ja miettiä samalla miten lainsäätäjä voi edes kuvitella, että jokainen nuori ymmärtää millaisessa viidakossa rämpii.

Eiväthän lainsäätäjät ymmärrä itsekään säätämiään lakeja ja niiden seurauksia.

Kommentit (43)
 1. Jos tasa-arvon ja talkoohengen nimissä otettaisiin kaikilta muiltakin takautuvasti työttömyyskorvaukset pois? Kestävyysvajekin olisi historiaa.

  1. Jos otettaisiin verosuunnittelun nimellä kavalletut rahat väkisin takaisin valtiolle ei olisi tarvetta kestävyysvajeen paikkamiseen

  2. Tasa-arvon ja talkoohengen? Toivon, että kommenttisi oli vain sarkasmia sillä eivätköhän nimenomaan työttömät joudu tämän taloussodan maksajiksi ja joudu osaan joka on monella tavoin kohtuuton. Nuoret ihmiset ovat erityisen tukalassa tilanteessa näihin pykäläviidakkoihin joutuessaan.

   Eiköhän vaan laiteta veronkarkurit huolehtimaan velvollisuuksistaan ja koroteta pääomatulojenverotusta, niin nk.kestävyysvajetta ei enää ole.

   1. Sarkasmia.
    Valtion budjeteista kaivelin tietoja, niin kyllä ihan eläkemenojen lisääntyminen yksin tämän ”kestävyysvajeen” takana.

   2. työssäkäyvä mies
    6.7.2015, 11:27

    Loispummityöttömien hyysääminen pitää viimeinkin lopettaa. Työttömyysvero pitää ottaa heti käyttöön. 10 000 euron työttömyysvero vuodessa jokaiselle työttömäksi ilmoittautuneelle ja työttömyyspäivärahaa nostavalle. Loispummityöttömät kuluttavat veronmaksajien tienaamia rahoja päivät pitkät. Ei enää työttömyyskortisto houkuttelisi työttömiä loisia, kun siitä joutuisi maksamaan kunnon veron.

    1. Sinulla varma työmaa loppuiäksi?

    2. Saku Timonen
     6.7.2015, 11:36

     Seuraavan tuommoisen trollikommentin jälkeen julkaisen nimesi ja yhteystietosi, Jere.

     1. Oikeastaan tuollaiset keskenkasvuisten Jerejen kommentit voisi ihan suorilta poistaa. Jokainen 15 vuotta täyttänyt on varmasti jo selvillä siitä, että tässä maassa työpaikkoja on 30 000 ja työttömiä 300 000 (joista jokainen maksaa tuestaan veroa, jonka suuruuteen ei pysty edes vaikuttamaan, toisin kuin työssä käyvät pienipalkkaiset).

      Jatkuvaa kunnioituksenpuutetta muita ihmisiä kohtaan osoittavat saavat kyllä ihan riittävästi jalansijaa ja ääntään kuuluviin muuallakin.

      1. reptiliaani
       6.7.2015, 18:31

       woop woop haluan vain muistuttaa, että miksipä näitä työttömiä sitten on näin paljon. Kaikki tuotanto on viety ulkomaille halvan työvoiman ja suuremman voiton perässä, joten moni on saanut kenkää tuotannon siirtyessä muille maille. Talous on paskea, joten yritykset säästävät vähentämällä työntekijöitä ja työpaikkoja. Työttömiä on enemmän kuin tarjolla olevat vähäiset työpaikat, joten vaihtoehdot ovat aika heikolla. Sossurotat ovat hyvin vähäinen ryhmä ja useimmat työttömät koostuvat työpaikkansa menettäneistä. Siinä, kun iniset kuinka sinulta viedään mukamasti niin paljon, miettisin sen sijaan niitä jotka ovat avun tarpeessa ja joutuvat esim. elättämään perheensä se jälkeen, kun ovat menettäneet työpaikkansa.

       1. Päivin Pylkkerö
        7.7.2015, 22:38

        Olet aivan oikeassa, perhettä on ikävä elättää työttömyyskorvauksella. Mutta liian vähän puhutaan yksinelävien työttömien selviytymisestä. Yksineläjälle lähes kaikki maksaa enemmän. Työttömyys ja rahapula osuvat yksineläjällä sataprosenttisesti koko perheyksikköön. Parisuhteessa elävillä voi toinen hyvinkin vielä ansaita palkkaa. Pariskuntien asumismenot per henkilö ovat yleensä pienemmät, yksi nettiliittymä riittänee, yksi pesukone jne.

    3. Aiheet joista Saku kirjoittaa löytyy tuolta sivusta ja niitä kannattaa opiskella, ne ovat lähinnä juridiikkaa josta Saku tietää niistä asioista eikä luule tietävänsä.

     Saku on auttanut monia kertomalla ja kirjoittamalla ja avaamalla tätä pykäläviidakkoa,etenkin työttömille. Se on hieno ja arvokas asia.

     1. 9eurontyöpäivä
      7.7.2015, 11:12

      Kyllä, tästä blogista olen itse myös saanut paljon sellaista tietoa, joka olisi jäänyt muuten saamatta. Ja mikä parasta Saku on pitänyt huolen, että tieto on lakipykälien ja asetuksien mukaista ainakin omalta osaltaan.

      Noiden pykälien ja asetuksien tutkiminenko on oikeasti aika raskasta puuhaa asioihin perehtymättömälle ja nuo lait ja asetukset tuntuu melkoiselta suolta kun niitä lähtee pohtimaan.

      Ja ei noiden pykälien ja asetuksien ymmärtäminen tunnu olevan edes TE-toimistoissa sillä tasolla millä pitäisi olla. Vaikka ne saa siitä palkkaa, että olisivat perillä ja erityisesti noudattaisivat näitä lakeja ja asetuksia! Lähinnä tekevät itseensä miellyttäviä päätöksiä ja tekoja noiden suhteen venyttäen ja rikkoen lakeja ja asetuksia joutumatta harvemmin vastuuseen asiasta ikävä kyllä.

      1. Hannu Siivonen
       7.7.2015, 12:47

       Pykälien ja asetusten tutkiminen työttömän oikeuksien ja velvollisuuksien osalta voi tosiaan viedä toista tuntia. Nähdäkseni se ei kovin raskasta ole. Vaikeinta on ensin tietää mitkä lait siihen vaikuttaa

       1. Heh 🙂

        1. Tuohon Hannu S:n kommenttiin. Olen nyt ollut 5 vuotta työtön ja laiti sekä pykälät ja niiden tulkinnat ovat muuttuneet ja muuttuvat tuon tuosta. Ihan ei riitä tuo 2 tuntia.

    4. Timo Jokela
     7.7.2015, 06:57

     Hienoa että jollain on nykyaikana takuutyöllisyys. Tekstisi on hunajaa monelle pitkäaikaistyöttömälle, joista valtaosa hakee duunia tosissaan.
     Toivottavasti kerrot työviranomaisille ideasi?

     1. Olen huomannut samanlaista huutelua muiltakin yleensä kovin yksioikoisesti ajattelevilta nuorilta työssäkäyviltä. En jaksa edes suuttua sellaisista! Elämänkoulu opettaa.

 2. Näin se aina menee. Caveat civis!

  Työntekijälle oli maksettu erehdyksessä olosuhdelisää useita vuosia. Vika oli palkkakonttorin, mutta vastuussa takaisinmaksusta oli liikaa saanut työntekijä. Ylimääräinen palkanlisä perittiin tilistä pennilleen.

  Kela tekee mokan myöntäessään tuen — ja perii virheensä viulut syyttömältä takaisin.

  Näissä pitäisi olla joku takuu.

Kommentointi suljettu.