Sellaistahan ei tapahdu

Minulle on kymmeniä kertoja sanottu, että olen väärässä kuntouttavan työtoiminnan suhteen. Työtoiminnassa olevilla ei teetetä varsinaista työtä, vaan heitä opastetaan saamaan takaisin kadonnut elämänhallinta. Yhdistykset, joilta kunta ostaa kuntouttavaa työtoimintaa, toimivat tiukasti lakia noudattaen eivätkä missään tapauksessa ohjaa työtoiminnassa olevia tekemään palkkatyötä korvaavaa työtä. On ihan varmaa, että ainakaan heitä ei ohjata yhdistyksen omaan tuotantolaitokseen tekemään markkinoilla kilpailevia tuotteita.

Sitten eteen sattuukin uutinen, jonka mukaan merkittävä huonekalujen valmistaja joutuu konkurssiin heti, kun kaupunki irtisanoo kuntouttavan työtoiminnan ostopalvelusopimuksen. Yhdistyksen hallitus on nimenomaan todennut, että toiminnan jatkaminen on mahdotonta ilman kuntouttavan työtoiminnan sopimuksia. Toiminta muuttuu kannattamattomaksi oitis, kun kaupunki ei enää annakaan huonekalutehtaalle palkattomia työntekijöitä ja heidän mukanaan vielä kymmentä euroa päivässä valtiolta saamaansa työllistämisrahaa.

ON Kuusamo

Huonekalutuotannon lisäksi yhdistys on pyörittänyt puu- ja autopajaa, ompelimoa, käsityöpajaa, rakennustarvikkeiden kierrätyskeskusta, keittiötoimintaa ja kopiointipistettä pääosin palkattomalla työvoimalla.On siellä toki ollut palkattujakin, joiden palkka on saatu palkkatuesta ja tietenkin kuntouttavassa työtoiminnassa olevien mukanaan tuomista työllistämiskorvauksista.

Yhdistys on ilmiselvästi toiminut koko ajan vastoin lakia. Se on käyttänyt kuntouttavassa työtoiminnassa olevia palkkatyötä korvaavaan työhön ja saanut lainvastaista kilpailuetua käyttämällä palkatonta työvoimaa.

Tästäkin tositapauksesta huolimatta virallinen totuus tulee elämään. Lakia noudatetaan ehdottomasti kaikkialla ja aluehallintovirastot valvovat lain noudattamista tiukasti. Niitä mölkkypelejäkään ei tietenkään teetetä palkattomalla työvoimalla, vaan kaikille maksetaan ihan oikeaa palkkaa.

Yksi laiton orjatyökeskus on pois pelistä, mutta näitä riittää ja uusia tulee lisää. Tämäkin olisi jatkanut vielä vuosia, mutta ilmeisesti yhdistyksen hallitukseen iski ahneus ja se otti liikaa velkaa luottaen palkattoman työvoiman jatkuvaan virtaan.

Tämä maa pyörii kohta palkattomalla työvoimalla. Muistakaa tämä sitten, kun yt-neuvottelut osuvat kohdalle ja teidät korvataan yhdeksän euron henkilöllä.

Kommentit (87)
 1. Maria Rokka
  10.7.2015, 18:47

  Kiitos Saku, kun jaksat nostaa esille näitä epäkohtia. Itse pitkäaikaistyöttömänä arvostan sitä, että joku jaksaa pitää tästä(kin) aiheesta meteliä.

 2. Juha Luhtaniemi
  10.7.2015, 19:12

  Olen itse ollu vastaavassa paikassa….Tehtiin hirsimökkejä maailmalle, urakalla…..Mutta 9€ tuntipalkalla….Vitutti..

  1. No, sinä sentään sait 9 € tunnissa, nämä saavat sen päivässä

  2. Mirja Keronen
   11.7.2015, 12:20

   Olin valtion ompelimossa kuntouttavassa työtoiminnassa mutta minut laitettiinkin siivoomaan työalueita ja pyykkäämään. Piti niin harjotuttaa ompelemista jos vaikka siitä olisin saanut uuden ammatin itselleni. 9 euroo pvä, 2 kertaa viikossa. Lopetin kesken, kun ei ollut minun juttuni siivota. Jokainen osaa sen homman kotonakin.

Kommentointi suljettu.