Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Sosiaalisen työllistäjän työvoimapula

Helsinkiläinen siivousalan yrittäjä hämmästeli Facebookissa työttömiä nuoria, joille ei kelpaa festivaalialueiden siivouksesta maksettava 10 euron tuntipalkka. Yrittäjän vuodatus noteerattiin Iltalehdessä.

Tapahtumasiivoukseen erikoistuneen Suomen Festariduuni Oy:n on ollut vaikea löytää motivoitunutta kantasuomalaista työvoimaa tämän kesän festivaaleille, vaikka yritys maksaa siivous- ja kuljetustyöstä työehtosopimusten mukaista palkkaa, 10-15 euroa tunnilta, plus lakisääteiset lisät.

Yrittäjä siis tarjoaa viikonlopun mittaisia pätkätöitä, mutta hänellä on vaikeuksia saada työntekijöitä. Ratkaisuksi hän esittää tietenkin passivoivan työmarkkinatuen muuttamista motivoivampaan suuntaan eli käytännössä tukien poistamista työttömiltä.

Hän ei taida tietää, että työstä kieltäytyjä menettää jo nykyisin työttömyysetuutensa.

Yrittäjän mielestä työttömät ovat siis laiskoja, mutta olisikohan yrityksessä jotain vikaa? Kauppalehden yritysrekisterin mukaan Suomen Festariduuni Oy:n toimiala on päivä- ja työtoiminta muille kuin ikääntyneille ja vammaisille, toimialakuvauksen mukaan sosiaalinen työllistäminen ja siihen liittyvä muu toiminta.

Näyttökuva (313)_snip

Se ei siis ole varsinainen siivousalan firma, vaan sen toimiala on sosiaalinen työllistäminen. Jos ette satu tietämään, niin nämä sosiaalista työllistämistä harjoittavat firmat eivät yleensä maksa työntekijöilleen palkkaa. Ne harjoittavat sosiaalista kuntoutusta, jonka tarkoitus on edistää työttömien pääsemistä työmarkkinoille. Suomeksi se tarkoittaa hyvin usein kuntouttavaa työtoimintaa, jota nämä sosiaalisen työllistämisen firmat myyvät kunnille.

Asiakastieto.fi puolestaan  kertoo, että Suomen Festariduuni Oy on kaupparekisterissä, mutta ei ennakkoperintärekisterissä eikä työnantajarekisterissä.

Näyttökuva (314)_snip

Maan festivaalialueita siivoamassa siis kiertää sosiaalista työllistämistä harjoittava yritys, joka ei ole ennakkoperintärekisterissä eikä työnantajarekisterissä. Sen toimitusjohtaja valittaa suureen ääneen, että laiskat työttömät eivät halua tulla hänen firmaansa keikkatöihin.

En minä väitä etteikö yrittäjä oikeasti etsi palkattavaa väkeä, mutta omituiselta juttu kokonaisuudessaan vaikuttaa. Jos yrittäjällä on oikeasti palkatun työvoiman tarve, niin miksi hän julistaa sitä Facebookissa sen sijaan, että ilmoittaisi TE-toimistoon avoimista työpaikoista? Kyllä TE-toimiston kirjoista löytyy pitkäaikaistyöttömiä, jotka rahaa vastaan työtä tekevät.