Halutaan palkaton työntekijä
Kaksi innostunutta ja kirpputorialasta kiinnostunutta, iloisella ja positiivisella asenteella ja korkealla työmoraalilla varustettua työtöntä pääsee nyt siivoamaan kirpputorin vessoja ja keittämään kahvia. Työhön kuuluu lisäksi ihan kaikki kirpputorityö myös iltaisin ja viikonloppuisin. Palkkaa ei tietenkään makseta. Tällaiseksi on mennyt ilmoittelu avoimista työpaikoista TE-palvelujen omilla sivuilla.
Laitetaanpa tästä vielä ihan kuva
Näihin “työpaikkoihin” tuskin on tungosta, joten seuraavaksi yrittäjä varmaankin valittaa iltapäivälehdissä työttömien laiskuutta ja tukien ylenpalttisuutta.
Kyseessä on ihan tavallinen yksityisen yrittäjän kirpputori, joten TE-toimisto on ruvennut välittämään palkatonta työvoimaa yksityisille. Tällä kertaa palkatta tehtävää työtä kutsutaan työhön valmennukseksi.
Näitä nimikkeitä on paljon, mutta kaikissa on aina sama periaate. Työ on täyttä työtä, mutta siitä ei makseta palkkaa. Työtön saa pelkän työttömyysetuutensa, joten valtio subventoi työnantajia maksamalla työntekijöille niukan elatuksen. Yrittäjä kerää työpanoksesta saatavan hyödyn ja saa kunniaa aktiivisena työllistäjänä. Hän nostaa osaltaan Suomen nousuun luomalla työpaikkoja.
Ensin ajattelin, että TE-toimisto ei tunne omaa terminologiaansa, mutta Finlexiä tukimalla huomasin olevani väärässä. Kyllä työvalmennus on sittenkin olemassa, vaikka jo 1.1.2013 työharjoittelu ja työelämävalmennus yhdistettiin työkokeiluksi. Työvalmennus on tässä nimikeviidakossa ihan oma terminsä ja se löytyy julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain 4 luvun 4 §:stä:
Työ- ja elinkeinotoimisto voi tarjota henkilöasiakkaalle valmennusta:
1) työn hakemisessa (työnhakuvalmennus);
2) ammatinvalinta- ja uravaihtoehtojen selkiyttämisessä, ammatilliseen koulutukseen hakeutumisessa ja työelämävalmiuksien kehittämisessä (uravalmennus); ja
3) työhön sijoittumisessa ja työpaikalla suoritettavassa koulutuksessa (työhönvalmennus)
Palkatonta työtä teetetään siis kuntouttavan työtoiminnan lisäksi työkokeiluna, työnhakuvalmennuksena, uravalmennuksena ja työhönvalmennuksena. Saattaa näitä termejä olla vielä lisääkin, mutta jo tämä riittää kertomaan viranomaisten nokkeluuden uusien sanojen keksimisessä. Palkattomalla työllä on monta nimeä, vaikka helpointa olisi sanoa kaikkiea palkatta tehtävää työtä ihan vain palkattomaksi työksi. Kela tukee työhönvalmennusta järjestävää työnantajaa myös taloudellisesti, mutta summa jätetään häveliäästi kertomatta Kelan sivulla.
Uskooko joku ihan tosissaan tämänkään kirpputoriyrittäjän koskaan palkkaavan ketään? Ei palkkaa niin kauan kuin palkattomia lähetetään hänelle jatkuvalla syötöllä TE-toimistosta ja Kela maksaa siitä työnantajalle. Vain hullu maksaa palkkaa, kun saa ilmaistakin työvoimaa. Jos joku kieltätyy tästäkin tarjotusta “työstä”, niin seurauksena on tuen menettäminen ja päätyminen alennetulle toimeentulotuelle.
Työelämä on vakavasti sairas. Palkkatyötä ei ole eikä tule, koska valtio omalla lainsäädännöllään kehittelee koko ajan uusia palkattoman työn nimikkeitä. Kaikkea tätä humpuukimaakarointia kutsutaan hurskaasti työllistämiseksi ja poliitikot, työnantajat ja media haukkuvat työttömät laiskoiksi työn vieroksujiksi, kun palkaton työ ei kiinnosta.
Samalla haluavat sivaritkin “oikeisiin” töihin. Helvetin sairasta meininkiä, ja tämän kaltaisia “työpaikkailmoituksia” tulee entistä enemmän vastaan, kuten myös varmaa tietoa miten työttömät ovat loisia.
Ketä vastaan se kilpailukykyloikka otetaan? Tuntuu, että vain työntekijöitä ja muita rikkaruohoja, jotka eivät ymmärrä antaa työpanostaan aiempaa halvemmalla tai ilmaiseksi.
TEK:n Heikki Kauppi: “Tämä ratkaisu (0,43%/16€) kuroo ainakin umpeen suurimman osan hallitusohjelman edellyttämästä 5 prosentin kilpailukykyloikasta suhteessa Saksaan. Saksan sopimuskorotuksethan ovat tänä vuonna olleet 4,5 prosentin luokkaa.”
Jos joku katseli uutisia pari päivää sitten, niin siellä puhuttiin vapaakuntakokeilusta, joka on kirjattu hallitusohjelmaan, jossa kunnille annettaisiin oikeus teettää kunnallisia palveluita “talkootyönä”. Arvatenkin tämä tarkoittaa, että kunnat alkavat teettää palveluitaan kuntouttava työtoimintana tai työkokeiluina.
Nyt alkaa sitten kirves osua jo kunnan palkkalistoilla oleville työntekijöille. Ohjelmassa taidettiin haastatella Julkisten ja hyvinvointialojen ammattiliiton puheenjohtajaa, joka vastusti asiaa kovasti.
En tiedä, pitäisikö tässä tuntea jopa vahingoniloa, koska monet kunnan työntekijäthän suhtautuvat halveksivasti kuntouttavassa työtoiminnassa oleviin, jotka voivat viedä nyt heidän työpaikkansa – joutuvat pian itsekin “kuntoutettaviksi”.
JHL:n tiedote asiasta:
http://www.jhl.fi/portal/fi/jhl-tieto/tiedotteet/?bid=5294
Ei kannata yleistää. Kunta-alan käytännön perustyössäolevilla on useimmiten ihmiskäsitys ihan kohdillaan. Kuntien ylempi johto ja kuntataloudesta päättävät luottamushenkilöt eivät aina ole edes omien työntekijöidensä puolella vaan ovat mm innokkaasti yksityistämässä tai ulkoistamassa erilaisille järjestöille kunnallisia palveluja. Järjestöt tai yksityinen sektori sitten teettää tätä ilmaistyötä ja käyttää työttömiä ihan surutta hyväkseen.
Olen tehnyt kunta-alalla töitä yli 20 vuotta. Uskon, että kuntien omat palvelut tulevat edullisimmiksi kuin yksityistäminen. Eikä se ole pelkästään uskon asia vaan siitä on jo ihan faktista näyttöä olemassa. Julkisten palvelujen alasajo ja yksityistämisinto on saanut uutta tuulta porvarillisen SSS-hallituksen toimesta.
“Vapaa kunta” tarkoittaa suomeksi julkisten kuntapalvelujen tuhoamista.
Joo, mutta kuntien palveluiden tuottaminen kuntouttavana työtoimintana tai työkokeiluina tulee vieläkin huomattavasti halvemmaksi kuin yksityistäminen kun voidaan korvata urheilukenttien ylläpitoa, katujen kunnossapitoa tai sosiaalipuolella vanhusten tai lastenhoitoa työkokeilijoilla tai “kuntoutettavilla”.
Nimittäin epäilen, että kohta alkaa yt-rumba monissa kunnissa, jolloin löytyy koulutettuja lähihoitajia ym. suorittamaan näitä sosiaalitehtäviä työkokeilijoina tai kuntouttavan työtoiminnan kautta, jolloin ei ole enää mitään juridista estettä antaa vaativampiakin tehtäviä, joihin vaaditaan ammattipätevyys kun henkilöllä on sosiaali- tai terveysalan koulutus
YT-rumba on ollut käynnissä jo muutaman vuoden. Kuntatyönantajat ovat mm ehdottaneet palkan alennuksia, mutta niitä ei ole tietääkseni vielä ainakaan toteutettu missään. Lomautuksia on toteutettu. Niitä kutsutaan erheellisesti säästövapaiksi.
Olet ihan oikeassa. Kunta-alan töistä osa tehdään jo joko palkattomilla työntekijöillä tai palkkatuetuilla. Teen parhaillaan palkkatuella kunta-alan työtehtäviä, johon minulla on alan koulutus.
Eikö Suomeen voisi puuhata myös jonkin sortin kilpaileva, yksityistä työnvälitystä? Reilun Maailman Työnvälitystä (vrt. Reilun kaupan kahvi jne). Eli työnvälitystä jossa eettiset periaatteet olisivat kunniassa niin työtekijöitä tarvitsevassa firmassa kuin työntekijällä itsellään, kuin myös työnvälityksen järjestämässä kohtaamisessa. Uuden maailman kekseliääseen malliin takana voisi olla vaikka joukkorahoitus ja kaikki ne hyväsieluiset ihmiset, jotka haluavat muuttaa tätä maailmaa parempaan suuntaan. Ja joku nettiteknikko, joka osaisi tehdä loistavan ja joustavan yksinkertaisen ja toimivan nettisivun tätä systeemiä varten.
Eli nykyiseen työnvälitykseen tyytymättömät niin firmat (tai yhdistykset) kuin työtä tarvitsevatkin voisivat laittaa sinne oman ilmoituksensa. Ja asia olisi niin pihvi, että mikään muu kuin reilu peli ei kelpaa. Kaikki olisi avointa ja niin maan perusteellisen yksinkertaista, eli: ilmoitus avoimesta työpaikasta (työtehtävistä ja palkkauksesta) jota ihmiset voivat omaehtoisesti netin kautta hakea.
Tarvittaisiinko työnvälitykseen sen kummempaa? Mielestäni ei.
Tällaisen nettivälityksen yhteyteen voisi hyvin perustaa myös työntekijän oikeuksien tietopankin linkkeineen. Ja tietysti keskustelufoorumi vertaistukea varten.
Uusi maailma tarvitsee uusia vaihtoehtoisia keinoja. (ihmettelen vaan miksei hallitus ota tehtäväkseen luoda uutta ja muuttaa vanhaa).
Pistinpä vielä merkille luetellut työtehtävät: esimerkiksi kahvinkeittäminen on sellainen “työtehtävä” joka varmasti onnistuisi palkallisilta työntekijöiltäkin (jos firmalla sellaisia edes on) ilman että siihen erityisesti kuluisi työaikaa, mutta kun sen voi sälyttää sille pinkan alimmaiselle, niin hänhän sen tekee. Työntekijöihin helposti iskee aivan erityinen laiskuus vähäarvoisten rutiinitehtävien suhteen, kun on “apua” tarjolla…
Itse taas tykkään töissä juuri eniten kahvinkeitosta ja muista rutiinihommista, joissa ei tarvitse järkeään liikaa käyttää. Saman palkan saa siitä kuin fundeeramisesta, joten kyllä mieluummin valitsen ne helpoimmat työt jos mahdollista 😀
Ai ilmaiseksi teet niitä helppoja hommia 😕
Ei siinä tulepa mun luo sitten vaan siivoamaan ilmaiseksi kun sekin on näitä helppoja rutiini hommia….