Bisnestä työttömillä

Jos joku kertoisi maksavansa ilomielin 60 euroa paikkaan B välttyäkseen maksamasta 16 euroa paikkaan A, niin pitäisitte häntä hulluna.  Jos maksaja kuitenkin on täysijärkisen kirjoissa, niin epäilisitte vilunkipeliä.

Vaasan kaupunki ostaa kuntouttavaa työtoimintaa Jupiter-säätiöltä hintaan 59,83 euroa/pitkäaikaistyötön/päivä välttyäkseen maksamasta osuuttaan työmarkkinatuesta. Se osuus on 16,40 euroa/pitkäaikaistyötön/päivä.

Tämän vuoden alusta kunnat ovat joutuneet maksamaan puolet yli 300 päivää ja 70 %  yli 1 000 päivää työttöminä olleiden työmarkkinatuesta, jos ne eivät täytä työllistämisvelvoitettaan eli järjestä palkkatyötä tai kuntouttavaa työtoimintaa. Tämä on se paljon puhuttu ns. sakkomaksu. Työmarkkinatuki on 32,80 euroa/arkipäivä ja kunnan osuus on puolet siitä eli 16,40 euroa. Sen 70 % voitte laskea halutessanne itse.

Kunta voi järjestää kuntouttavaa työtoimintaa itse tai se voi ostaa palvelun yhdistyksiltä tai säätiöiltä. Vaasan tapauksessa kysymys tästä ostopalvelusta.

Vaasan sosiaali- ja terveyslautakunta päätti 21.10. 2014 ostaa vuonna 2015 kuntouttavaa työtoimintaa näin:

vaasa sotela

Koko päätös esityslistateksteineen löytyy täältä.

Vaikka päätöksessä puhutaan ryhmistä, niin tuo summa maksetaan jokaisesta työttömästä jokaisena työtoimintapäivänä. Sen on Henri Autero selvittänyt kysymällä. Autero on omassa blogissaan laskeskellut tällaisen työttömyydenhoidon veronmaksajille aiheuttamia kustannuksia ja miettinyt miten paljon halvempaa olisi käyttää samat rahat suoraan työttömien palkkaamiseen. Kannattaa tutustua Auteron tekstiin.

Tällainen älyttömyys on jo taivaita hipovaa. Kunta maksaa moninkertaisesti työmarkkinatukiosuutensa verran säätiölle, joka järjestää kuntouttavaa työtoimintaa sen puolesta. Sen lisäksi kunta todennäköisesti siirtää myös valtiolta saamansa työllistämiskorvauksen 10,09 euroa/henkilö/päivä suoraan säätiölle. Tämä on kunnissa ihan yleinen käytäntö. Lisäksi kunta joutuu monen työttömän tapauksessa maksamaan vielä toimeentulotukea, sillä työtön saa kuntouttavasta työtoiminnasta vain työmarkkinatuen ja yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen.

Vaasa maksaa itsensä kipeäksi mieluummin kuin käyttää saman rahan työttömien palkkaamiseen vaikkapa avustaviin tehtäviin organisaationsa eri yksiköihin.

Mitä tämä Jupiter-säätiö sitten järjestää kuntoutettavilleen? Jo lyhyt vilkaisu säätiön sivulle paljastaa, että kyseessä on ihan tyypillinen monimuotoinen työpaja. Sieltä löytyvät mm. kierrätyskeskus, mediapaja, autojen korjauspalvelut, puu- ja rakennustyöt, kiinteistö- ja ympäristöpalvelut ja siivouspalvelut. Siellä tehdään töitä, mutta ei makseta palkkaa.

Mitään näitä palveluja säätiö ei anna kenellekään ilmaiseksi, vaan myy niitä ja pitää rahat itse. Samalla se todennäköisesti rikkoo lakia käyttämällä kuntouttavaa työtoimintaa palkkatyötä korvaavana työnä ja vääristämällä kilpailua palkattomalla työvoimalla.

Säätiön ovat perustaneet Vaasan kaupunki, Mustasaaren kunta, Vaasan Seurakuntayhtymä, Oy Stormossen Ab, Vaasan Invalidit ry, Vaasan Setlementtiyhdistys ry ja Vaasanseudun Sosiaalipsykiatrinen Yhdistys ry. Nämä kaikki hyötyvät palkattomasta työstä ja rahoittavat sillä omaa toimintaansa ja omia palkkakustannuksiaan. Stormossen on liikeyritys, joten sillä ei pitäisi lain mukaan olla mitään tekemistä kuntouttavan työtoiminnan kanssa.

Eivät ne Vaasan sosiaali- ja terveyslautakunnassa hulluja ole. Ne tekevät säätiön pussiin bisnestä työttömillä mieluummin kuin työllistävät heitä palkkatöihin. Se selittänee myös lautakunnan päätöksessä näkyvän jääviyden.

 

Kommentit (43)
  1. Hölömäisten hommaa kertakaikkiaan!

  2. Mol.fi – Pokali – työhönvalmentaja??????

Kommentointi suljettu.