Lisää myyttejä

Toissapäivänä kirjoitin Ylen vuodelta 2009 peräisin olevasta uutisesta, jonka mukaan Suomi maksaa kaikista EU-maista eniten vastaanottorahaa turvapaikanhakijoille. Uutinen oli jo syntyessään virheellinen, kuten jutussani osoitan.

Monet kuitenkin haluavat sulkea silmänsä ja uskoa vanhaa ja virheellistä uutista. Sille minä en mahda mitään. Jos kuitenkin linkittää sen saman virheellisen uutisen todisteeksi siitä, että minä olen juuri sen uutisen virheelliseksi osoittavassa kirjoituksessani väärässä, niin silloin täytyy ajattelussa olla jotain vikaa. Sitä vikaa oli yllättävän monella kommentoijalla. He ovat loistoesimerkki kognitiivisesta dissonanssista.

Monet ovat kyselleet muiden maiden maksamien summien perään. Sisäministeriön verkkosivulla oli vielä reilu vuosi sitten tilasto, jossa oli vertailtu eri Pohjoismaiden maksamia summia vuoden 2009 indeksin mukaan. Tilastoa ei enää löydy, mutta otin siitä aikoinaan kuvan. Se näyttää tältä:

tp-hakijan-tuet

Ruotsi maksaa vähemmän kuin Suomi eli sama kahden aikuisen ja kolmen lapsen esimerkkiperhe saa ilman aterioita 790 euroa ja ateriat tarjoavissa keskuksissa 215 euroa. Sen sijaan Tanska on paljon avokätisempi ja siellä saman perhen vastaanottoraha on ilman aterioita 1430 euroa ja aterioden kanssa 670 euroa.

Eri maiden järjestelmät poikkeavat toisistaan eivätkä ole kaikilta osin suoraan vertailukelpoisia. Kuitenkin jo tämä lyhyt vilkaisu vertailukelpoisiin osiin riittää todistamaan, että vanha uutinen on myös Suomen kärkisijan osalta hölynpölyä.

Monet kommentoijat sanoivat taas kerran, että olen tahallani jättänyt pois harkinnanvaraisen toimeentulotuen. En ole. Turvapaikanhakijoille ei myönnetä toimeentulotukea. Heille voidaan myöntää täydentävää vastaanottorahaa samoin perustein kuin toimeentulotukea saaville voidaan myöntää täydentävää ja ennaltaehkäisevää toimeentulotukea. Nämä toimeentulotukilain tukimuodot ovat sitä ns. harkinnanvaraista toimeentulotukea ja niiden myöntämisen perusteet löytyvät toimentulotukilaista.

Tästä päästäänkin sitten siihen perusväittämään, jonka mukaan ”kaikki tietävät” maahanmuuttajien saavan toimeentulotukea enemmän kuin kantaväestöön kuuluvien. Tämä ”tieto” on tyypillinen urbaanitarina, jota toistellaan vihan- ja kateudensekaisen ilkeyden vallassa. Moni tietää ihan varmaksi, että lakiin on kirjattu maahanmuuttajien paremmat tuet. Moni tietää ihan varmaksi, että kunnilla on salaiset ohjeet, joissa tukea määrätään antamaan. Moni on kuullut tutulta sossun virkailijalta, että kyllä maahanmuuttajat saavat ihan mitä keksivät pyytää.

Niinpä niin. Miksi kukaan ei näytä minulle sitä lakipykälää? Miksi kukaan ei julkaise niitä sosiaaliviraston lainvastaisia ohjeita? Miksi se tuttu sossun virkailija ei skannaa niitä lainvastaisia ohjeita ja julkaise netissä? Miksi tämä tuttu sossun virkailija yleensä suostuu vaarantamaan virkauransa sekä myöntämällä lainvastaisia tukia että levittelemällä asiakkaidensa salassa pidettäviä tietoja kaikille tutuilleen?

Siksi, että tällaista lakipykälää, näitä lainvastaisia ohjeita ja tuttua sosiaalityöntekijää ei ole olemassakaan. Sosiaaliviranomaisilla on ehdoton vaitiolovelvollisuus asiakkaidensa asioista ja he tietävät sen. Heillä on myös ehdoton velvollisuus noudattaa lakia ja jättää noudattamatta lainvastaisia ohjeita. On täysin mahdotonta, että koko maan kaikki sosiaaliviranomaiset olisivat yksituumaisesti salaliitossa ja toimisivat vastoin lakia ilman että kukaan tuo asiaa virallisesti julkisuuteen.

Jättäkää tekin MV:n lukeminen vähemmälle ja keskittykää tärkeämpiin asioihin.

Päivitys 20.8.2015

Toivottavasti tästä Ylen uutisesta tulee samanlainen klassikko kuin vanhastakin.

Kommentit (18)
 1. Sekin on kuultu pari kertaa miten edellä kassajonossa olevalta maahanmuuttajalta löytynyt tuosta noin vaan lompakostaan 200€/500€ seteli, että sitä ei niillä ole rahasta ikinä puutetta. Kerrontatyylistä paistaa aina varmuus, että niitä isoja seteleitä olisi siellä sen yhden lisäksi kokonainen tukko.
  Käteistä ei ilmeisesti saisi maahanmuuttaja käyttää, ainakaan yli 50€ seteleitä.

  1. ”Sekin on kuultu pari kertaa miten edellä kassajonossa olevalta maahanmuuttajalta löytynyt tuosta noin vaan lompakostaan 200€/500€ seteli, että sitä ei niillä ole rahasta ikinä puutetta.”
   No ompas kumma jos maahanmuuttajalla ei ole pikkuseteleistä puutetta. Meinaan vaan että rajallahan se lompakko tarkastetaan ja persaukiset potkitaan maasta pois. http://www.formin.fi/public/default.aspx?nodeid=49459

   ”Kun saavut Suomeen, maahantulon edellytyksesi arvioidaan rajalla maahantulotarkastuksen yhteydessä. Sinun tulee esittää viisumin lisäksi voimassa oleva passi tai matkustusasiakirja, oleskelun keston kattava matkustajavakuutus ja viisumihakemuksen liiteasiakirjat.

   Lisäksi sinulla tulee olla toimeentulon edellyttämät rahavarat (30 euroa/päivä). Niiden on riitettävä oleskeluun ja paluu- tai jatkomatkaa varten. Jos sinulla on paluulippu, se vähentää tarvittavan rahamäärän kokonaissummaa.”

   Eli jos mielit edes vuoden viisumia hakea niin on osoitettava että taskusta löytyy reilu kymppitonni massia. Se minua vaan ihmetyttää mikään ei tunnu oikein kelpaavan näille kotimaan pottunokille. Joko olet a) sossupummi b) ökyrikas Elvis kassajonossa. Miten päin tässä nyt sitten pitäisi olla?

 2. pakko ihmetellä että miksi rahaa yleensä annetaan jos kerta majoitus ja ruoka on järjestetty? siis muissakin maissa kuin Suomessa.

  1. sakutimonen
   20.8.2015, 00:10

   En minä näe siinä mitään ihmeellistä. Jokainen tarvitsee kaikenlaista pientä, joka ei sisälly majoitukseen ja ruokaan.

  2. Berzerk_fan_1389
   20.8.2015, 08:24

   Saahan vangitkin päivärahaa. Pitäiskö turvapaikanhakijoiden istua alasti jossain aistideprivaatiokammiossa eikä olla yhteydessä ulkomaailmaan?

  3. Tarja Koivumäki
   20.8.2015, 16:46

   Niin, ihminenhän pärjää kun on katto pään päällä ja ruokaa. Hygieniasta, lääkkeistä, lämpimistä vaatteista ja liikkumisesta viis. Korkein vastaanottoraha, joka voidaan maksaa jos saa vastaanottokeskuksessa ruuan, on vajaat 93€/kk.

Kommentointi suljettu.