Tiedättekö mistä puhutte?

Netissä käytetään valtavan paljon aikaa ja tarmoa toimeentulotuesta puhumiseen. Innokkaimmin puhuvat ne kauhistelijat, jotka eivät siitä ja yleensä koko kunnallistaloudesta mitään tiedä. Heidän mielestään juuri toimeentulotuki romuttaa kuntien talouden. Köyhät syövät kunnat vararikkoon ja sitten ovat tietysti maahanmuuttajat, jotka heinäsirkkaparven lailla tulevat syömään maan tyhjäksi.

Tässä ei ole mitään uutta. Ilmari Kianto tiesi jo 30-luvulla ihan varmaksi, että monet köyhäinapua saavat syövät salassa sellaisia herkkuja, joista köyhä korpikirjailija voi vain haaveilla.

Kyse on oikean tiedon puutteesta ja laiskuudesta hankkia sitä. Kun kansalainen kuulee sanan sosiaalitoimi, niin hän ajattelee automaattisesti toimeentulotukea. Se on se sossu, joka maksaa tukena hirveät määrät rahaa ja romuttaa kuntien talouden.

Osasyyllinen on myös media. Kun uutisoidaan laman ja työttömyyden aiheuttamasta toimeentulotukimenojen kasvusta, niin yleensä kerrotaan vain menojen kasvuprosentti ja maksettujen tukien kokonaissumma. Isojen kaupunkien talousarviossa summa voi näyttää hyvinkin suurelta, mutta suhteutettuna kunnan kokonaismenoihin se ei enää niin suuri olekaan. Se ole suuri edes suhteessa sosiaalitoimen kokonaismenoihin.

Miettikää itse mitä kaikkea muuta kuin toimeentulotuki niihin sosiaalitoimen menoihin sisältyy. Niihin sisältyvät esimerkiksi kehitysvammahuolto, vanhuspalvelut ja lastensuojelu, jotka eivät liity millään tavalla toimeentulotukeen. Sisältyy niihin paljon muitakin sellaisia pienempiä menoeriä, joita en tässä jaksa luetella. Niitä voitte opiskella kuntien talousarvioista.

Monessa kunnassa sosiaali- ja terveystoimi on yhdistetty omaksi hallinnonalakseen. Silloin mukaan tulevat todella kalliit palvelut kuten terveydenhoito ja erikoissairaanhoito. Sosiaali- ja terveystoimi yhdessä haukkaavat helposti yli 60 % koko kunnan menoista.

Se toimeentulotuki on vain pieni osa sosiaalitoimen kokonaismenoista. Etsikää netistä oman kuntanne talousarvio tai tilinpäätös ja tutkikaa. Toimeentulotuen osuus minkä tahansa kunnan kokonaismenoista on suunnilleen 1-2 prosentin luokkaa ja sosiaali- ja terveystoimen menoista se on 3-4 %.

Ne asiakkaan saamat toimeentulotuet ovat tänä vuonna tällaiset:

totu 2015

Noilla summilla ei totisesti eletä herroiksi. Itse asiassa niillä ei eletä ollenkaan, niillä pysytään vain hengissä. Jos joku neropatti taas tulee vänkäämään niistä harkinnanvaraisista tuista, niin hän tutkikoon ensin oman kuntansa talousarvion. Hän tulee huomaamaan, että ennaltaehkäisevään ja täydentävään toimeentulotukeen on varattu summa, joka on muutaman promillen luokkaa kunnan kokonaismenoista. Joissain kunnissa on ohjeistettu, että näitä lisätukia ei myönnetä ollenkaan ja kaikkialla ne ovat todella tiukassa.

Tämän jälkeen voitte ruveta miettimään mitä kaikkea muuta kunnat tekevät ja kuinka paljon niihin toimintoihin rahaa käyttävät.

 

Kommentit (35)
 1. Olen itse etuuskäsittelijä normitetussa toimeentulotuessa. On myös huomioitava kaikki tuohon päälle tuleva: kohtuullinen kotivakuutus, kohtuullinen sähkölasku, julkisen puolen terveydenhoitokulut ja lääkkeet, työssäkäyviltä ja opiskelevilta matkakulut, opiskelevilta oppikirjat ja muut mahdolliset esim. työvaatteet. Tiedän mistä puhun. Eli yksin elävä saa 485,50 euroa, sekä ne verenpainelääkkeet, antibiootit keuhkoputkentulehdukseen, maksetaan sähkölasku ja maksetaan kotivakuutuslasku hänen puolestaan. Minä, etuuskäsittelijä, saan palkkaa bruttona noin 2100 euroa kuussa ja maksan itse vuokrani, lasteni lukiokirjat, työmatkalippuni, poliklinikkamaksut, lääkkeet, sähkölaskut jne.

  1. Kas kun et ole Sanni tai Sanna.

   Oletetaan nyt sitten, että olet oikeasti sosiaalitoimen työntekijä ylipäätään. Miksi ihmeessä ”etuuskäsittelijä” ilmoittautuisi täällä ja kertoisi kaikelle kansalle tekevänsä turhaa työtä.

   Lopetetaan sosiaalitoimen toimeentulotuen käsittely kokonaan, sillä sitähän ajat takaa. Kaikille etuuskäsittelijöille heti potkut. Oletko Sanni tai Jenni sitten tyytyväinen? Luovut totta kai ilomielin 2100 euron liksastasi, sillä byrokraatit ja sossutädit vievät maan perikatoon. Tervetuloa palkattomien orjien alati kasvavaan joukkoon.

  2. Varmasti joku työtön sossupummi vaihtaa paikkaa kanssasi.

  3. Etuuskäsittelijänä tiedät, että jos tulojesi ja välttämättömien menojesi erotus jää miinukselle, olet oikeutettu saamaan toimeentulotukea aivan kuten kuka tahansa muukin. Lisäksi osa sinun palkkatuloistasi jätetään huomioimatta laskelmaa tehtäessä, aivan kuten hyvin tiedät. Näin toimitaan, kun toimeentulotuen tarpeessa oleva ihminen tekee ansiotyötä.

   Jos siis et saa toimeentulotukea, sinä joko tienaat selvästi enemmän kuin toimeentulotuen saajat, tai sitten et ole viitsinyt hakea itsellesi kuuluvaa etuutta.

   Miksi siis oikeastaan kirjoitit kommenttisi?

   1. Matkakulut paikallisliikenteessä eli juuri nuo työmatkat/opiskelumatkat kuulunevat kuitenkin ihan siihen perustoimeentulotukeen. Jennipä kirjoitti siis itsensä pussiin. Jos oli etuuskäsittelijänä, niin ei tainnut tietää mitä teki. http://stm.fi/toimeentulotuki

   2. Jenni haluaisi olla etuuskäsittelijä. Hän on suorittanut ammattiopintonsa nettiopistossa ja harjoittaa valeammattiaan verkossa eri nimimerkeillä, osallistumalla sossukeskusteluihin muka-asiantuntijana. Näitä netti-jennejä riittää…

   3. Miksi selvästi enemmän? Ei tarvitse tienata kuin juuri rajan yli kunvottaa huomioon etuoikeutetun tulon joka ei ole paljoa. Harkinnanvarainen voi sotkea vielä enemmän, kun pitkäaikaisasiakkaille maksetaan harrastuksia.

    Silti, valinta on vapaa käykö töissä vai sossun luukulla. Paitsi työttömillä ei monesti ole valintaa massatyöttömyyden aikana. Jenni puhui kuitenkin totta.

  4. Ihmettelen vaan
   20.8.2015, 15:52

   Kerropa etuuskäsittelijä Jenni tarkat faktat tuosta väitteestäsi, että opiskelijoiden oppikirjat, matkakulut ja muut vastaavat maksettaisiin toimeentulotuen perusosan lisäksi. Koska tällainen muutos on tullut voimaan? Koskeeko se kaikkia opiskelevia nuoria? Toimitaanko koko maassa samoin eli onko maksuperuste lakisääteinen?

  5. Feisal Thomas
   20.8.2015, 18:15

   Missä kunnassa myönnetään täydentävää toimeentulotukea opiskelijoiden koulukirjoihin, matkakuluihin, työvaatteisiin yms..? Millaisista opinnoista kyse? Vaikea nimittäin uskoa että tässäkään asiassa mitään edistystä olisi tapahtunut, mutta positiivinen muutos jos todella nykyisin niin on.

  6. Mistä lähtien opiskelijoille on maksettu matkakuluja? Vai puhutko esim. alaikäisistä? Joo, esim. lukiokirjoihin voi saada avustusta. Mikä vääryys!

   Normaalisti kuitenkin opiskelija saa bussikorttiin rahaa vain silloin, jos ylipäänsä kuuluu ttt:n piiriin ja jos saa lyhyen työpätkän. Työvaatteet, harkinnan varassa. Jos ei voi ottaa työtä vastaan ilman tiettyjä vaatteita, niin mahdollisesti kyllä. Pääsääntöisesti vaatteet kuuluvat perusosaan, mutta välttämättä esim. kesäkengillä ei tarvitse olla 30 asteen pakkasella.

  7. Opiskelija tuskin useinkaan saa tt-tukea. Hänelle kun lasketaan tuloksi opintolaina, vaikkei sitä edes olisi.

 2. Seppo Paakkinen
  20.8.2015, 13:24

  Sosiaalitoimi on elättänyt minutkin reilut 20 vuotta, kunnes palkanmaksu päättyi vuodenvaihteeseen (ensin soosuna ja sitten matalankynnyksen vastaavana 7½ vuotta).
  Olen tavannut lukuisia tietämättömiä ihmisiä, jotka kuvittelevat toimeentulotuen vievän heidän rahat. Pahib heistä on ollut Valehtelija Väätäinen, joka levitti vaalien alla väärää propagandaa ja kun minä menin kertomaan sen hänelle, ei hän uskonut minua. Kun kerroin hänelle, että ole
  myös tehnyt näitä ttt-päätöksiä vuosikymmeniä ja kyllähän minä tiedän miten paljon ihmisille ja etenkin maahanmuuttajille (jotka ovat päässeet sosiaalituen piiriin – suuri osa ei pääs vaikka olisi asunut täällä vuosia, opiskellut ja ollut töissä) tt-tukea maksetaan. Väätäinen sanoi minua valehtelijaksi ja sai köyhiä uskomaan propagandaansa.
  Ennaltaehkäisevään ja täydentävään toimeentulotuki on käytännössä lähes lakkautettu ja eipä sitä ainakaan maahanmuuttajille jaeta – useimiten sitä jouduin myöntämään alkoholisteille välttämättömien silmälasien hankintaa, koska ne hävisivät tai rikkoutuivat vähän väliä runsaan alkoholin käytön yhteydessä.
  Lisäksi kannattaa erottaa välitystiliasiakkaat ttt-asiakkaista. Välitystilillä on asiakkaiden omia rahoja ja niistä voidaan ostaa vaikka se kuuluisa auto mitä asiakkaiden sanotaan sossusta
  saaneen taikka helikopteri, sillä se on asiakkaan omaa rahaa, joka on sossun välitystilillä – no oikeasti täytyy olla hyvät perustelut jos sieltä vaikka auto ostettaisiin! Tämä välitystiliraha ei siis ole mitllään muotoa yhteiskunnan maksamaa rahaa!

Kommentointi suljettu.