Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Näin leimataan työttömät

Sosiaalisessa mediassa on tänään nopeasti levinnyt  Ylen uutinen, jossa lieksalainen leipomoyrittäjä hämmästelee työttömien laiskuutta ja heidän liian helposti saamiaan tukia. Hänen mukaansa edes luvassa ollut varma työpaikka ei innostanut työttömiä hakeutumaan rekrytointikoulutukseen.

– En keksi muuta syytä kuin se, että saako tukia liian helposti, yrittäjä toteaa.

Minäpä keksin. Yritys tarjosi yhdeksän kuukautta kestävää rekrytointikoulutusta eli työssä oppimista. Kyseessä ei ole oppisopimuskoulutus, jossa maksetaan palkkaa. Rekrytointikoutuksessa tehdään normaalia työtä, joka leipomossa on kolmivuorotyötä, mutta koulutusaikana työstä ei makseta palkkaa. Sitä tehdään pelkällä työttömyysetuudella eli valtio sponsoroi työnantajaa ilmaisilla työntekijöillä. Lisäksi tarkemmin juttua lukiessa selviää, että sitä työtä ei koulutuksen jälkeen olisi kuitenkaan kaikille tarjolla. Osa saisi vakituisen työpaikan, mutta osa vain kesätöitä ja niitäkin vain mahdollisesti.

Ketä kiinnostaa tehdä yhdeksän kuukautta palkatonta työtä siinä toivossa, että ensi kesänä saattaisi päästä kesätöihin? Entä jos niihinkään ei pääse? Entä jos yksikään koulutettava ei saa vakituista työpaikkaa tai edes sitä kesätyötä, vaan yrittäjä ilmoittaa työstä olevan puutetta ja ottaa uudet rekrytointikoulutettavat? Tätä tehdään kaikkialla ja kaiken aikaa ilman että yrittäjillä on koskaan pienintäkään aikomusta ruveta maksamaan palkkaa kenellekään. Työttömät tietävät tämän oikein hyvin ja osaavat epäillä varsinkin sellaista yritystä, jolla viime aikoina on ollut taloudellisia vaikeuksia.

Tällaiset ajatukset eivät varmasti ole juolahtaneet linkkiä innokkaasti jakavien mieleen. He hihkuvat kuinka taas on todistettu työttömien makaavan mieluummin kotisohvilla syrjäytymässä kuin tekevän työtä. Sellaisilta on heti otettava kaikki tuet pois, niin kyllä rupeaa työnteko maistumaan.

Tällaisten reaktioiden herättäminen oli koko uutisen tarkoituskin ja hyvin näkyy toimivan. Koko juttu näyttää taas kerran olevan hallituksen ja elinkeinoelämän tilaama mielien muokkaus, jolla hankitaan yleistä hyväksyntää tulossa oleville työttömyysetuuksien leikkauksille. Sen tarkoituksena taas on alentaa palkkoja ihan yleisesti pakottamalla työttömät ottamaan vastaan huonosti palkattua työtä. Ja jo ihan suoraan sanottuna tavoitteena on teettää mahdollisimman paljon palkatonta työtä.

Tätä eivät taaskaan ymmärrä ne korvaamattomiksi työntekijöiksi itsensä luulevat, jotka paheksuvat syvästi runsailla tuilla laiskottelevia työttömiä. He eivät vieläkään tajua, että heidän omaa oksaansa tässä sahataan. Kohta he ovat sallaisessa tilanteessa, että heille tarjotaan nykyistä alempaa palkkaa tai potkuja. Sittenpä he ovatkin itse siellä sohvalla, laiskan leima otsassa.

He ovat kuin tämän yli 20 vuotta vanhan Lapinlahden Lintujen sketsin rähisevät minigolfaajat: