Pilalle hyysätyt

Eilen kirjoitin lieksalaisesta leipomosta, jonka johtaja valitti työttömien laiskuutta. Työttömät eivät ilmoittautuneetkaan sankoin joukoin hänen yhdessä TE-toimiston kanssa järjestämäänsä rekrytointikoulutukseen. Yhdeksän kuukauden palkattoman työssäoppimisen jälkeen osalle koulutettavista olisi mahdollisesti tarjolla kesätöitä.

Ensimmäisenä asiasta uutisoi Lieksan Lehti ja sen otsikointi oli lievästi sanoen asenteellinen:

11987150_10153602047233958_6673593598247494429_n

Sekä yrittäjän että lehden kanta tulee kerralla selväksi. Työttömät ovat pilalle hyysättyä väkeä, jota ei työnteko kiinnosta. Työn palkattomuudesta ei tietenkään sanota mitään, ettei viesti vesity.

Kukahan tässä oikein on pilalle hyysätty?

Kuten eilisen blogin kommenttiosiosta käy ilmi, niin ainakin tämä yrittäjä on osannut käyttää hyväkseen yhteiskunnan tukia. Kolme vuotta sitten hän kilpalaulatti Lieksan, Nurmeksen ja Joensuun kaupungit laajentamaan yritystään. Voittaneelle paikkakunnalle oli luvassa 20 uutta työpaikkaa. Nurmes tarjosi parhaimmat edut ja rakensi  yrittäjälle uuden leipomon kaikkine varusteluineen 6,5 miljoonalla eurolla. Yritys maksaa tuotantotilasta vuokraa, johon sisältyy pääomaosuus.  Yritys on siis maksanut saamansa yhteiskunnan tuen takaisin vuokrina noin 20 vuodessa.

Niitä uusia työpaikkoja ei kuitenkaan tullut. Heti uuden tuotantotilan avajaisten jälkeen yrittäjä ilmoitti, että tällä investoinnilla turvataan nykyisten työpaikkojen jatkuvuus. Sen hän jätti sanomatta, että investointi tehtiin verovaroin.

Uutisen mukaan yrittäjä järjesti vastaavan koulutuksen viisi vuotta sitten ja siihen haki 40 henkilöä. Missähän nämä yhteiskunnan maksamalla työttömyysetuudella yrittäjän palveluksessa koulutetut ovat nyt? Miksi he eivät ole uusissa tiloissa tekemässä palkkatyötä?

Siksi, että ei ole tarkoituskaan tarjota palkkatyötä. Tätä samaa puliveivausta on tehty kauan ja se lisääntyy koko ajan. Liki kymmenen vuotta sitten Juuan kunta kurssitti työvoimahallinnon varoin itselleen kymmenittäin  uusia koulunkäyntiavustajia. Seuraavana syksynä heille ei kuitenkaan ollut tarjota työtä, mutta silti kunta haki uuden kurssin järjestämistä. Pelin vihelsi poikki silloinen työvoimatoimiston paikallisjohtaja, joka kieltäytyi järjestämästä yhtään kurssia ennen kuin aiemmin koulutetuille löytyy palkkatöitä. Ihmeesti niitä töitä sitten löytyikin.

Se oli sitä aikaa. Nyt eletään sellaista aikaa, että työtön on aina syyllinen. Hänet on hyysätty pilalle ja hän vain lojuu sohvalla ylenpalttisia tukia ryypäten. Ei kiinnosta koulutus eikä työ, ei kiinnosta saada Suomi nousuun. Ei kiinnosta oppimiseksi nimetty palkaton työ, jota yrittäjä hyvää hyvyyttään järjestää yhteiskunnan kustannuksella yhteiskunnan maksamissa tiloissa ja kurssin päätyttyä järjestää taas uusille työttömille mahdollisuuden tehdä palkatonta työtä.

Kiittämättömiä ovat nämä yhteiskunnan pilalle hyysäämät, keitä he nyt sitten ovatkaan.

Päivitys 2.9. klo 15.10

Ylen jatkouutisen mukaan koulutus maksaa yritykselle 40 000 euroa. Koulutus kestää yhdeksän kuukautta ja koulutettavana on 12 henkilöä. Yritys siis saa työntekijöitä yhdeksän kuukauden ajan maksamalla koulutuksen järjestäjälle 370 euroa kuukaudessa/koulutettava.  Aika edullista. Työntekijä saa vain työttömyysetuuden eli on työtä tekevä työtön.

Kommentit (77)
 1. Samalla kaavalla pyöritti eräs pohjoissuomalainen kalustefirma toimintaansa, työllistäviä kursseja oli jatkuvasti mutta vakihenkilökuntaan ei monikaan kävijöidtä päätynyt vaikka toisin luvattiin joka kerta. Valtio maksoi viulut. Sitten tehtiin tekninen kippi jo toisen kerran. Hienoa yrittämistä.

  1. Mulla tuli aivan sama mieleen…

   1. Briteissähän tämä on maan tapa jo; jos on ollut työttömänä liian kauan (kolmisen kuukautta), saa joko mennä tukitöihin tai olla ilman tukia (=anglomaailmassa, mennä kadulle kuolemaan). Paha vain että firmat kuten Tesco heti huomasivat porsaanreiän: he erottivat kaikki normaalit työntekijänsä joiden kontolla oli hyllyjen täyttäminen, pakkaaminen tai muu sellainen helpompi ja ottivat sijaan -usein ihan samat ihmiset -pelkillä tuilla. Tukitöitä pitää olla vain vapaaehtoisjärjestöille jotka ovat yleishyödyllisiä mutta eivät kuitenkaan voisi kustannussyistä palkata ketään: jos voidaan pakottaa tekemään palkkatöitä ilmaiseksi niin mikäköhän on työnantajan motivaatio maksaa palkkaa yhtään kenellekään?

 2. Vääpeli Matala
  2.9.2015, 11:47

  Ei enää Porokylän leipää tähän talouteen. Ikinä.

Kommentointi suljettu.