Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Osallistavan sosiaaliturvan paluu

Uusi hallitus koventaa työttömien kohtelua. Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (PS) on ajamassa suuria muutoksia työttömyysturvaan. Ihan ensimmäiseksi tiukennetaan vuorotteluvapaan saamisen ehtoja, jolloin entistä harvempi työtön pääsee palkkatyöhön vuorotteluvapaan sijaiseksi. Ensi vuoden loppuun mennessä valmistuu selvitys kannustinloukuista ja osallistavan sosiaaliturvan malli. Näin kertoo Iltalehden pikku-uutinen.

Kannustinloukulla hallitus tarkoittaa tilannetta, jolloin huonosti palkattua työtä ei kannata ottaa vastaan, koska tuloihin sidottujen etuuksien pieneneminen romahduttaisi työttömän jo muutenkin heikon talouden lopullisesti. Kannustinloukkujen purkaminen puolestaan tarkoittaa sosiaalietuuksien leikkaamista niin paljon, että töihin on mentävä vaikka nälkäpalkalla. Ja se nälkäpalkka toteutetaan näin:

Työn vastaanottovelvollisuutta tiukennetaan ja työttömät velvoitetaan osallistumaan aktivointitoimenpiteisiin. Jo nykyisin työttömällä on velvollisuus ottaa vastaan mitä tahansa palkkatyötä kolmen kuukauden ammattitaitosuojan jälkeen, joten työn vastaanottovelvollisuudessa ei ole mitään kiristettävää. Aktivointitoimenpiteet taas tunnetusti ovat palkatonta työtä kuntouttavan työtoiminnan nimellä. Osallistumispakko on 500 työttömyyspäivän jälkeen jo nyt, joten aikeena lienee vähentää tätä päivien määrää.

Osallistava sosiaaliturva puolestaan sisältää hallitusohjelman mukaan palkan ja sosiaaliturvan yhteensovittamisen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sosiaalietuutta ruvetaan sanomaan palkaksi ja sen eteen on tehtävä töitä. Tämähän on tuttua jo ns. Paltamon mallista, jossa työttömien saamat etuudet laskettiin yhteen, sanottiin sitä palkaksi ja ohjattiin työttömät tekemään töitä. Kokeilusta ei poikinut yhtään pysyvää työpaikkaa, mutta se tuli kalliiksi mm. työnohjaajien palkkaamisen takia.

Sosiaaliturvan eteen on siis tehtävä töitä ja palkattoman työn vastaanottovelvollisuutta tehostetaan sanktioilla. Työttömän tulot ja ostovoima eivät kasva yhtään, mutta ainakin tilastot kaunistuvat.

Tämä kaikki on kerrottu jo hallitusohjelmassa:

hall-ohj-2

Kuten olen jo vuosia ennustanut, niin tavoitteena on saada mahdollisimman paljon ihmisiä tekemään palkatonta työtä. Sitten hallitus voi kehua nujertaneensa työttömyyden. Sitä hallitus ei tule sanomaan, että tuli siinä samalla nujerrettua työttömätkin orjan asemaan.

Samaan aikaan mieliä muokataan kertomalla, että Kokoomuksen ja sen läheisjärjestöjen työntekijät voivat pitää syksyllä yhden palkallisen Tee hyvää-päivän. Vapaaehtoistyöpäivän voi tehdä esimerkiksi vanhainkodissa, kansalaisjärjestöissä, kirkossa tai vastaanottokeskuksessa. Siis juuri niissä paikoissa, joihin palkattomia työntekijöitä erityisesti halutaan sijoittaa.

Sitten voidaan sanoa, että kyllä työttömät ihan hyvin voivat tehdä tällaista mukavaa yhteisöllistä vapaaehtoistyötä kuntouttavan työtoiminnan maksimikeston eli 24 kuukautta työttömyysetuutensa ansaitakseen, kun kerran Kokoomuksen puoluetoimiston väkikin teki sitä päivän ihan vain sillä omalla palkallaan.

Toistaiseksi palkkatyössä olevien on syytä pelätä tosissaan. Palkattomaan työhön velvoitetut työttömät korvaavat teidät nopeammin kuin edes minä olisin uskonut. Se taitaa tapahtua jo tällä hallituskaudella, kunhan osallistava sosiaaliturva saadaan nostettua haudastaan entistä rumempana. Sopivasti tiedotusvälineet ovat jo muutaman viikon julistaneet, että työttömille ei kelpaa työ.