Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Ikuisen karenssin paluu

– Ei työttömyysturvaan puuttuminen tuo työpaikkoja yhtään. Ei tietenkään. Sillä tavoitellaan säästöjä työttömyysturvamenoihin ja toisaalta alennetaan kynnystä ottaa työtä vastaan.

Näin suoraan myöntää työministeri Jari Lindström (PS) hallituksen kaavailemien toimien tehottomuuden. Tarkoituksena on leikata työttömyysturvasta 200 miljoonaa euroa ja siinä kaikki. Kynnystä ottaa työtä vastaan ei enää nykyisestään voi alentaa, koska ammattitaitosuoja kestää vain kolme kuukautta. Sen jälkeen on pakko ottaa vastaan mitä tahansa tarjottua palkkatyötä työttömyysetuuden menettämisen uhalla. Jos ministeri ei tätä tiedä, niin hänen ei pitäisi olla ministeri.

Hallituksen suunnitelma kuulostaa samalla tavalla koipussista kaivetulta kuin osallistava sosiaaliturva, josta kirjoitin eilen. Työttömyysturvamenoista säästämiseen ei ole muuta keinoa kuin estää ihmisiä saamasta työttömyysetuutta. Se onnistuu vanhalla keinolla eli ikuisella karenssilla.

Ikuinen karenssi ei ole virallinen termi, mutta kuvaa hyvin vuosina 2006-12 voimassa ollutta lakia. Yksi ainoa työstä tai työvoimapoliittisesta toimenpiteestä kieltäytymiseksi tulkittu teko aiheutti työttömyysetuuden menettämisen ja viiden kuukauden työssäolovelvoitteen laukeamisen. Työssäolovelvoite tarkoittaa sitä, että työttömyyetuudelle takaisin pääsee vasta oltuaan viisi kuukautta töissä tai työvoimapoliittisessa toimenpiteessä.

Järjestelmän tarkoitus oli säästää työttömyysturvamenoista ja alentaa kynnystä ottaa työtä vastaan. Näin virallisesti, mutta tosiasiallinen tarkoitus oli siivota työttömyystilastot ja siirtää taloudellista rasitetta valtiolta kuntien toimeentulotukeen. Jotta tilastojen siivous olisi tehokasta, niin ikuiselle karenssille pudotettuja estettiin pääsemästä takaisin työttömyysetuudelle eväämällä heiltä TE-toimistojen palvelu. Heillä säilyi velvollisuus ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi, mutta heille ei enää tarjottu työtä eikä työvoimapoliittisia toimenpiteitä. Viiden kuukauden työssäolovelvoitetta oli mahdoton täyttää.

Kun ikuinen karenssi purettiin heinäkuussa 2012, niin sille joutuneita estettiin vieläkin saamasta työttömyysetuutta. Lain voimaantulosäännöksiin kirjattiin, että ennen 1.7.2012 määrätty työssäolovelvoite säilyy entisellään. Vasta 1.7.2012 jälkeen määrätyt karenssit ovat määräaikaisia ilman työssäolovelvoitetta. Asia kirjattiin vain lakimuutoksen voimaantulosäännöksiin, joten tuskinpa yksikään kansanedustaja tajusi mitä oli päättämässä kesällä 2012 viimeisenä asiana ennen eduskunnan kesälomaa.

Tällä tavalla pudotettiin ihmisiä pelkälle toimeentulotuelle vuosina 2006-12 ainakin 20 000. Armahdus heille on luvassa vuoden 2017 alussa, jolloin vielä hengissä olevat pääsevät takaisin työmarkkinatuelle.

Lain pitäisi olla sama kaikille, mutta ennen 1.7.2012 rangaistut kärsivät rangaistustaan vielä vuoteen 2017. Samasta kieltäytymisestä 1.7.2102 ja sen jälkeen rangaistut selviävät muutaman kuukauden karenssilla.

Nyt näyttää siltä, että ikuinen karessi tulee takaisin.  Hallitus tavoittelee työttömyysturvaan puuttumisella vain säästöjä. Luultavasti ensimmäiseksi perutaan ikuisten karenssilaisten armahdus, koska he ovat jo menetettyjä tapauksia muutenkin. Sen jälkeen aloitetaan uusi syrjäyttämistehtailu muuttamalla laki vuosien 2006-12 muotoon. Sitten TE-toimistot tehostavat työnvälitystoimintaansa lähettelemällä järjettömiä työhönosoituksia, joiden tarkoitus on saada työttömät kieltäytymään.

Pienen tauon jälkeen syrjäyttämistehdas toimii taas ja valtio säästää. Kunnat kärsivät, mutta nehän voivat sitten laittaa toimeentulotukea saavat kuntouttavaan työtoimintaan tekemään palkatonta työtä.

Tämä on taas vain ennustus, mutta näillä työvoimapoliittisilla ennustuksillani on ikävä tapa toteutua.