Ikuisen karenssin paluu

– Ei työttömyysturvaan puuttuminen tuo työpaikkoja yhtään. Ei tietenkään. Sillä tavoitellaan säästöjä työttömyysturvamenoihin ja toisaalta alennetaan kynnystä ottaa työtä vastaan.

Näin suoraan myöntää työministeri Jari Lindström (PS) hallituksen kaavailemien toimien tehottomuuden. Tarkoituksena on leikata työttömyysturvasta 200 miljoonaa euroa ja siinä kaikki. Kynnystä ottaa työtä vastaan ei enää nykyisestään voi alentaa, koska ammattitaitosuoja kestää vain kolme kuukautta. Sen jälkeen on pakko ottaa vastaan mitä tahansa tarjottua palkkatyötä työttömyysetuuden menettämisen uhalla. Jos ministeri ei tätä tiedä, niin hänen ei pitäisi olla ministeri.

Hallituksen suunnitelma kuulostaa samalla tavalla koipussista kaivetulta kuin osallistava sosiaaliturva, josta kirjoitin eilen. Työttömyysturvamenoista säästämiseen ei ole muuta keinoa kuin estää ihmisiä saamasta työttömyysetuutta. Se onnistuu vanhalla keinolla eli ikuisella karenssilla.

Ikuinen karenssi ei ole virallinen termi, mutta kuvaa hyvin vuosina 2006-12 voimassa ollutta lakia. Yksi ainoa työstä tai työvoimapoliittisesta toimenpiteestä kieltäytymiseksi tulkittu teko aiheutti työttömyysetuuden menettämisen ja viiden kuukauden työssäolovelvoitteen laukeamisen. Työssäolovelvoite tarkoittaa sitä, että työttömyyetuudelle takaisin pääsee vasta oltuaan viisi kuukautta töissä tai työvoimapoliittisessa toimenpiteessä.

Järjestelmän tarkoitus oli säästää työttömyysturvamenoista ja alentaa kynnystä ottaa työtä vastaan. Näin virallisesti, mutta tosiasiallinen tarkoitus oli siivota työttömyystilastot ja siirtää taloudellista rasitetta valtiolta kuntien toimeentulotukeen. Jotta tilastojen siivous olisi tehokasta, niin ikuiselle karenssille pudotettuja estettiin pääsemästä takaisin työttömyysetuudelle eväämällä heiltä TE-toimistojen palvelu. Heillä säilyi velvollisuus ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi, mutta heille ei enää tarjottu työtä eikä työvoimapoliittisia toimenpiteitä. Viiden kuukauden työssäolovelvoitetta oli mahdoton täyttää.

Kun ikuinen karenssi purettiin heinäkuussa 2012, niin sille joutuneita estettiin vieläkin saamasta työttömyysetuutta. Lain voimaantulosäännöksiin kirjattiin, että ennen 1.7.2012 määrätty työssäolovelvoite säilyy entisellään. Vasta 1.7.2012 jälkeen määrätyt karenssit ovat määräaikaisia ilman työssäolovelvoitetta. Asia kirjattiin vain lakimuutoksen voimaantulosäännöksiin, joten tuskinpa yksikään kansanedustaja tajusi mitä oli päättämässä kesällä 2012 viimeisenä asiana ennen eduskunnan kesälomaa.

Tällä tavalla pudotettiin ihmisiä pelkälle toimeentulotuelle vuosina 2006-12 ainakin 20 000. Armahdus heille on luvassa vuoden 2017 alussa, jolloin vielä hengissä olevat pääsevät takaisin työmarkkinatuelle.

Lain pitäisi olla sama kaikille, mutta ennen 1.7.2012 rangaistut kärsivät rangaistustaan vielä vuoteen 2017. Samasta kieltäytymisestä 1.7.2102 ja sen jälkeen rangaistut selviävät muutaman kuukauden karenssilla.

Nyt näyttää siltä, että ikuinen karessi tulee takaisin.  Hallitus tavoittelee työttömyysturvaan puuttumisella vain säästöjä. Luultavasti ensimmäiseksi perutaan ikuisten karenssilaisten armahdus, koska he ovat jo menetettyjä tapauksia muutenkin. Sen jälkeen aloitetaan uusi syrjäyttämistehtailu muuttamalla laki vuosien 2006-12 muotoon. Sitten TE-toimistot tehostavat työnvälitystoimintaansa lähettelemällä järjettömiä työhönosoituksia, joiden tarkoitus on saada työttömät kieltäytymään.

Pienen tauon jälkeen syrjäyttämistehdas toimii taas ja valtio säästää. Kunnat kärsivät, mutta nehän voivat sitten laittaa toimeentulotukea saavat kuntouttavaan työtoimintaan tekemään palkatonta työtä.

Tämä on taas vain ennustus, mutta näillä työvoimapoliittisilla ennustuksillani on ikävä tapa toteutua.

Kommentit (23)
 1. Hallitusohjelma: ”TE-toimistojen tehtäväksi kirkastetaan työnvälitystoiminta. Julkisen työnvälityksen vuoropuhelua ja yhteistyötä työnantajayritysten kanssa vahvistetaan. Uudistus aktivoi työnhakijan omaa roolia työnhaussa, mutta myös varmistaa nykylainsäädännön sanktioiden tehokkaan täytäntöönpanon.”

  Arvattavasti pääpaino on sanktioilla, koska ja kun vaikuttaa edelleen siltä, että säästäminen on pääroolissa.

  1. Tätä sanktioasiaa eräs ylen radiotoimittaja tivasi Lindströmiltä. Hän vastasi melko ärtyneenä kutakuinkin niin ettei tietenkään sanktioilla työpaikat lisäänny, mutta kyllä näitä etuuksia on tutkittava, koska ne voivat olla este työn vastaanottamisessa. Hän ei puhu palkasta mitään. Yhdyssanavirheitä tekeviä ei pitäisi päästää poliittisiin johtoasemiin.

   Nimittäin. Tämä on jo tapahtunut: palkkatyö ei ole enää yhdyssana. Puhutaan työstä, mutta ei enää palkasta. Palkka. Työ. Sosiaaliturva sotketaan palkkaan ja palkkatyöhön. Sosiaaliturvan vastikkeeksi työttömän on tehtävä työtä ilman palkkaa. Työvelvoite tulee työttömän vastikkeena maksaman tuloveron ja muiden verojen lisäksi. Tästä on hyvin lyhyt askel sosiaaliturvan muuhunkin vastikkeellistamiseen.

   Jos haluaa täydet lapsilisät, on tehtävä palkatonta velvoitetyötä esimerkiksi päiväkodeissa säännöllisesti. Jos tarvitsee asumistukea, on käytävä kiillottamassa asuntoyhtiöiden rappukäytäviä. Jos hakee kotihoidontukea tai vanhempainvapaata, niin tukien vastikkeeksi on tehtävä jotain yleishyödyllistä velvoitetyötä.

   1. Jos saat kotitaloustukea verottajalta,mikä tietenkin on tarkoittu eliitille
    eihän työttömillä,vähävaraisilla ole siihen varaa vaikka ihmisellä ei olisi mahdollisuuksia itse siivota kotiansa (työkyvytön).Kyllä näitä etuuksia löytyy hyvätuloisille ja koska näitä myönnetään jostakinhan se otetaan pois niin otetaan se pois sitten vähävaraisilta,kunhan eliitillä menee hyvin.

    1. Porvarihallitus katsoo vain omaan napaansa.

 2. Niin itse tässä ruletissa oleva,sain peräti kaksi ikuisuuskarenssia …pitkä juttu,mutta en saanut edes työmarkkinatukea kun karenssi ”myönnettiin” silti piti työkkäriin ilmoittautua,kerran soittaessani virkailija totesi ”miksi soittelet tänne kun et halua työllistyä” sanoin sanottavani virkailija pyyteli anteeksi taisi olla muuten maanataipäivä,Nykyäänhän ei karenssia saa jos ei saa työttömyyskorvausta mutta silloin se onnistui ja vieläpä joskus myönnettävään työmarkkinatuen maksamiseen nimittäin meni jonkin aikaa puolison tulot (olisko ollu jotain 2000 ekee eihän kukaan noin vähän tienaa)eivät vaikuttaneet enää työmarkkinatuen maksamiseen ylläri ylläri ikuisuuskarenssi on sinulle ”myönnetty” mistä sain 4vuoden jälkeen tiedon.Vakuutusoikeus totesi sinua on kohdeltu ihan samoin kuin kaikkia muitakin sinun tilanteessa olevia.Jotenkin tuntuu rikollinen oon työtön työtön työtön.
  Jos vuosi 2017 valkenee minulle (en muuten saa edes kelalta asumistukea,myös puolisoni on työtön ja nauttii ainakin vielä työmarkkinatuesta ei olla rikkaita kädestä suuhun eletään) niin siellä on jo lisäkarenssi päätetty.Mikä tai ketkä syrjäyttävät työttömän???Orjatöihin???

Kommentointi suljettu.