Sitä saa mitä tilaa

Hallitus aikoo saada kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja  alentamalla sunnuntaityökorvaukset 100 %:sta 75 %:in, puolittamalla ylityökorvaukset, leikkaamalla julkisen sektorin lomia 38:sta 30 päivään, tekemällä ensimmäisen sairauspäivän palkattomaksi ja tekemällä loppiaisesta ja helatorstaista palkattomia vapaapäiviä.

 

Näyttökuva (395)_snip

Kaiken tämän hallitus aikoo toteuttaa pakottavalla lainsäädännöllä neuvottelematta asiasta ammattijärjestöjen kanssa. Nyt puhutaan isännän äänellä, lyödään nyrkkiä pöytään renkien edessä. Tarkoitus on myllertää koko työelämä pohjamutia myöten ja alistaa palkansaajat tottelevaisiksi.

En nyt viitsi sanoa mitään takinkäännöstä, mutta siitä voitte lukea täältä.

Koko tämän hallituksen touhun tavoitteena on ay-liikkeen nujertaminen ja sen seurauksena tapahtuva palkkojen polkeminen. Lopullinen päämäärä on, että työnantaja ja vain työnantaja sanelee palkat sellaiselle tasolle,  että niillä ei voi elättää itseään ja perhettään. On ihan turhaa puhetta, että näillä toimilla lisättäsiin talouskasvua. Kun ostovoimaa leikataan, niin kulutus laskee, firmoja menee nurin ja  kauppoja kiinni. Se tarkoittaa yhä lisääntyvää massatyöttömyyttä. Kun se on saatu aikaan, niin sitten työntekijät otetaan takaisin nälkäpalkalla tai peräti kokonaan ilman palkkaa, pelkällä työttömyysetuudella.

Se onnistuu hallituksen kaavailemalla työttömyysturvan leikkauksella ja osallistavalla sosiaaliturvalla. Joka ei tee töitä, niin se ei myöskään syö. Niin yksinkertainen on hallituksen resepti.

Siihen pyritään myös tulevalla kansalaispalkkakokeilulla. Työttömän saamat tuet lasketaan yhteen, nimetään summa kansalaispalkaksi ja velvoitetaan tekemään sen eteen työtä. Palkatonta työtä tullaan laajentamaan siten, että myös yksityiset yritykset voivat ottaa entistä enemmän näitä sosiaalietuuksilla työhön pakotettuja. Nykysinhän yritykset joutuvat keplottelemaan vaikkapa rekrytointikoulutukseksi naamioidulla palkattomalla työllä, kuten tekee Porokylän Leipomo, mutta luultavasti jo tällä vaalikaudella ruvetaan teettämään ihan reilusti palkatonta työtä. Siihen on pyritty tällä jo kauan jatkuneella mielien muokkauksella.

Näin tämä hallitus aikoo panna palkansaajat kuriin. Kun samaan aikaa nuorimpia sukupolvia vielä tyhmistetään massiivisilla koulutusleikkauksilla, niin tulevaisuuden tahdoton orjatyövoima on taattu. Tätä eivät vieläkään ole tajunneet ne palkkatyössä toistaiseksi olevat, jotka pitävät omaa työpaikkaansa turvattuna. Ehkä hallituksen uusimmat leikkaussuunitelmat havahduttavat vähitellen heidätkin. Kukaan ei ole turvassa.

Samaan aikaan SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ehdotti keinoa, joka oikeasti työllistäisi palkkatyöhön ja lisäisi ostovoimaa. Keino on hyvin yksinkertainen ja Rinne ehdotti sitä jo ennen vaaleja. Silloin ette sitä huomanneet tai noteeranneet, mutta ehkä se nyt kiinnostaa. Se kuluu lyhykäisyydessän näin:

Annetaan työttömän peruspäiväraha tai työmarkkinatuki sellaiselle yhtiölle tai yhdistykselle, joka työllistää kyseisen työttömän työehtosopimuksen mukaisella palkalla.

Kyse on vain uudesta palkkatuen muodosta, ei sen kummemmasta. Kun työnantaja saa työmarkkinatuen suuruisen palkkatuen sillä ehdolla, että hän palkkaa työttömän TES:n mukaisella palkalla, niin työnantajan riski pienenee ja työllistämiskynnys alenee. Palkkatyön saanut ei enää työmarkkinatukea tarvitse, joten sama raha voidaan antaa työnantajalle käytettäväksi osana TES:n mukaista palkkaa. Verotulot kasvavat, koska työnantaja maksaa loput palkasta itse. Näin valtio jää voitolle siitä huolimatta, että antaa työnantajalle palkkatukea.

Tämä hallitus antaa mieluummin sen työmarkkinatuen työttömälle ja pakottaa hänet tekemään työtä sen eteen. Rinteen ehdotuksessa kaikki voittaisivat.

Äänestäjät valitsivat orjatyömallin ajajat palkkatyön kannattajien sijaan. Sitä saa mitä tilaa.

 

Kommentit (37)
 1. Köyhä Avustaja
  9.9.2015, 08:24

  Yksi hyvä esimerkki
  jossa ilman sunnuntain tupla palkaa
  monessa tapauksessa työntekeminen on rahalisesti kannatamatonta on
  Henkilökohtaiset avustajat ikäihmisille

  mutta nehän kai yritetään korvata palkatomilla työntekijöillä muutenkin

  *kun se on niin vähäpätöistä työtä ja jokainenhan siihen kykenee*
  sarkasmia

  1. Köyhä Avustaja
   9.9.2015, 08:46

   ps
   Muostaakseni kaikki kunnan sairaalat vanhusten palvelutalot
   ovat auki vuoden jokaisena päivänä jouluaatosta helatorstaihin uudestavuodestä pääsiäiseen

   eli nää leikkakset kohdistuvat tämän alan työntekiöihin aikas massiivisesti

   sairaalat eivät voi vietää loma pyhiä pistämällä putiikia kiinni

   No PAM kiitelle hallitusta varmasti myöhemmin luulis ainakin

 2. Jos työmarkkinatuki annetaan työnantajalle ja luullaan että palkkaa saisi enemmän kuin työmarkkinatuen netto, niin eipä taida pitää paikkaansa. Sillä työehtosopimuksissa on erityiset pykälät, vajaakuntoisille ja pitkäaikaistyöttömille, joilla voidaan maksaa työehtosopimuksen taulukkopalkkaakin alempaa palkkaa. Ja kun vielä rajoitetaan työaikaa, saadaankin palkaksi se jo tutuksi tullut työmarkkinatuen suuruinen palkka. Mutta jos palkasta ei peritä veroa, saattaa tuosta jo satanen jäädä työmatkoihin ja työpaikan ruokaan.

Kommentointi suljettu.